Stiri si curiozitati

Din ce culori se face albastru. Combinația pe care trebuie să o știe orice artist

Publicat: 26 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Din ce culori se face albastru. Combinația pe care trebuie să o știe orice artist
Albastrul este considerată culoarea cerului şi a mării

Culorile sunt cele care dau viață naturii, obiectelor din jur și, uneori, chiar și gândurilor noastre. Culorile primare sunt cele care stau la baza tuturor celorlalte culori. Mai sunt denumite și culori pure, pentru că ele nu pot rezulta din mixajul altor culori. Alături de galben și roșu, albastru este una dintre cele trei culori pure.

Fie că vrem sau nu, culorile ne influenţează emoţiile, dispoziția şi funcţiile organismului.

Modul în care omul răspunde la culori poate reflecta personalitatea şi pasiunea.

Din ce culori se fac nuanțele de albastru

Albastru „prusac“ se poate obține prin amestecarea vopselei verde cu o nuanță verde deschisă și cu culoarea albastră principală. Rezultă o nuanță profundă, care poate fi numită și albastru subacvatic. În cazul în care alegem să adăugăm alb, puritatea nuanței nu se schimbă.

Pentru a obține albastru-violet se amestecă două părți de vopsea principală albastru și o parte de vopsea roșie. Culoarea obținută va fi întunecată și moderată saturată. Se obțin tonuri mai ușoare prin adăugarea de culori albe.

Culoarea albastră regală poate fi obținută prin amestecarea culorii principale albastre cu culoarea purpuriu-roz. În cazul în care se adaugă și alb, se pot obține tonuri mai ușoare.

Ce denotă culoarea albastru

Culoarea albastru este considerată a fi una liniştită, care nu iese prea mult în evidenţă şi este extrem de versatilă, fiind ușor de asortat cu alte culori.

Albastru este considerată culoarea cerului şi a mării, putând fi asociat cu adâncimea şi cu stabilitatea.

Albastru simbolizează încredere, loialitate, înţelepciune, înteligenţă, credinţă şi adevăr. Având în vedere faptul că este o culoare iubită de foarte multă lume, albastru este considerat o culoare neameninţătoare, care poate părea conservatoare și tradițională.

De asemenea, albastru este un semn de stabilitate și fiabilitate și poate fi catalogat ca fiind pașnic, liniștit, sigur și ordonat.

Persoanele care preferă să poarte haine albastre sunt oameni liniştiți, optimiști şi drăguţi. Cei care poartă albastru sunt persoane grijulii și plină de compasiune, care încearcă să vadă ce este mai bun în ceilalți, în orice situație.

Cu ce se asortează albastru

În combinație cu roşu şi vişiniu, albastru creează o combinaţie contrastantă şi impunătoare deoarece reprezintă combinaţii între o culoare rece şi una caldă. Acestea creează un echilibru foarte plăcut ochiului.

În combinație cu galben, albastru lasă impresia de armonie, de stare de bine, amintind de zilele călduroase de vară. Este asemeni unei combinații între marea, de un albastru pătrunzător şi soarele de un galben strălucitor. Este o combinație care te trimite automat cu gândul la o zi relaxantă de vară, o zi minunată de concediu.

Combinația dintre portocaliu și albastru încântă privirea prin excelența lor, în ciuda opoziţiei pe roata culorilor. Poţi încerca diferite nuanţe de albastru: deschis, prăfuit, clasic sau închis alături de portocaliu strălucitor sau cărămiziu.

Albastru, culoarea anului 2020

Albastru a fost desemnat culoarea anului 2020 de către Pantone, companie care studiază influența pe care culorile o au pe plan mondial.

În alegerea culorii anului, Pantone studiază influența pe care culorile o au pe plan mondial, în artă și în industria divertismentului. Compania ține cont de importanța unei culori în funcție de anumite criterii tehnologice, din disponibilitatea noilor texturi și a efectelor pe care o culoare le are asupra lor.

Adauga un comentariu