Sfatul medicului

Covid-19: trucul simplu al unui medic pentru a evita contaminarea alimentelor

Publicat: 30 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 trucul simplu al unui medic pentru a evita contaminarea alimentelor
Există un risc redus ca virusul să fie transmis prin alimente

Epidemia Covid-19 continuă să se răspândească la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății spune că există un risc redus ca virusul să fie transmis prin alimente, dar un medic francez a dezvăluit o metodă simplă de prevenire a transmiterii. Iata ce reprezinta tehnica TELL, un truc simplu pentru a evita contaminarea alimentelor!

Nu mai este un secret faptul că coronavirusul se răspândește în principal prin picăturile de salivă emise atunci când tușim, strănutăm și vorbim. Contaminarea se poate produce și prin suprafețe infectate: studiile au arătat că Covid-19 supraviețuiește până la 24 de ore pe carton sau chiar până la 72 de ore pe plastic.

Dar asta nu este tot: în august, urme de coronavirus au fost găsite în China pe aripile de pui înghețate importate din Brazilia și pe pachetele de creveți din Ecuador. O descoperire care a reînviat dezbaterea privind contaminarea prin alimente, dar în fața căreia Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a reactionat alarmant:

„Nu credem că coronavirusul poate fi transmis prin alimente. China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii și a găsit foarte puține, mai puțin de unul din zece pozitive”, a explicat Maria Van Kerkhove, responsabilă cu unitatea de boli emergente din cadrul instituției.

Covid-19 și alimentele: metoda Tell limitează riscurile

În martie anul trecut, Agenția pentru medicamente (ANSES) a subliniat că o potențială transmitere a virusului de „un aliment implică în mod necesar contaminarea acestui aliment de către un pacient sau o persoană infectată de virus, în timpul manipulării sau preparării mancarii”.

Pentru a limita riscurile, dr. William Berrebi, doctor în medicină, oferă o tehnică simplă și eficientă, pe care a denumit-o „metoda TELL”, potrivit Femme Actuelle. Are loc în patru etape:

T: Nu „gustați” fructe și legume. Cumpărari-le pe cele pe care le atingeti.
E: Curățați fructele și legumele care sunt consumate crude sau lăsați-le deoparte câteva zile.
L: Spălați-vă mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție hidroalcoolică înainte de a merge la cumpărături, după cumpărături, dar și înainte și în timpul pregătirii mesei.
L: Permiteți alimentelor care nu pot fi spălate (și care nu necesită refrigerare) să stea la temperatura camerei timp de 24 sau 48 de ore.

Covid-19: alte sfaturi pentru a evita contaminarea alimentelor

Pentru a evita contaminarea potențială prin alimente, se recomandă, de asemenea:

  • îndepărtați toate ambalajele inutile înainte de a le arunca;
  • dezinfectați ambalajele care nu pot fi îndepărtate, cum ar fi cutiile de iaurt, de exemplu;
  • clătiți alimentele care se pot clati, cum ar fi fructele și legumele;
  • coaceți alimente cum ar fi pâinea, deoarece un „tratament termic la 63°C, timp de 4 minute, permite împărțirea la 10.000 a contaminării unui produs alimentar
Adauga un comentariu