Local

Bolnavii de cancer vor beneficia de activități de dezvoltare personală

Publicat: 30 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bolnavii de cancer vor beneficia de activități de dezvoltare personală
Complexul Muzeal Naţional „Moldova" Iaşi, în calitate de instituţie care beneficiază de ACREDITARE ERASMUS în domeniul educaţiei pentru perioada 2021-2027, organizează în parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie Iaşi ateliere pentru bolnavii de cancer

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în calitate de instituţie care beneficiază de acreditare Erasmus în domeniul educaţiei pentru perioada 2021-2027, organizează, în parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie Iaşi, cu sprijinul Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, o serie de ateliere, atât online, cât şi faţă în faţă, dedicate persoanelor cu afecţiuni oncologice, în demersul comun de a aduce starea de bine în viaţa celor aflaţi în suferinţă

Primul atelier artistic pentru pacienți a avut loc pe data de 27 septembrie 2023. Tema principală a fost reprezentată de flori, iar participanții au beneficiat de o introducere în universul floral al tablourilor din spaţiile Muzeului de Artă. Ulterior, pacienții au fost invitați să experimenteze singuri, lăsându-se inspiraţi de tablourile şi informaţiile furnizate. Acest lucru a avut un impact pozitiv asupra stării sufletești.

Bolnavii de cancer și domeniile artistice

poză bolnav de cancer
Atelierele online beneficiază de coordonarea de specialitate asigurată de  psiholog dr. Roxana Postolică

Atelierele online beneficiază de coordonarea de specialitate asigurată de dr. psiholog Roxana Postolică. Acestea reprezintă o modalitate prin care bolnavii de cancer să uite de durere și de faptul că o patologie nemiloasă le macină corpul.

Mai mult decât atât, atelierele au teme diferite, astfel că se ating toate domeniile artistice. Unul dintre acestea are în prim-plan democratizarea culturii, accesibilizarea patrimoniului pentru toate categoriile de public, în special pentru cei care se confruntă cu afecțiuni grave ale stării de sănătate. Acestea sunt concepte fundamentale ale discursului muzeal contemporan care prin colaborarea cu Institutul Regional de Oncologie Iași și cu Asociația Bolnavilor de Cancer capătă forme concrete de materializare.

Un moment de liniște și fără durere

 poză cu un copil care pictează
Ateliere, atât online cât şi faţă în faţă, dedicate persoanelor cu afecţiuni oncologice la Iași

Cercetări în domeniu au arătat că aportul artei în planul de tratament și post-tratament poate influența pozitiv percepția durerii, a anxietății, a oboselii și depresiei, generând o stare de bine, de liniște sufletească. Stimularea creativității și a spiritului critic aduce încredere în propria persoană, în resursele de inventivitate și adaptabilitate, promovând îmbogățirea intelectuală, cultural-istorică şi spirituală a participanților. Aceste activități pot reprezenta pentru bolnavii de cancer singura sursă de relaxare.

Adauga un comentariu