Local

Antibiotice, doar cu buletinul în farmacii. Pe baza unei declarații pe proprie răspundere, ieșenii intră în posesia medicamentului – FOTO

Publicat: 08 mart. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Antibiotice doar cu buletinul în farmacii. Pe baza unei declarații pe proprie răspundere ieșenii intră în posesia medicamentului - FOTO
În caz de urgență medicală, farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă, pentru o perioadă de 48 de ore

În caz de urgență medicală, farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă, pentru o perioadă de 48 de ore. Este o nouă lege care face ravagii în farmaciile din Iași de aproximativ o lună, din care oamenii au înțeles că pot veni să-și cumpere antibiotice în mod preventiv, chiar dacă nu este vorba despre o urgență

Dacă pacientul are o urgență și are nevoie de antibiotic, farmaciile pot elibera doar în condițiile în care acesta completează o declarație pe proprie răspundere.

Farmaciștii spun că doza de antibiotic eliberată fără rețetă nu este suficientă

mai multe medicamente 
Farmaciile pot elibera antibiotic doar în condițiile în care pacientul completează o declarație pe propria răspundere

Farmaciștii ieșeni au afirmat faptul că oamenii nu sunt de acord cu această situație pentru că este vorba despre date personale, anume CNP, nume și prenume, seria și numărul actului de identitate și semnătură. Cu toate acestea, nu au ce să facă, pentru că în majoritatea cazurilor este vorba despre urgențe. Farmaciștii spun că doza, ce conține șase pastile pe care pacientul le ia în două zile, poate fi insuficientă.

Se solicită datele personale ale pacientului, prin care acesta declară pe propria răspundere faptul că nu a mai cumpărat, în ultimele 48 de ore, antibiotic din alte unități farmaceutice.

„Din punctul meu de vedere, este o bătaie de joc pentru pacienți. Această doză este insuficientă și nu poate avea efecte pozitive. Pentru că antibioticul nu își poate face efectul în 48 de ore, astfel că pacientul este obligat să facă iar un drum, la două zile, de la eliberarea medicamentelor antibiotic și să mai completeze, o dată, declarația pe propria răspundere. Cel mai important este codul numeric personal, pe care farmaciștii îl bagă în sistem, din acest motiv, oamenii nu prea sunt de acord, pentru că nu au încredere, însă din cauză că au nevoie, nu au ce să facă și semnează”, a subliniat o farmacistă din Iași.

Există și un aspect pozitiv

Ministerul Sănătății a procedat astfel pentru a descuraja consumul de antibiotic. Farmaciștii ieșeni, la rândul lor, spun că în situația prezentă există și un aspect pozitiv.

„Acest lucru este în favoarea medicilor, în special când pacienții provin din mediul rural. Aceștia, din dorința de nu a face mai multe drumuri la Iași, merg la medicul specialist, plătește pentru consultații, și ulterior vine cu rețeta pentru a lua antibiotic. Există și o parte bună în această situație, anume faptul că se limitează consumul de antibiotice, pentru că, într-adevăr, există această situație, persoane care consumă, în mod excesiv, aceste medicamente, ceea ce este greșit. Însă sunt cazuri rare, consumul de antibiotic nu este plăcut pentru pacient”, adaugă farmacista în legătură cu nouă lege a medicamentelor antibiotic date fără rețetă.

Comentarii
  • Nu-i bataie de joc,n-ar trebui eliberate deloc exact ca-n alte tari. De fapt asta e bataia de joc ca se elibereaza ca la piata,ia si tu un antibiotic acolo dupa care foiesti un medic care se chinuie sa-ti explice diverse. Sistem de kkt.

Adauga un comentariu