Prima pagină » Sanatate » Ce trebuie să bei când ai tensiunea mare. Recomandări bazate pe studii științifice
Ce trebuie să bei când ai tensiunea mare. Recomandări bazate pe studii științifice

Ce trebuie să bei când ai tensiunea mare. Recomandări bazate pe studii științifice

08 sept. 2023, 13:11,
în Sanatate

Pe lângă modificările în dietă și stilul de viață, cercetările arată că mai multe băuturi pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și la susținerea sănătății inimii. Dacă tensiunea arterială nu este supravegheată, poate duce la complicații precum boli de inimă și accidentul vascular cerebral.

Dieta este un aliat de nădejde în lupta împotriva hipertensiunii, și te poate ajuta să menții tensiunea arterială într-un interval sănătos, fără efectele secundare cauzate de medicamente. Pe lângă alimentele care ajută la scăderea tensiunii arteriale, experții au descoperit ce trebuie să bei când ai tensiunea mare.
În acest articol vom explora în detaliu 6 tipuri diferite de băuturi care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Ce trebuie să bei când ai tensiunea mare

Tensiunea arterială ridicată este o condiție care apare atunci când sângele presează cu o forță prea mare pereții arterelor. Acest lucru poate face ca inima și vasele de sânge să își îndeplinească funcțiile cu dificultate, ceea ce poate duce în timp la deteriorarea mușchiului inimii.

De obicei, tensiunea arterială ridicată se dezvoltă în timp și poate fi cauzată de o dietă necorespunzătoare, lipsa activității fizice și anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv diabetul și obezitatea. Este important să tratezi tensiunea arterială ridicată, deoarece altfel poate crește riscul pentru multe alte afecțiuni, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiența renală. Tratamentul pentru tensiunea arterială ridicată implică în general o combinație de medicamente, care sunt folosite pentru a relaxa sau lărgi vasele de sânge, împreună cu modificări ale dietei și stilului de viață.

Suc de sfeclă roșie

Această legume colorată, cu puține calorii, nu numai că conține o serie de vitamine, minerale și compuși vegetali benefici, dar ajută și la scăderea tensiunii arteriale. Sfecla roșie este bogată în nitrați alimentari, un compus cunoscut pentru efectele sale de reducere a tensiunii arteriale. Într-un studiu din 2017, cercetătorii au descoperit că aceste beneficii au fost mai mari decât efectele nitraților în sine.

Suc de roșii

Dovezi crescânde sugerează că consumul unui pahar de suc de roșii pe zi poate promova sănătatea inimii. Într-un studiu din 2019, cercetătorii japonezi au evaluat efectele consumului de un pahar de suc de roșii pe zi la participanții predispuși la boli de inimă. Aceștia au concluzionat că sucul de roșii a îmbunătățit atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică, precum și colesterolul LDL. Alte studii recente au raportat rezultate similare la persoanele cu hipertensiune de stadiul 1 și la femeile gravide.

Suc de rodie

Nu numai că rodia este bogată în nutrienți precum acid folic și vitamina C, dar are și efecte antiinflamatorii puternice. Nu este surprinzător că sucul de rodie are atât de multe beneficii pentru sănătatea inimii. În urma mai multor studii s-a constatat că consumul de suc de rodie poate ajuta la scăderea atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice. Efectele asupra tensiunii arteriale sistolice au fost independente de perioada de timp în care participanții au consumat suc de rodie, dar și de cantitatea consumată. Dacă decizi să introduci sucul de rodie în dieta ta, asigură-te că este 100% suc fără adaos de zahăr.

Suc de fructe de pădure

La fel ca și rodia, fructele de pădure, în special afinele, sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Consumul de suc de merișoare sau vișine poate îmbunătăți tensiunea arterială. Consumul de fructe de pădure reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și colesterolul LDL. Cercetătorii au concluzionat că fructele de pădure au probabil beneficii pentru sistemul cardiovascular, dar încă nu este clar rolul lor în prevenirea și controlul bolilor de inimă. Dacă optezi pentru suc de fructe de pădure din magazin, asigură-te că nu conține zahăr adăugat.

Lapte degresat

Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat și iaurtul, sunt un component cheie al Abordărilor Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii, un set de recomandări bazate pe știință pentru prevenirea și tratarea tensiunii arteriale ridicate. Conform unui studiu din 2018 realizat pe 2.694 de adulți, consumul crescut de lapte degresat a fost, de asemenea, asociat cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Dar cercetătorii au remarcat că nu au putut separa care componentă a produselor lactate ar putea fi responsabilă pentru această asociere, presupunând că fosforul și calciul ar putea juca un rol. În mod obișnuit, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să încerci să consumi două sau trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi pe zi. Poți bea un pahar în timpul meselor sau să îl adaugi în cereale sau în smoothie. Laptele degresat fiert poate fi, de asemenea, un adaos excelent la cafea.

Ceai

Când vine vorba de tensiunea arterială, nu toate ceaiurile au efecte egal de benefice. Cercetătorii au comparat efectele consumului de ceai negru și ceai verde asupra tensiunii arteriale în cadrul unor studii controlate. Aceștia au constatat că consumul pe termen lung al ambelor tipuri de ceai a redus atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică. Cu toate acestea, reducerea tensiunii arteriale a fost mai semnificativă în cazul ceaiului verde.

Dacă sunteți aveți probleme cu tensiunea arterială, discutați cu un medic despre ce trebuie să bei când ai tensiunea mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024