Sanatate

Ce să faci când cicatricea rezultată în urma operației de cezariană se umflă? Probleme frecvente după naștere

Publicat: 14 sept. 2022
cicatrice lăsată în urma operației de cezariană și un bebeluș
Cezariana este practicată sub anestezie, care poate fi generală sau peridurală.

Dacă nu știi ce să faci când cicatricea rezultată în urma operației de cezariană se umflă, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile care urmează, află totul despre problemele frecvente după nașterea prin cezariană.

Cezariana este o intervenție chirurgicală caracterizată de extragerea fătului din uterul gravidei, prin intermediul unei incizii orizontale a abdomenului deasupra pubisului. Operația are loc doar în situațiile în care nașterea nu se poate desfășura pe cale naturală.

Cezariana este practicată sub anestezie, care poate fi generală sau peridurală. Acestea din urmă se referă la faptul că viitoarea mamă rămâne conștientă în timpul operației. Nașterea prin cezariană are avantajul de a fi sigură pentru făt, deoarece nu există riscuri legate de cordon prea scurt, circulară de cordon, noduri ale cordonului ombilical sau așezare greșită a copilului în canalul pelvin. De asemenea, este eliminată necesitatea de utilizare a forcepsului sau a vacuumului.

cicatrice lăsată în urma operației de cezariană
Cezariana este o intervenție chirurgicală caracterizată de extragerea fătului din uterul gravidei, prin intermediul unei incizii orizontale a abdomenului deasupra pubisului.

Operație de cezariană umflată: Cauze, simptome și măsuri de urgență

După operația de cezariană este normal să observi o oarecare inflamație sau înroșire și durere în jurul inciziei. Mai mult, pot să apară și dureri provocate de gaze, care pot fi îngrozitoare, dar care, din fericire, dispar în câteva zile. Pe măsură ce tranzitul intestinal fruncționează, din nou, în limite normale, durerile nu îți vor mai da bătăi de cap. Pentru rezolvarea acestor probleme, medicul poate să îți prescrie medicamente anti-balonare sau laxative, ori să îți recomande să faci mișcare, ca parte din procesul de îngrijire după cezariană.

Cu toate acestea, există și situații în care cicatricea lăsată în urma operației de cezariană se umflă din cauza unei infecții. Ea se manifestă prin înroșire, durere neobișnuită în jurul rănii, lichid care curge din incizie sau disconfort abdominal. Pot să își facă apariția și alte simptome: febră peste 38 de grade Celsius, frisoane, durere de cap, transpirație, pierderea apetitului, deshidratare, oboseală, dureri musculare sau dificultate de concentrare. În cazul în care te confrunți cu aceste manifestări, nu mai sta pe gânduri și mergi la medic. Ține cont că o astfel de infecție poată să apară și după 30 de zile de la operație.

cicatrice lăsată în urma operației de cezariană
După operația de cezariană este normal să observi o oarecare inflamație sau înroșire și durere în jurul inciziei.

Îngrijirea operației de cezariană

Pentru ca recuperarea după operația de cezariană să fie una rapidă, se recomandă să păstrezi zona curată. Astfel că, o dată pe zi, în special atunci când faci duș, să lași să curgă apă peste rană, fără să freci zona. În final, tapotează ușor cu un prosop curat.

Pentru vindecarea cicatricei, folosește o cremă specială, pe bază de antibiotic. Poți, chiar, să îți acoperi rana cu un bandaj.

De asemenea, este bine să îți aerisești incizia, deoarece aerul stimulează procesul de vindecare. Așa că, îmbracă rochii largi, care să permită circulația aerului.

Pentru a permitei cicatricei de pe uter și abdomen să se vindece, trebuie să faci mai puțin efort fizic. Ai grijă să nu te apleci, să te răsucești, să faci mișcări bruște sau să ridici greutăți.

În ciuda recomandării anterioare, încearcă să faci mișcare. Creșterea fluxului sanguin contribuie la vindecare și scade șansele de a dezvolta tromboză venoasă profundă.

cicatrice lăsată în urma operației de cezariană
Pentru ca recuperarea după operația de cezariană să fie una rapidă, se recomandă să păstrezi zona curată.Adauga un comentariu