Sanatate

Ce se întâmplă când ai expectorație și cum poţi să o tratezi

Publicat: 27 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă când ai expectorație și cum poţi să o tratezi
Expectorația este semnalul că s-ar putea să suferi de o boală

Atunci când ai expectorație, înseamnă că ai putea să ai o afecțiune pulmonară. Concret, expectorația în sine este consecința unei boli. Caracteristicile sputei pot varia în funcție de diferitele afecțiuni respiratorii sau infecții existente. De exemplu, sputa generată în timpul unei infecții respiratorii superioare poate fi transparentă sau albă, cu o consistență asemănătoare apei, în timp ce sputa produsă în cazul unei infecții respiratorii inferioare poate fi mai vâscoasă și poate prezenta o culoare galbenă sau verde.

Ce înseamnă când ai expectorație

Expectoraţia, cunoscută adesea sub numele de spută sau scuipat, se manifestă în special în contextul afecțiunilor bronho-pulmonare, cum ar fi bronșita acută, bronșita cronică, bronșiectazia, astmul, infecțiile pulmonare (precum pneumonia, abcesul pulmonar și tuberculoza) sau leziuni bronșice asociate fumatului. Hemoptizia, adică expectoraţia de sânge, reprezintă un caz aparte și poate fi consecința afecțiunilor pulmonare (cum ar fi cancerul bronșic, embolia pulmonară sau tuberculoza) sau a unor probleme cardiace acute.

Tratamentul – Expectoraţia nu trebuie să fie inhibată în mod direct, deoarece reprezintă un semn al prezenței unei boli și, prin îndepărtarea secrețiilor, are un rol benefic. În cazul expectorației cronice sau a secrețiilor dense și dificil de eliminat, se poate căuta îmbunătățirea situației cu ajutorul medicamentelor care subțiază sputa sau prin utilizarea terapiei de kinetoterapie respiratorie.

Sputa, sub toate formele sale posibile, poate să apară dintr-o varietate de motive. Prezența acesteia nu este întotdeauna un motiv de alarmă, dar este esențial să cunoaștem factorii care pot contribui la formarea sputei. Printre acești factori se numără: infecțiile respiratorii, alergiile, obiceiul de a fuma, afecțiunile pulmonare, cancerul pulmonar, efortul fizic intens sau expunerea frecventă la medii puternic poluate, substanțe chimice sau praf, toate putând să ducă la producerea sputei.

Tratament expectorație

Tratamentul pentru spută depinde de cauza care o declanșează și poate cuprinde o gamă variată de opțiuni, de la terapie medicamentoasă la intervenții chirurgicale. Astfel, medicul specialist poate alege una sau mai multe dintre următoarele modalități terapeutice:

Utilizarea de antibiotice: Dacă sputa este generată de o infecție bacteriană, medicul poate prescrie antibiotice pentru a trata infecția. Este crucial să se menționeze că, în cazul unei infecții virale sau fungice, antibioticele nu vor avea efect, așadar nu este recomandată administrarea lor fără o identificare clară a cauzei sputei.

Administrarea de medicamente antitusive: Aceste medicamente sunt concepute pentru a reduce tusea și pot fi folosite pentru a trata tusea iritativă. Cu toate acestea, în general, nu sunt recomandate în cazul tusei cu expectorație, deoarece pot împiedica eliminarea sputei din căile respiratorii.

Administrarea de medicamente expectorante: Aceste medicamente sunt recomandate pentru a ușura eliminarea secrețiilor, facilitând subțierea lor.

Terapia cu bronhodilatatoare: Acest tip de tratament ajută la dilatarea căilor respiratorii și la îmbunătățirea fluxului de aer prin efectul lor miorelaxant. Acestea pot fi benefice în cazul astmului sau al altor afecțiuni respiratorii care pot fi asociate cu producerea de spută.

Este important să reţii că tratamentul pentru expectorație variază în funcţie de cauza sputei şi de starea de sănătate generală a fiecărui pacient în parte. De aceea, este indicat să discuţi cu medicul tău dacă identifici modificări în starea ta de sănătate sau dacă ai nelămuriri cu privire la schema de tratament recomandată.

Adauga un comentariu