National

Conducerea ANRP, plangere penala impotriva a patru judecatori pentru abuzuri privind despagubirile: Prejudiciul este de 1,2 milioane de lei

Publicat: 03 sept. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conducerea ANRP plangere penala impotriva a patru judecatori pentru abuzuri privind despagubirile Prejudiciul este de 12 milioane de lei
1

Seful ANRP, George Baesu, impreuna cu restul membrilor CNCI, vor depune la Parchetul instantei supreme o plangere penala impotriva a patru judecatori care ar fi dispus ilegal acordarea unor despagubiri fiicei fostului sef al Serviciilor Secrete Mihail Moruzow. Prejudiciul in acest caz este de 1,2 milioane lei.

Plangerea este facuta impotriva judecatoarei Simona Gheorghe de la Tribunalul Tulcea, precum si impotriva judecatorilor Marius Cristian Epure, Ecaterina Grigore si Roxana Nicoleta Bacu de la Curtea de Apel Constanta si este adresata procurorului general Tiberiu Nitu.

Potrivit unor surse judiciare, avocatul Aurorei Moruzow este Teodor Borisov, fost presedinte al Tribunalului Tulcea si avocatul primarului din Tulcea Constantin Hogea, acuzat de fapte de coruptie.

Citeste si George Baesu, seful ANRP, DEMISIE din cauza amenzilor

Conducerea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) reclama ca asupra membrilor Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) insarcinati sa rezolve acest dosar au fost facute „presiuni”, prin amenzi dispuse de Tribunalul Tulcea, in baza unor decizii ale instantei care incalcau legile in vigoare in materie de despagubiri. Judecatorii ar fi dispus astfel acordarea unor despagubiri ilegale, care ar duce la prejudicierea statului cu aproximativ 1,2 milioane de lei.

Plangerea adresata procurorului general vine ca urmare a acestor presupuse ilegalitati, in urma unor decizii definitive ale instantei, considerate abuzive.

Conform acestei plangeri, inaintate Parchetului instantei supreme de catre conducerea ANRP, in septembrie 2009 Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor a primit un dosar de despagubire, emis de Primaria Tulcea, prin care aceasta a propus acordarea de masuri reparatorii pentru un imobiil si un teren in suprafata de un hectar in favoarea Aurorei Moruzow. Conform legii in vigoare, la acea data, in iulie 2011, un evaluator privat, S.C. Natworld SRL, a transmis catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) un raport prin care imobilul a fost evaluat la suma de 3.445.804 de lei.

Citeste si Presedintele ANRP: Guvernul Boc a fost extrem de ticalos

Potrivit plangerii, raportul nu a fost niciodata aprobat de CCSD, avand in vedere ca procedura de evaluare si emitere a titlurilor de despagubire a fost suspendata in perioada martie 2012 – iunie 2013, ultima sedinta a CCSD desfasurandu-se in iunie 2011, cu o luna inaintea depunerii dosarului de evaluare.

La data de 20 mai 2013 a intrat in vigoare Legea nr. 165/2013, prin care s-a instituit o noua procedura de solutionare a dosarelor de despagubire si au fost abrogate dispozitiile referitoare la evaluarea imobilelor potrivit standardelor internationale de evaluare. Astfel, rapoartele de evaluare intocmite, dar neaprobate de CCSD, nu mai puteau fi valorificate, potrivit legii. De altfel, Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit aceste principii potrivit unei decizii din 2015.

De altfel, in aceasta situatie s-au aflat alte aproape 3.000 de dosare, insumand circa 3 miliarde de lei in despagubiri. Potrivit plangerii, in niciun alt caz instantele judecatoresti nu au considerat ca ar trebui platite cu titlu de despagubire sumele astfel stabilite in rapoarte de evaluare neaprobate, insa cei patru judecatori au decis sa-i acorde Aurorei Moruzow despagubirile solicitate.

Citeste si Presedintele ANRP: 70% dintre retrocedarile de peste un milion de euro au fost supraevaluate

Ca reactie la dosare, ANRP a decis emiterea unei Decizii de compensare pentru Aurora Moruzow, in valoare de 2.233.850 de lei, suma stabilita prin aplicarea unei grile notariale stabilite in noua lege privind despagubirile. Legea prevedea insa ca astfel de despagubiri sa intre in plata abia din 2017 in cazuri precum cele ale Aurorei Moruzow. Mai mult, ulterior, Tribunalul Tulcea a dispus amendarea presedintelui Comisiei cu cate 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de intarziere in executarea deciziilor instantei, fapte catalogate de cei care au depus plangerea ca fiind modalitati de „presiune”. In plus, s-a stabilit de catre Tribunal si penalitati de 100 lei pe zi de intarziere.

Plangerea este semnata de seful ANRP, George Baesu, precum si de restul membrilor CNCI: Alexandru Bala, Sorin Lazar, Claudita Selavardeanu, Bogdan Tohaneanu, Dumitru Daniel Botanoiu, Ilie Dumitru, Haralambie Mitea, Alin Lucian Antochi, Ion Claudiu Teodorescu, Ciprian George Ardelean si Aledin Amet.

Adauga un comentariu