Actualitate

Deputatul Vasile Toma: „Legislația trebuie să devină funcțională și aplicabilă! Demers pentru stoparea la modul real a aruncării gunoaielor din mașină” (P)

Publicat: 06 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul Vasile Toma Legislația trebuie să devină funcțională și aplicabilă Demers pentru stoparea la modul real a aruncării gunoaielor din mașină P
Deputatul PSD de Iași, Vasile Toma

Nu este suficient să avem legi, dacă ele nu se aplică. Orice act normativ, oricât ar fi el de bun pe fond, trebuie să beneficieze de pârghii reale de aplicare pentru a-și atinge cu adevărat scopul. Altfel, vobim de un sistem legislativ care, deși există în teorie, în practică, este este complet ineficient, ba, mai mult, ajunge să creeze prejudicii. Zilnic, asistăm neputincioși la comportamente periculoase pentru siguranța celor aflați în trafic și pentru mediu. Și mă refer aici la cei care aruncă diverse gunoaie, de la mucuri de țigară, la ambalaje din mașină. Gesturi care pot conduce la accidente grave și care tratează efectiv spațiul public asemenea unei pubele, punându-ne tuturor viața în pericol.

Și, deși sancționarea acestui fenomen este prevăzută prin lege, aruncarea gunoaielor din mașină a devenit un fenomen general cronic la nivel național, care ne amenință siguranța și sănătatea. De ce?

Pentru că, în practică, în lipsa unei metodologii clare de aplicare și a instrumentelor de monitorizare, prea puțini dintre șoferii care aruncă mucuri de țigară și alte deșeuri, fie ele solide sau lichide, sunt sancționați, ceea ce nu face altceva decât să încurajeze tacit acest comportament.

Într-o epocă în care posibilitățile tehnologice ne oferă șansa de a monitoriza și combate la modul real toate aceste comportamente și practici periculoase, se impune o reconsiderare din temelii și a modului în care se poate sancționa și acest fenomen, în așa fel încât legea să fie optimizată și aplicată cu adevărat.

De aceea, astăzi, prin prerogativele parlamentare pe care le dețin, în vederea identificării și implementării instrumentelor care să îi identifice în timp real pe toți cei care aruncă gunoaie din mașină pentru ca ei să poată fi sancționați, printr-o Interpelare adresată Ministerului Afacerilor Interne, am inițiat demersul care își propune asigurarea mijloacelor de aplicare a legislației în materie, în așa fel încât nimeni să nu mai fie amenințat de un comportament ce trebuie eradicat cât mai rapid și definitiv. De asemenea, în continuarea acestui demers, voi consulta atât reprezentanții societății civile, cât și toate instituțiile care au rol în această problematică.

Este momentul să spunem și să punem stop aruncării gunoaielor din mașină și să ne asigurăm că legea este aplicată și, mai ales, aplicabilă, a transmis deputatul Vasile Toma.

Comments are closed.

Adauga un comentariu