Culinar

Cartofi înăbușiți la tigaie. Rumeni, pufoși, tăvăliți prin ierburi aromatice și usturoi

Publicat: 06 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cartofi înăbușiți la tigaie. Rumeni pufoși tăvăliți prin ierburi aromatice și usturoi
Această rețetă se pregătește rapid, în aproximativ 30 de minute

Acești cartofi înăbușiți cu arome de usturoi se disting prin crusta lor ușor crocantă la exterior, textura fragedă și bogăția de arome adusă de ierburile proaspete. Această rețetă se pregătește rapid, în aproximativ 30 de minute, și se potrivește perfect că garnitură pentru o varietate de feluri de mâncare, fie că sunt bazate pe carne sau sunt vegetariene. Cartofii noi se gătesc într-o tigaie, pentru a se face pufoși în interior, în timp ce se rumenesc ușor la exterior. Este important de menționat că nu sunt prăjiți într-o cantitate mare de ulei, ceea ce face că această rețetă să fie și o opțiune mai sănătoasă. În plus, veți aprecia că totul se realizează într-o singură tigaie, astfel că timpul petrecut în bucătărie este redus la minim.

Cartofi înăbușiți cu usturoi, la tigaie

Pentru această rețetă, aveți nevoie de 680 g de cartofi noi (puteți folosi și carofi normali tăiați în bucăți), 3 linguri (45 ml) de ulei de măsline, ulei de avocado sau ulei de floarea soarelui, 1 1/2 linguriță de sare (sau după gust), 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat (sau după gust), 3-5 căței de usturoi, presați sau tocați și verdețuri proaspete preferate (cum ar fi crenguțe de rozmarin tocat, pătrunjel tocat, mărar tocat, oregano tocat sau cimbru proaspăt).

Spălați bine cartofii și ștergeți-i cu un prosop curat de bucătărie. Așezați-i pe un tocător mare de lemn și tăiați-i pe lungime în două, apoi transferați-i într-un bol suficient de mare. Adăugați uleiul, usturoiul și un praf generos de sare și piper. Tocați verdețurile și amestecați totul bine cu mâinile curate.

Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Adăugați cartofii, usturoiul și verdețurile, apoi turnați aproximativ 1/2 cană de apă. Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți la foc mediu timp de 15-20 de minute sau până când cartofii pot fi străpunși ușor cu o furculiță. Verificați după 12 minute și adăugați apă dacă este nevoie. După ce cartofii sunt fragezi, îndepărtați capacul și continuați să-i gătiți fără capac timp de 8-10 minute, întorcându-i pentru a se rumeni uniform. La final, garnisiți cu mai multe verdețuri tocate și serviți-i cât sunt calzi!

Sfaturi pentru un preparat de nota zece

Tăiați toți cartofii în bucăți de aceeași dimensiune pentru a asigura o gătire uniformă. Utilizați o tigaie antiaderentă mare pentru a evita aglomerarea. Dacă tigaia nu este suficient de mare, cartofii nu se vor rumeni corespunzător. Asigurați-vă că tigaia este acoperită cu un strat subțire de ulei pe toată suprafața pentru a preveni arderea. Dacă doriți să obțineți o crustă mai crocantă, adăugați o lingură suplimentară de ulei după îndepărtarea capacului. Puteți folosi orice tip de cartofi, atât timp cât aceștia sunt de dimensiuni mici.

Usturoiul poate fi presat, sau dacă doriți o aromă mai intensă, îi puteți toca fin. Dacă doriți să obțineți un gust mai pronunțat, puteți folosi ulei de măsline, iar dacă preferați un gust mai delicat, alegeți ulei de avocado. Fiți atenți să nu încălziți uleiul până la punctul de ardere. Dacă doriți un aport mai mare de arome, gătiți cartofii noi la tigaie folosind grăsime de rață sau gâscă.

În cazul în care nu aveți un capac pentru tigaie, puteți utiliza o altă tigaie așezată deasupra, sau acoperiți cu folie de aluminiu. Apa poate fi înlocuită cu supă de legume pentru a obține un gust mai intens a acestui preparat din cartofi înăbușiți.

Adauga un comentariu