Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta occidentala crește inflamația intestinală și riscul de boli asociate
Dieta occidentala crește inflamația intestinală și riscul de boli asociate

Dieta occidentala crește inflamația intestinală și riscul de boli asociate

20 mai 2021, 14:30,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou studiu științific constată că dieta occidentala modifică sistemul imunitar intestinal, astfel încât crește riscul de infecție și boli inflamatorii intestinale.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis și Cleveland Clinic (Statele Unite), adoptarea unei diete occidentale modifică sistemul imunitar intestinal în așa fel încât crește riscul de infecție și boala inflamatorie intestinala.

Studiul în cauză, publicat pe 18 mai în revista Cell Host & Microbe, indică faptul că o dietă bogată în zaharuri și grăsimi dăunează celulelor Paneth, celule imune din mucoasa intestinală, care ajută la controlul inflamației. Atunci când aceste celule nu funcționează corect, sistemul imunitar intestinal este supus unei inflamații prea mari, ceea ce vă supune în cele din urmă unui risc mai mare de infecție și boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn. Persoanele cu această boală au adesea celule Paneth care nu mai funcționează, potrivit Sante Magazine.

Studiul a fost realizat pe 400 de persoane despre care cercetătorii au analizat datele demografice și clinice și pe șoareci predispuși genetic la obezitate și supuși unei diete prea bogate în grăsimi și zaharuri.

„Obezitatea nu a fost problema în sine”, a spus dr. Ta-Chiang Liu. „A mânca prea mult dintr-o dietă sănătoasă nu a afectat celulele Paneth. Problema a fost dieta bogată în grăsimi și zahăr”, a spus el.

În acest studiu, celulele Paneth de la șoareci au revenit la normal atunci când animalele au fost readuse la o dietă sănătoasă timp de patru săptămâni.

Rămâne de văzut dacă oamenii care mănâncă de obicei o dietă occidentală își pot îmbunătăți imunitatea intestinală prin schimbarea dietei, a spus dr. Liu.

„Este posibil ca, dacă urmați o dietă occidentală pentru o perioadă foarte lungă de timp, să traversați un punct de neîntoarcere și celulele Paneth să nu-și revină, chiar dacă vă schimbați dieta. Ar trebui să facem mai multe cercetări înainte de a putea spune dacă acest proces este reversibil la oameni”, a comentat cercetătorul într-o declarație.

Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, apropiate de dieta mediteraneană, este oricum mai bună pentru multe alte aspecte ale sănătății, în special a sănătății cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *