Actualitate

Decizie europeană pentru toți cetățenii. Ce vor fi obligați să facă românii

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decizie europeană pentru toți cetățenii. Ce vor fi obligați să facă românii
Uniunea Europeană schimbă regulile de pe piață deoarece vrea să ne reparăm bunurile.

Decizie europeană pentru toți cetățenii. Uniunea Europeană schimbă regulile de pe piață deoarece vrea să ne reparăm bunurile – cum ar fi aspiratoarele, telefoanele și mașinile de spălat – în loc să le aruncăm la gunoi și să le înlocuim cu altele noi. Iată ce vor fi obligați să facă românii.

Decizie europeană pentru toți cetățenii

Producătorii de electrocasnice vor fi obligați să-și conceapă produsele astfel încât să fie ușor reparabile și să ofere companiilor de depanare informații și piese de schimb. Doar anul trecut, la nivel european, au fost aruncate peste 35 milioane de tone de deșeuri electronice și electrocasnice. Conform Comisiei Europene, oamenii pierd aproximativ 12 miliarde de euro pe an înlocuind bunurile în loc să le repare.

Producătorii vor fi obligați să ofere servicii de reparații rapide și la prețuri rezonabile, să asigure accesul la piese de schimb și să le ofere consumatorilor toate informațiile necesare. De asemenea, aceștia vor beneficia de extinderea garanției legale cu un an pentru produsele reparate în timpul perioadei inițiale de garanție. După expirarea acesteia, producătorii sunt obligați să continue reparațiile pentru aparatele casnice cum ar fi mașinile de spălat, aspiratoarele și telefoanele mobile.

Consumatorii vor fi încurajați să opteze pentru reparare și prin stimulente stabilite de fiecare stat în parte. Țările pot alege între vouchere, fonduri pentru reparații, să ofere cursuri de reparare sau să sprijine inițiativele din domeniu de la nivelul comunităților.

Noile reguli UE vor fi valabile și pentru români

„Consumatorii sunt adesea descurajați să aibă un produs reparat din cauza costurilor ridicate, a dificultății de a accesa serviciile de reparații sau a caracteristicilor de proiectare care împiedică repararea. Conform poziției Parlamentului European, reparatorii independenți, renovatorii și utilizatorii finali ar avea acces la toate piesele de schimb, informațiile despre reparații și instrumentele la un cost rezonabil.”, a precizat Parlamentul European.

O nouă lege UE îi obligă pe români să recicleze. De anul viitor, România va fi obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul. Uniunea Europeană a emis o directivă care prevede obligativitatea colectării selective a textilelor începând cu anul 2025.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Uniunea Europeană a mai decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria alimentară. Aceste arome, care conferă gustul specific de afumat, au fost asociate cu cancerul și infertilitatea, motiv pentru care nu ar trebui să mai fie prezente în alimente.

Adauga un comentariu