Economic Local

BOMBA! Situatie deosebit de grava, descoperita pe un important santier din Iasi. In spatele actiunilor se afla un afacerist controversat – FOTO

Publicat: 24 mai 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Probleme deosebit de grave au fost descoperite pe platforma fostei companii de stat Terom SA @ In urma controalelor facute de inspectorii Garzii de Mediu s-a descoperit faptul ca aici au fost facute mai multe demolari ilegale si au fost depozitate deseuri poluante in locuri nepermise @ Controalele inspectorilor de mediu au fost realizate in urma unor reclamatii, iar demolarile ar fi fost realizate pe ascuns in ultimele luni in vecinatatea Centrului de Afaceri ridicat de Jad Group SRL @ Se pare ca in spatele acestor actiuni scandaloase se afla familia Zlate, care prin intermediul unor interpusi a orchestrat devalizarea Terom SA si a achizitionat mai multe spatii de pe platforma situata in Zona Industriala a Iasului

Activitatea de productie a fost oprita de multa vreme la Terom SA, insa pe platforma fostei companii de stat se lucreaza de zor. Demolarile facute in ultimele luni in apropierea Centrului de Afaceri Jad Group au atras atentia organelor de control care au facut verificari in urma unor reclamatii venite de la companiile care activeaza in vecinatate.

Astfel, dupa demolarile si dezafectarile ilegale, in urma verificarilor facute de inspectorii Garzii Nationale de Mediu pe platforma Terom SA au fost descoperite grave nereguli ce tin de poluarea mediului inconjurator.

Tone de deseuri provenite din dezafectarea cladirilor si gunoaiele poluante din zona respectiva au fost depozitate in locatii nepermise, unde provoaca o poluare majora.

Vezi si: BOMBA! Afaceri scandaloase facute in mare secret de smecherul cu Ferrari. Cladiri puse sub sechestru, demolate in masa la Iasi – FOTO

"A fost realizata o actiune de control in zona Terom SA, unde au fost sesizate demolari si depozitari neconforme de deseuri. In urma verificarilor au fost descoperite mai multe nereguli ce tin de poluare. Dupa finalizarea procedurilor urmeaza sa fie trasate mai multe masuri si sa fie aplicata o sanctiune in aceasta situatie", au declarat oficialii Garzii Nationale de Mediu – Inspectoratul Judetean Iasi.

O parte din terenurile de pe platforma fostei Terom SA au apartinut in trecut familiei Zlate, care a fost executata silit din cauza unor datorii neplatite la timp. Se pare ca aceste executari silite de terenuri s-ar fi facut in asa fel incat bunurile imobiliare sa ajunga in proprietatea unor apropiati ai familiei Zlate, iar afacerile facute pe aceste terenuri sa continue.

Expert Medical Equipment SRL este una dintre firmele care au fost mutate recent cu sediul social in cladirea din Calea Chisinaului 29, ridicata de SC Jad Group SRL, firma familiei Zlate, cu ajutorul fondurilor europene. Dezafectarea cladirilor de pe aceste terenuri a fost inceputa de mai multe luni si, conform informatiilor, pe platforma fostei companii de stat Terom SA se pregateste un proiect imobiliar de mari dimensiuni.

"Dupa ce s-au vazut cu terenurile, au inceput usor, usor cu demolarile, ca sa ramana cu terenul liber. Vor sa construiasca acolo blocuri, dar mai sunt unele firme care nu renunta la proprietati. Marea problema este ca se fac ilegal demolari, mai ales in timpul zilelor de weekend, cand nu sunt multi oameni in zona. Gunoaiele sunt duse tocmai la limita de proprietate cu E-Gros. Vor sa faca blocuri in toata zona aceasta", au precizat surse din interior care au dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Vezi si: Cei mai tari afaceristi din Iasi vor muri de invidie. Tun de milioane de euro din fonduri UE dat doar cu cateva facturi – FOTO

Combinatii suspecte la Centrul de Afaceri ridicat de familia Zlate

In jurul cladirii din Calea Chisinaului 29 s-au perindat numeroase firme, iar multe dintre ele cu activitate suspecta si cu legaturi stranse cu membrii familiei Zlate. Un exemplu este cel al firmei Topvas SRL, infiintata in urma cu circa 5 ani de familia Zlate si care a fost cedata in anul 2017 catre o anume Victoria Zaharia. Topvas SRL avea mai apoi sa isi mute sediul exact in cladirea din Calea Chisinaului, iar mai apoi a depus un proiect finantat în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 pentru achizitia de echipamente pentru sala de fitnes. Licitatia pentru furnizarea de echipamente a fost castigata intr-un final de Sport Fitness Classic din Republica Moldova, care este controlata de Alexandru Mihai Apetrei. Aici reamintim faptul ca Alexandru Apetrei este administratorul societatii care s-a ocupat de construirea cladirii cu fonduri europene.

Vezi si: Demolari masive in Zona Industriala Iasi! Se pregateste un nou cartier rezidential de mari dimensiuni. In spate se afla o retea de afaceristi controversati – FOTO

ANAF a constatat ca multe din lucrarile de constructii decontate din fonduri europene nu au fost realizate niciodata. Pentru lucrarile respective, pe 27 februarie 2014, SC Jad Group SRL a incheiat contract cu firma Apetrei Building Construct SRL. Apetrei Building Construct SRL a incasat de la SC Jad Group SRL suma de 4.140.699 lei (bani proveniti din fonduri nerambursabile si contributie proprie) pentru lucrarile realizate in cadrul proiectului european pana la data respectiva. Ulterior, SC Apetrei Building Construct SRL a achitat facturi emise catre o alta firma controlata de familia Zlate si anume SC Erg Max Building SRL pentru servicii prestate si anume "partial centru SPA conform contract in valoare de 4.226.400 lei".

"Urmare a analizarii documentelor prezentate si a explicatiilor oferite de catre reprezentantii societatii, organul fiscal apreciaza ca exista suspiciunea ca operatiunea nu este reala, iar scopul pentru care s-a creat aparenta existentei acesteia il constituie obtinerea de disponibilitati banesti", au concluzionat specialistii Fiscului.
Lucian Viorel Zlate nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru a comenta aceasta situatie.

Adauga un comentariu