Local

Curtea de Apel Iași schimbă macazul în dosarul Sărărie! Invențiile procurorului Horodniceanu au fost desființate printr-o clasare întemeiată pe fapta nu există!

Publicat: 08 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Curtea de Apel Iași schimbă macazul în dosarul Sărărie Invențiile procurorului Horodniceanu au fost desființate printr-o clasare întemeiată pe fapta nu există
Curtea de Apel Iași a admis ieri contestația formulată de mai mulți acuzați din dosarul Sărăriei, instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu, și a dispus clasarea cazului pe motiv că fapta nu există FOTO: stg. procuror Daniel Horodniceanu dreapta: Avocat Cătălin Boacnă

Curtea de Apel Iași a admis ieri contestația formulată de mai mulți acuzați din dosarul Sărăriei, instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu, și a dispus clasarea cazului pe motiv că fapta nu există. Primarul Mihai Chirica a fost cap de afiș în acest dosar. Percheziții domiciliare, mandate de interceptare ale convorbirilor telefonice, filaje, reținerile și propuneri de arestare preventivă au fost întemeiate de fapte care în realitate nu existau.

„Eu mi-am expus punctul de vedere în sala de judecată și se pare că a fost suficient pentru a obține o soluție corectă. La acest moment este prematur să discutăm alte detalii”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă

Ieri, Curtea de Apel Iași a pronunțat o decizie curajoasă în dosarul care privește acuzațiile de constituire de grup organizat inventate în anul 2021 de către procurorul Daniel Horodniceanu, actualmente membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), împotriva lui Claudiu Asimionesei, proprietarul unui imobil edificat pe strada Sărăriei nr. 202 din municipiul Iași.

Instanța a dispus clasarea dosarului pe motiv că fapta de constituire de grup organizat nu există!  În luna aprilie 2021 Daniel Horodniceanu, pe atunci procuror în cadrul DIICOT Iași, a dispus efectuarea mai multor percheziții la sediul Primăriei Iași, la sediul societății care construise imobilul dar și la domiciliul mai multor persoane fizice, susținând că are probe pentru infracțiunea de constituire de grup organizat. Adiacent, înșirase și infracțiuni de tipul abuz în serviciu, fals și înșelăciune.

A inventat infracțiunea de constituire de grup organizat pentru simplu motiv că altfel DIICOT Iași nu era structură competentă să cerceteze un astfel de dosar. Pe baza acestei infracțiuni de constituire de grup organizat a obținut inclusiv mandate de interceptare ale convorbirilor telefonice sau ambientale și a solicitat inclusiv arestarea preventivă a unora dintre cei acuzați. Toate solicitările procurorului Horodniceanu au fost respinse de instanțele de judecată, inclusiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Încă de la momentul aprilie 2021 judecătorii au semnalat că nu există nici măcar suspiciuni sau bănuieli rezonabile care să susțină acuzațiile DIICOT.

Clasarea contestată la Curtea de Apel Iași

După plecarea lui Daniel Horodniceanu la CSM, procurorul care a preluat dosarul a observat că este ceva în neregulă cu această infracțiune de grup organizat, și a clasat dosarul cu privire la acest aspect. Clasarea pronunțată de DIICOT Iași în toamna lui 2023 a fost bazată pe art. 16 alin. 1, lit. b din Codul de procedură penală, în traducere, fapta nu este prevăzută de legea penală. Susținând că este complet nevinovat și că în mod corect clasarea trebuia întemeiată pe art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, mai exact fapta nu există, inculpații din acest dosar au contestat la Curtea de Apel Iași clasarea dispusă de DIICOT Iași.

Verdict definitiv: fapta nu există

Ieri, în mod definitiv, Curtea de Apel Iași a admis plângerea formulată de acuzați și a dispus clasarea pe motiv că fapta nu există. „În temeiul art. 341 alin. 7 pct. 2 lit. d din Codul de procedură penală, admite plângerea formulată de inculpați, împotriva Ordonanței nr. 114/P/2023 din 18.09.2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, menținută prin Ordonanța nr. 16/II-2/2023 din 14.11.2023 emisă de Procurorul șef serviciu D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Iași. Schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare față de inculpați, din articolul 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală, în articolul 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, cu privire la săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat prevăzută de art. 367 alin. 1 din Codul penal”, se arată în decizia Curții de Apel Iași.

Avocatul Cătălin Boacnă: Mi-am expus punctul de vedere în sala de judecată

Contactat telefonic, avocatul Cătălin Boacnă apărătorul mai multor inculpați din acest dosar, a fost destul de lapidar în explicații.

„Eu mi-am expus punctul de vedere în sala de judecată și se pare că a fost suficient pentru a obține o soluție corectă. În acest caz, noțiunea de justiție a învins și a fost mai presus de orice interpretare personală a legii. La acest moment este prematur să discutăm alte detalii în afară de cele pe care le puteți regăsi pe site-ul Curții de Apel Iași. Nu am ce comentarii să fac.  Așteptăm motivarea instanței”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.

Comments are closed.

Adauga un comentariu