Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Consumul unui fel de mancare rece ne distorsionează percepția asupra conținutului său de calorii
Consumul unui fel de mancare rece ne distorsionează percepția asupra conținutului său de calorii

Consumul unui fel de mancare rece ne distorsionează percepția asupra conținutului său de calorii

03 iun. 2021, 18:21,
BZI.ro, în Sanatate

Un studiu arată că temperatura unui fel de mancare, dacă este fierbinte sau rece, ne poate distorsiona percepția asupra conținutului său real de calorii sau chiar ne poate determina să o subestimăm și să consumăm mai multe alimente.

Dimensiunea farfuriilor, culorile alimentelor. Mai mulți factori pot determina o persoană să consume mai multe alimente decât este necesar, fără să-și dea seama. Și unul dintre ele se dovedește a fi temperatura mancarii, așa cum au explicat cercetătorii de la Grenoble Ecole de Management al căror studiu a fost publicat în Journal of Consumer Research, potrivit Sante Magazine. Au plecat de la observația că s-au efectuat puține cercetări asupra impactului temperaturii alimentelor asupra oamenilor și asupra cantității de mancare pe care o consumă. Studiul arată că majoritatea participanților cred, adesea în mod greșit, că un fel de mâncare fierbinte este mai hrănitor și, prin urmare, mai caloric, în timp ce același fel rece este perceput ca fiind mai slab în calorii.

Experimentele au fost efectuate cu peste 2.600 de adulți francezi, americani și brazilieni de toate vârstele. Cercetătorii observă că percepția eronată a valorii calorice a unui fel de mâncare este observată în rândul consumatorilor de diferite vârste și sexe, și chiar și in randul celor cu obiceiuri alimentare mai mult sau mai puțin sănătoase.

„În majoritatea culturilor, alimentele calde sunt considerate voluminoase și reprezintă o parte importantă a meselor principale. Această percepție provine din faptul că oamenii digeră mai ușor alimentele calde și se așteaptă ca alimentele calde să fie mai gustoase. Acești doi factori pot explica această percepție falsă”, specifică Amanda Pruski Yamim, unul dintre autorii studiului.

Se consumă mai multe grăsimi și carbohidrați

Studiul arată că majoritatea oamenilor care aleg un fel de mâncare rece subestimează valoarea calorică reală. Astfel, tind să aleagă mai multe alimente și consumă mai multe calorii (+ 31%), grăsimi (+ 37%) și carbohidrați (+ 22%). Aceste observatii se dovedesc a fi esentiale pentru persoanele cu probleme de greutate si obezitate. Una dintre soluțiile pentru a depăși această problemă este de a adăuga mâncare fierbinte, de exemplu, la o salată rece”, adaugă Amanda Pruski Yamim. În plus, rezultatele arată, printre altele, că participanții la această cercetare au fost pregătiți să plătească cu 25% mai mult pentru o mâncare atunci când a fost servită sau pur și simplu etichetată fierbinte.

Rezultatele descoperite de această echipă de cercetători, specializate în procesele decizionale și comportamentul consumatorilor, sunt importante. Într-adevăr, prin furnizarea de noi cunoștințe despre procesele psihologice care stau la baza consumului de alimente, va fi posibilă îmbunătățirea cunoștințelor în acest domeniu. Și aceasta „pentru a ajuta companiile, factorii de decizie politică și consumatorii să ia decizii mai bune”, conchide ea. Pentru că, dacă acum este bine stabilit că o dietă mai puțin bogată în zaharuri, grăsimi saturate, sare și calorii și mai bogată în fibre și fructe și legume este mai favorabilă sănătății, aplicarea acestor recomandări în practică rămâne o provocare majoră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *