Dacă te întrebi ce este histamina, ei bine, trebuie să știi că aceasta este o substanță chimică ce se regăsește în anumite celule ale corpului și care e responsabilă de câteva funcții majore în organism. Este principalul element de mediere atunci când apare o hipersensibilitate, cum ar fi o alergie, infecție sau leziune, declanșând reacția inflamatorie.
Histamina provoacă multe dintre simptomele alergiilor, cum ar fi curgerea nasului sau strănutul. Atunci când o persoană este alergică la o anumită substanță, cum ar fi un aliment sau praf, sistemul imunitar consideră în mod eronat că acea substanță, de obicei inofensivă, este dăunătoare.
Ce este histamina și care e rolul ei în organism?
În încercarea de a proteja organismul, sistemul imunitar declanșează o reacție în lanț care determină unele dintre celulele corpului să elibereze histamină și alte substanțe chimice în sânge. Histamina acționează apoi asupra ochilor, nasului, gâtului, plămânilor, pielii sau tractul gastrointestinal, provocând simptome de alergie.
Histamina este distribuită în mai multe locații din corp, iar concentrațiile sale variază în funcție de tipul de celule și de funcția fiziologică. Este prezentă în aproape toate țesuturile organismului și este stocată în principal în granulele mastocitelor tisulare. Granulele cu histamină se găsesc și în celulele sanguine numite bazofile.
Mastocitele se găsesc în cantități mari în țesuturile conjunctive care sunt mai predispuse lezării, cum ar fi mucoasa căilor respiratorii și mucoasa intestinală, dar și în piele, în jurul vaselor de sânge.
Histamina eliberată din granulele sale produce o serie de efecte variate în organism, inclusiv contracția țesutului muscular neted de la nivelul stomacului, plămânilor și uterului, stimularea secreției de acid gastric, dilatarea vaselor de sânge, accelerarea ritmului cardiac. De asemenea, histamina este un neurotransmițător, ea conduce mesajele chimice între celule nervoase.
Efectele histaminei asupra vaselor de sânge este crucial pentru rolul său în răspunsul imun care este cel mai bine observat în inflamație, care este o reacție locală a țesuturilor organismului ca răspuns la lezarea lor în urma unor leziuni fizice, sau pătrunderea unor agenți străini organismului precum agenții patogeni reprezentați de virusuri, bacterii, ciuperci, dar și unii alergeni.
De ce apare intoleranța la histamină?
Intoleranța la histamină apare din cauza producției deficitare de enzimă DAO (diaminoxidaza), responsabilă de descompunerea histaminei. În condițiile acestei deficiențe enzimatice, histamina se acumulează excesiv în organism dacă sunt consumate alimente bogate în acest compus.
Deficiența de diaminoxidază poate apărea din cauza unei mutații genetice sau unor afecțiuni gastrointestinale (cum ar fi boli inflamatorii intestinale, malabsorbții, boala celiacă și suprapopularea bacteriană a intestinului subțire).
De asemenea, boala cronică de rinichi, hepatita virală și ciroza hepatică pot reduce nivelurile de diaminoxidază. Nu numai producția insuficientă de DAO este răspunzătoare de această afecțiune, ci și disfuncția enzimei. Alcoolul, unele alimente și medicamente pot bloca temporar funcționarea enzimei DAO.
Afecțiunea este mai frecvent întâlnită la persoane cu vârsta peste 40 de ani. Intoleranța la histamină la copii apare, în general, împreună cu alte alergii și afecțiuni gastrointestinale.
Manifestările intoleranței la histamină sunt similare cu cele ale altor intoleranțe și alergii alimentare: diaree; balonare; migrene; dureri sau crampe abdominale; flatulență; oboseală; menstruații neregulate și dureroase; greață și vărsături; mâncărimi nazale; congestie nazală (nas înfundat) sau rinoree (secreții nazale); lăcrimarea excesivă, mâncărimi la nivelul ochilor și înroșirea acestora; amețeli; palpitații; mâncărimi la nivelul pielii; urticarie – erupție cutanată, sub forma unor leziuni ușor denivelate, roz sau roșii, asociate cu prurit; dificultăți de respirație; inflamația gâtului, buzelor și limbii; anxietate.
Diagnosticarea intoleranței la histamină poate fi dificilă, din cauza simptomatologiei care poate fi sugestivă pentru o mare varietate de afecțiuni, intoleranțe și alergii. Prin urmare, e important să știi ce este histamina și ce alimente trebuie să eviți.