Sanatate

Cum se administrează corect calciul gluconic la copii? Iată recomandările medicilor pediatri

Publicat: 14 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se administrează corect calciul gluconic la copii Iată recomandările medicilor pediatri
Potrivit medicilor pediatri, bebelușilor ar trebui să li se administreze calciu gluconic timp de zece zile pe lună.

Dacă nu știi cum se administrează corect calciul gluconic la copii, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, vei afla care sunt recomandările medicilor pediatri și pentru ce se utilizează, de fapt, gluconatul de calciu.

Gluconatul de calciu se folosește pentru creșterea valorii calciului din sânge. Este recomandat pacienților cu niveluri reduse de calciu în sânge (hipocalcemie) și care prezintă simptome acute, precum reducerea sensibilității la nivelul pielii (senzație de arsură, mâncărimi, amorțeală), crampe la nivelul mâinilor și picioarelor, contracturi musculare (tetanie), colici, slăbiciune musculară, dificultăți de vorbire și confuzie, care poate genera crize convulsive. De asemenea, gluconatul de calciu este indicat și copiilor, pentru o dezvoltare armonioasă.

bebeluș care își ține piciorul la gură
Gluconatul de calciu se folosește pentru creșterea valorii calciului din sânge.

Cum se administrează corect calciul gluconic la copii?

Potrivit medicilor pediatri, bebelușilor ar trebui să li se administreze calciu gluconic timp de zece zile pe lună. În primele două-trei luni de viață, micuților trebuie să li se dea 5 mililitri, după care câte 10 mililitri pe zi, până la împlinirea vârstei de doi ani.

În ceea ce privește fetițele cu vârsta între 8 și 11 ani, acestea au nevoie de circa 900 de miligrame zilnic. Pe de altă parte, băieții de aceeași vârstă ar trebui să primească 800 de miligrame de calciu.

Fetele cu vârstele cuprinse între între 12 și 15 ani au nevoie de 1000 de miligrame de calciu zilnic, iar băieții de 1200 de miligrame pe zi.

Mai mult, fetele adolescente, cu vârste curpinse între 16 și 18 ani au nevoie de aproximativ 800 mg de calciu, în timp ce băieții de aceeași vârstă au un necesar zilnic de 1.000 mg de calciu.

Recomandarea medicilor este ca, în lunile de iarnă, cei mici să primească și vitamina D, pe lângă calciul gluconic. Aceștia sunt de părere că cea mai bună variantă este sub formă de picături, deoarece poate fi administrată mai ușor. În plus, copiilor ar trebui să le fie administrate și suplimente cu fier (nu în același timp cu gluconatul de calciu).

un bebeluș căruia i se administreează calciu gluconic
În primele două-trei luni de viață, micuților trebuie să li se dea 5 mililitri, după care câte 10 mililitri pe zi, până la împlinirea vârstei de doi ani.

Simptomele lipsei de calciu la copii

Principala cauză a apariției rahitismului la copii este reprezentată de lipsa de calciu, în asociere cu lipsa de vitamina D. Pe lângă rahitism, o altă afecțiune gravă este atacul de cord, care apare din cauza insuficienței dezvoltării corpului. Aceste deficiențe de calciu și vitamina D pot genera transpirații excesive pe parcursul nopții sau crampe musculare, în special în zona coapselor și a brațelor.

Alte simptome care anunță lipsa de calciu la copii sunt amețelile, insomnia, întârzierea apariției dinților sau chiar afectarea danturii, în ciuda faptului că normele de igienă sunt respectate.

Afecțiunile sistemului osos se manifestă prin malformații scheletice, întârzierea închiderii fontanelei (spaţiu neosificat dintre oasele craniului noului născut – moalele capului) la bebeluși, dureri sau sensibilitate la nivelul oaselor, fragilitatea unghiilor și a părului, astenie musculară și întârziere în creștere și dezvoltare. În cazul adolescentelor, se poate observa și o întârziere a apariției pubertății.

Specialiștii sunt de părere că nivelul de calciu din organism poate fi afectat de o dietă bogată în sare, lipsa activității fizice și un aport redus de fibre.

Adauga un comentariu