National

Bicicliștii, implicați frecvent în accidente rutiere. UNSAR: „Cea mai vulnerabilă categorie de participanți la trafic”

Publicat: 09 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Bicicliștii implicați frecvent în accidente rutiere. UNSAR Cea mai vulnerabilă categorie de participanți la trafic
Numărul bicicliștilor răniți grav în accidente este în continuă creștere

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) transmite faptul că bicicliștii sunt cea mai vulnerabilă categorie de participanţi la trafic din România. Potrivit cifrelor, în anul 2022, un biciclist a murit la aproape fiecare două zile într-un accident rutier.

De asemenea, numărul bicicliștilor răniți grav în accidente este mult mai mare și în continuă creștere.

„Bicicliştii reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic, din cauza expunerii directe la factorii de mediu, a lipsei protecţiei la impact şi a stabilităţii reduse a acestui tip de vehicule. Toate aceste aspecte determină o gravitate sporită a consecinţelor unui eventual accident. Astfel, din păcate, anul trecut s-au produs peste 600 de astfel de accidente, soldate cu decesul a 163 de persoane, rănirea gravă a 441 şi rănirea uşoară a altor 22 de persoane, potrivit datelor Poliţiei Române”, arată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), potrivit News.ro.

Bicicliștii, implicați frecvent în accidente rutiere

Totodată, UNSAR anunță că în 2022 s-au înregistrat mai mult de 3.500 de accidente rutiere uşoare cu biciclişti, cu sau fără vinovăţia conducătorilor vehiculelor, din care a rezultat rănirea uşoară a 3.586 de persoane.

„Acestea nu sunt simple statistici – ele înseamnă vieţi pierdute, familii destrămate şi un viitor întrerupt mult prea devreme. Este, deci, cu atât mai important să fim cât mai atenţi în trafic, dar şi să apelăm la soluţii adecvate de protecţie, precum poliţele de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte și director general al UNSAR, potrivit sursei citate.

De asemenea, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a ținut să mai adauge că a pus bazele Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră, invitând toate instituţiile şi organizaţiile care vor să aibă un viitor mai sigur pentru biciliști să se alăture demersului.

„Coaliţia este un proiect de ţară care aduce laolaltă organizaţii diverse, companii şi autorităţi, cu un singur scop: creşterea nivelului de siguranţă pe şoselele din România şi reducerea numărului de victime ale accidentelor auto”, a precizat Claudiu Sofron, specialist asigurări auto în cadrul UNSAR.

Recomandările polițiștilor pentru prevenirea accidentelor rutiere

Polițiștii transmit o serie de recomandări bicicliștilor pentru a preveni producerea accidentelor rutier.

  • pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani;
  • copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoțiți de adulți;
  • bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament. Acolo unde există piste speciale pentru biciclete, conducătorii acestora le vor folosi obligatoriu. Unde există acostamente amenajate cu prundiș, pământ bătătorit sau poteci laterale, bicicliștilor li se recomandă folosirea lor.
  • la schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei.
  • intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna, astfel:
    • brațul stâng întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre stânga sau la depășire;
    • brațul drept întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre dreapta;
    • brațul drept întins orizontal balansat în plan vertical la oprirea bicicletei.
  • virajele spre drepta se încep de pe partea dreptă a drumului iar virajele spre stânga de lângă axul drumului. Apropierea de axul drumului se realizează din timp, înainte de efectuarea propriu-zisă a manevrei.
Comentarii
Adauga un comentariu