Actualitate

Cooperativa locală – O soluție pentru bunăstarea satului ieșean?

Publicat: 17 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cooperativa locală  O soluție pentru bunăstarea satului ieșean

 

După cum bine se știe economia județului Iasi a intrat în declin la începutul anilor 1990. Acest declin a condus atât la închiderea multor fabrici și uzine, dar și la un dezastru în mediu rural, unde cooperativele agricole de producție au fost distruse cu nesăbuință. Această distrugere a condus atât la creșterea șomajului în mediul rural, cât și la dezechilibrarea bugetelor locale și înrăutățirea vieții în comunitățile ieșene.

În anii care au urmat, întreprinzători curajoși au început să pună bazele unor noi entități agricole sub forma societăților comerciale. Din păcate aceste inițiative sunt modeste ca număr și mulți oameni din mediul rural încă trăiesc la limita sărăciei, deoarece nu găsesc un loc de muncă în apropierea casei.

Poate ar mai fi ieșeni ce ar dori să dezvolte afaceri în mediul rural, dar acești potențiali producători de fructe, legume, flori, etc. nu au curajul să pună în aplicare proiectele dorite, deoarece nu au garanţia că vor putea să-și vândă produsele.

Cred că este momentul ca statul să iasă din starea de amorțire și prin intermediul Ministerului Agriculturii și primăriilor locale să organizeze un sistem coerent de pieţe ţărăneşti, aliniat de-a lungul principalelor căi de comunicaţie rutieră, precum şi propriile firme de achiziţii și prelucrare a produselor agricole pregătindu-se în acest mod terenul pentru parteneriatul public-privat. Aceste firme ar avea pârghiile necesare și o putere mai mare de a absorbi fonduri europene. În acest mod, câteva zeci de mii de persoane la nivel județean, dar și câteva sute de mii la nivel național, vor fi atrase în sfera productivă directă, inclusiv din rândul pensionarilor activi, şomerilor, asistaţilor sociali şi tinerilor aflaţi în perspectivă de şomaj. Alături de ei, vor prospera alte sute de mii de persoane care vor asigura comerţul, producerea de ambalaje, transportul, prelucrarea etc.

Dacă statul îsi va propune să acționeze în această direcție, vom asista la creșterea numărului de creatori direcţi, creștere ce va asigura venituri sporite la bugetul de stat, astfel că nu va mai fi nevoie să se aplice măsuri de austeritate, care în 99% din cazuri sunt diminuări ale salariilor şi pensiilor, ceea ce implicit duce la scăderea puterii de cumpărare. Măsurile de austeritate nu au fost niciodată soluția pentru redresarea economică; doar prin relaxare fiscală coroborată cu alte măsuri sănătoase financiare se poate evita un colaps economic.

Pentru a se putea repara ceea ce s-a stricat prin acțiuni nesăbuite ar exista o soluție economică viabilă care pentru a fi aplicată nu trebuie decât dorința și bunăvoința locuitorilor fiecărei comunități. Soluția la care mă refer este constituirea micilor cooperative locale prin cooptarea producătorilor individuali. Proprietarii unei cooperative locale pot fi locuitorii satelor si comunelor. Fiecare persoană din mediul rural poate fi acționar în funcție de aportul adus la constituirea cooperativei locale. Aportul, ce conferă titlul de acționar în cadrul cooperativei, poate consta în: terenuri, animale, utilaje, contribuție financiară sau aport intelectual.

Constituirea unor astfel de cooperative în județul Iași ar deschide noi oportunități de dezvoltare economică prin atragerea unor avantaje locale, zonale sau regionale și folosirea puterii colective în scopul creșterii prosperității membrilor, familiilor lor și comunităților din care fac parte. În toate țările dezvoltate, oamenii se organizează în cooperative locale, bineînțeles cu alte denumiri, pentru a-și îmbunătăți veniturile sau poziția economică sau pentru a furniza un serviciu care le este necesar. Cooperativa poate derula mai multe tipuri de activități care au diverse beneficii pentru membrii săi și îi ajută să își îndeplinească obiectivele propuse.

De ce nu ar putea și ieșenii din satele și comunele județului să se organizeze și să muncească pentru bunăstarea lor? Eu zic că totul este posibil, iar demararea unor astfel de proiecte ar genera multiple beneficii pentru locuitorii satelor și comunelor ieșene, în calitate de proprietari într-o cooperativă locală.

Un important beneficiu este contribuția pe care o aduce cooperativa locală la dezvoltarea economiei rurale prin crearea de noi locuri de muncă. Aceste locuri de muncă ar asigura angajarea tinerilor într-o formă de activitate organizată, dar și reîntregirea familiilor prin revenirea forței de muncă din străinătate. Noii angajați ar putea contribui prin munca lor la prosperitatea familiilor lor, dar și la dezvoltarea comunității (școala, grădinița, biserica).

Un alt beneficiu îl reprezintă creșterea influenței producătorului, în acest caz cooperativa locală, în stabilirea prețurilor în relațiile cu clienții și asigurarea unei surse de venit regulat și în timp util. În acest fel, cooperativa locală ar putea asigura avantaje materiale și financiare net superioare arendării.

La fel de important este și faptul că o cooperativă locală are un acces mai ușor pe piața de desfacere, dar are și posibilitatea extinderii acestei piețe, deoarece poate furniza cantități mari de același tip de produs la o calitate mai bună decât ce oferă un producător individual cu resurse limitate.

Pe lângă avantajele prezentate anterior, mai pot menționa și faptul că o cooperativă locală poate beneficia de substanțiale facilități fiscale acordate de stat, are acces mai ușor la subvenții și fonduri guvernamentale, la fonduri europene, și nu în ultimul rând i se deschid noi perspective pentru implementarea de tehnologii avansate (mecanizare, selecție animalieră și de plante prin hibrizi de mare performanță etc.), care i-ar permită să treacă de la practici tradiționale anevoioase la practici moderne mai productive.

Prin constituirea de cooperative locale, proprietarii ar reuși să-și îndeplinească anumite obiective personale care ar putea fi aproape imposibil de realizat din calitatea de producători individuali. Dacă factorii de decizie de la nivel județean sau național au și alte soluții pentru dezvoltarea mediului economic rural ar trebuie să elimine birocrația și să le implementeze cât mai repede posibil pentru asigurarea bunăstării cetățeanului român care în acest moment este strivit de bocancul nemilos al sărăciei.

 

 

 

 

Adauga un comentariu