Local

Drama prin care trec mii de ieșeni plecați la muncă în străinătate. Au trudit pentru un trai mai bun, dar s-au ales cu depresie și probleme psihice: „Au nevoie de tratament medicamentos pentru toată viața” – FOTO

Publicat: 20 mart. 2024
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Drama prin care trec mii de ieșeni plecați la muncă în străinătate. Au trudit pentru un trai mai bun dar s-au ales cu depresie și probleme psihice Au nevoie de tratament medicamentos pentru toată viața - FOTO
Ieșenii care s-au întors din străinătate s-au confruntat cu depresii

Părinții plecați în străinătate de nevoie, pentru că în țară nu au găsit niciun suport sau ajutor din partea statului român, nu se mai pot acomoda acasă. Este drama prin care trec mii de ieșeni care au emigrat pentru a-și câștiga existența

Numărul ieșenilor care au plecat definitiv în străinătate este de 4.953, conform unei statistici pe anul 2022, dar este mult mai mare în realitate. Sunt oameni care nu s-au mai putut acomoda acasă și care nu mai vor să se întoarcă pentru că au găsit sprijin într-o altă țară. Numărul este aproape dublu față de anul 2022, când se numărau 3.027 de ieșeni care s-au stabilit definitiv peste graniță. Numărul celor care au plecat temporar este de 7.674 pentru anul 2022, iar specialiștii spun că situația este dramatică pentru ieșenii care se întorc acasă. Cei mai mulți se confruntă cu depresii și stări anxioase, se simt neajutorați, iar primul gând pe care-l au este cel de a pleca înapoi în străinătate.

Ieșenii care s-au întors din străinătate s-au confruntat cu depresii

Mame care au plecat în străinătate, au reușit să strângă bani și să-și construiască acasă un loc de vis, unde să-și petreacă viața, s-au trezit că nu se mai regăsesc în țară, deși și-au creat toate condițiile necesare. Se întorc în locul unde au copilărit cu depresii, stări de anxietate sau atacuri de panică, iar în situațiile cele mai grave – cu simptome incipiente ale unei schizofrenii sau gânduri suicidale.

„Unele persoane care pleacă în străinătate dezvoltă tulburări psihice, depresii, psihoze, anxietate, atacuri de panică, simptomele unei schizofrenii care este la început, vin cu gânduri suicidale pentru că nu-și mai găsesc un rost. Pentru aceștia este foarte important suportul pe care-l au din partea familiei și discuțiile cu specialiștii. Unii dintre ei rămân cu un tratament medicamentos pentru toată viața”, susține dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Distanța a distrus mai multe familii din Iași

Psihiatrii afirmă faptul că este foarte greu pentru o astfel de persoană să se întoarcă acasă, pentru că toată viața va trăi într-un stres continuu. Aceștia nu își vor mai găsi liniștea nici în România, nici în străinătate. Mai mult decât atât, în cele mai multe cazuri, se confruntă cu gânduri confuze, iar la final ajung în depresie.

„Acest lucru are și legătură cu faptul că ei pleacă nepregătiți, nu învață limba acelei țări, fără să aibă un job cu un contract, sunt nevoiți să lucreze la negru, nu au siguranța locului de muncă, se izbesc de o altă cultură la care trebuie să se adapteze. Sunt mulți factori care îi influențează și favorizează apariția unor afecțiuni psihiatrice. Este extrem de importat ce factor declanșează acea tulburare”, subliniază dr. Petronela Nechita.

Un alt lucru pe care medicii psihiatri l-au observat este faptul că străinătatea, pe lângă diferitele afecțiuni psihice, a provocat și nenumărate divorțuri. Multe familii s-au destrămat din cauza faptului că unul dintre parteneri a plecat în altă țară.

„Este evident că aceste mame nu-și doresc să plece, sunt obligate de împrejurări. Bineînțeles că banii obligă mulți părinți să plece și să-și lase familia în urmă, să trebuiască să lucreze în străinătate pentru un trai mai bun. Nu o fac din dorință, ci din nevoia financiară. Divorțurile reprezintă o altă consecință care apare atunci când un partener pleacă în străinătate. Dacă un membru al familiei pleacă și celălalt rămâne acasă și se îngrijește de copii, apare o distanțare a relațiilor afective, este inerent divorțul, dacă nu păstrează legătura”, adaugă dr. Petronela Nechita în legătură cu faptul că ieșenii care se întorc în țară și nu se mai pot acomoda.

Comentarii
  • Dar ce te faci cand badantele astea depresive se intorc si ne innebunesc pe noi astia care am ramas in tara?
    Si ramas in tara , ai aceeasi sansa sa devii depresiv .

  • Mulți pleacă de șmecheri în afară, se poate munci și în România, dar când vrei să fuți Europa așa se întâmplă!
    Destrăbălare, copii lăsați aiurea cu bunicii sau alte rude sau monoparentale, nici bani nu trimit în țară,nici orășean nici țăran, nici român nici strain, nici cu servicii nici fără, ciupeală pe ici pe acolo, doi bani frecați aiurea!
    Foarte foarte puțini au ceva concret serios de muncă în afară, majoritatea destrăbălare, furturi, prostituție. Cerșit!
    Nu mai compătimiți toate lighioanele ca fiind DASPORA fără i, așa cum se autonumesc cei din afară!
    Vara vin mizerabili și rupți în cur de pe postul de slugușoare în afară și încep cu pretenții,cum le pute tot ce este romanesc, cum vor ei o țară ca afară dar nu sunt în stare să dea bună ziua, să spună mulțumesc, să aștepte.
    DASPORA+ LIGHIOANE

  • Nu mai merge cu Italia de ani buni așa că vin în țară și se pensionează medical cu ajutorul doctorilor și i-au banii din fondul de pensii al celor care au rămas în țară. Asta este găselnița doctorilor psihiatri din Iași ca să-i pensioneze medical pe cei cărora nu le mai merge cu munca în Italia. Cum se face că despre sindromul Italia (căutați pe internet să vedeți) vorbesc doar psihiatrii din Iași iar cei de la București sau din alte orașe nu zic nimic?

Adauga un comentariu