Titlurile zilei

EXCLUSIV! Mărturiile înfiorătoare ale primului medic din Moldova care s-a vindecat de coronavirus! Timp de o lună a trecut printr-un calvar! De unde a venit salvarea?

Publicat: 22 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
EXCLUSIV Mărturiile înfiorătoare ale primului medic din Moldova care s-a vindecat de coronavirus Timp de o lună a trecut printr-un calvar De unde a venit salvarea

Unul dintre medicii care s-a vindecat de coronavirus a ales să vorbească în exclusivitate pentru BZI despre toată această perioadă. De câteva zile se află în autoizolare la domiciliu și așteaptă să revină la locul de muncă. Cu ce situații s-a confruntat acesta din ziua în care a fost diagnosticat?

Dialog în exclusivitate cu unul dintre medicii din Suceava care a fost declarat vindecat la infecția cu coronavirus. După patru săptămâni de la internare, acesta a fost externat exact în prima zi de Paște. Unul dintre cadrele medicale infectate cu coronavirus la locul de muncă povestește toată experiența prin care a trecut din ziua diagnosticării. În scurt timp va trebui să revină la locul de muncă și să interacționeze cu pacienți diagnosticați cu boala care i-a provocat suferință.

Primul medic vindecat care a ales să vorbească

Dr. Elena Turtă este medic specialist la secția de Boli Infecțioase din Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Aceasta a fost printre primele cadre medicale de la unitatea medicală mai sus menționată care a fost depistată pozitiv la infecția cu coronavirus. Înainte de a fi medic, dr. Elena Turtă este om și a decis să povestească pentru cititorii cotidianului „Bună Ziua Iași” toate situațiile cu care s-a confruntat din ziua diagnosticării. Decizia s-a fondat pe faptul că odată cu creșterea numărului de pacienți care mor după ce au fost diagnosticați cu coronavirus apar din ce în ce mai multe persoane care nu mai cred în vindecare. Exemplul viu că se poate este chiar ea, dr. Elena Turtă.

„Pe data de 21 martie am fost anunțată că am fost depistată pozitiv la infecția cu coronavirus. Din acea zi am intrat în autoizolare la domiciliu până în data de 23 martie, când am fost anunțată să mă duc la spitalul în care lucram, pentru a fi internată alături de alți colegi de-ai mei, depistați și ei pozitiv. În cursul zilei de 23 martie, la câteva ore de la internare, am prezentat un episod de hematemeză și apariția sindromului febril, fără agravarea stării generale. În acel moment, s-a decis transferul meu la Spitalul de Boli Infecțioase Iași”, a specificat dr. Elena Turtă, medic specialist la Secția de Boli Infecțioase din Cadrul Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

A fost internată patru săptămâni. Nu îndeplinea condițiile de externare

Medicul care a reușit să învingă temutul virus povestește cu ce simptome s-a confruntat din data de 23 martie, când a fost adusă la Iași. Așa cum povestește aceasta, simptomele au persistat pe perioada spitalizării, chiar dacă datorită tratamentului se mai diminuau. De la săptămână la săptămână, simptomele au început să dispară, dar testul tot ieșea pozitiv. Dacă în mod normal un pacient este externat după aproximativ două săptămâni, perioada de internare s-a dublat pentru medicul sucevean și asta pentru că nu îndeplinea condițiile de externare.

„Aveam dureri persistente în gât, dureri de cap intense, dureri musculare, astenie fizică, tuse, vărsături și tranzit intestinal accelerat. Durata spitalizării la Iași a fost de aproximativ patru săptămâni din cauza neîmplinirii criteriilor de externare și anume, testele ieșeau încă pozitiv. Este vorba despre două teste RT PCR SARS-COV-2 consecutive care, pentru a fi externată, trebuiau să iasă negative. Am fost diagnosticată cu o formă medie a infectării cu coronavirus, iar tratamentul a fost format din medicamentație specifică. Pe perioada spitalizării am primit Plaquenil, Kaletra, Antibiotice și simptomatice”, adaugă medicul sucevean.

Intrase în contact cu tatăl grav bolnav

Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” a fost considerat timp de mai multe săptămâni ca fiind spitalul groazei, locul în care sute de cadre medicale și pacienți au fost infectați cu coronavirus. Unitatea medicală a fost închisă timp de câteva zile pentru dezinfecție, în timp ce angajații se chinuiau să treacă cu bine peste boală pentru a putea reveni la locul de muncă. Teama cea mai apăsătoare a medicului Elena Turtă era că și-ar fi putut îmbolnăvi tatăl.

„Cea mai mare frică a mea nu a fost că nu mă pot vindeca eu, ci că intrasem în contact direct cu tatăl și sora mea. Tatăl meu era extrem de vulnerabil, întrucât suferă de afecțiuni cronice importante, fiind și dependent de oxigen. Mă simțeam vinovată că m-am văzut cu ei, deși în acel moment nu știam că port virusul. Imediat cum am aflat că rezultatul testului meu este pozitiv, am insistat să le fie făcute testările și tatălui, și surorii mele. Mă îngrijora teribil să știu că l-aș fi putut îmbolnăvi. Pentru el, infecția cu COVID-19 ar fi putut fi fatală. Până la venirea testelor alor mei am trăit clipe de coșmar”, mai spune dr. Elena Turtă.

A avut nevoie de consiliere psihologică

Pentru a trece cu bine peste perioada de așteptare a externării, dar și a rezultatelor testelor familiei ei, medicul sucevean a avut nevoie de consiliere psihologică. Aceasta povestește cu drag despre unul dintre psihologii Spitalului de Boli Infecțioase Iași care i-a pansat sufletul pe perioada internării. Nu doar ei, ci și familiei ei.

„Sfaturile domișoarei psiholog au ajutat mult în consilierea făcută familiei mele, cu care am intrat în contact până la diagnosticarea mea, și faptul că ei au înțeles situația mea, că nu am fost în pericol… acest lucru m-a încurajat și mi-a indus o stare de confort psihic. Totodată, domnișoara psiholog a discutat telefonic și cu familia mea, îngrijorată pentru starea mea de sănătate, dar și a tatălui meu, cel mai expus în fața infecției. Consilierea pshihologică mi-a fost de un real folos. Psihologul m-a învățat cum să-mi desenez mai atent emoțiile și totodată să trec mai ușor peste perioada de spitalizare”, adaugă medicul sucevean.

Ultimele cuvinte despre Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Deși este medic specialist în boli infecțioase, dr. Elena Turtă a simțit pe pielea ei ce înseamnă să fii pacient depistat cu coronavirus. A trăit cu intensitate și experiența de pacient, iar după toată această perioadă încă își găsește curajul de a reveni în spitalul în care s-a infectat.

„Acum, mai mult ca niciodată, am înțeles cât de importantă este interacțiunea medicului cu pacientul și asta pentru că la Spitalul de Boli Infecțioase Iași am avut parte de un tratament așa cum fiecare pacient și-ar dori să-l primească. Atenția acordată pacienților din partea cadrelor medicale îi determină pe aceștia să treacă cu mai mare ușurință peste perioada de spitalizare. Mă gândesc cu bucurie, dar și teamă că va trebui să revin la locul de muncă, dar aceasta este meseria pe care o iubesc și nimic nu mă va opri să o exercit așa cum am exercitat-o și până acum. Nici măcar această infecție peste care am trecut cu bine”, mai spune dr. Elena Turtă.

„Aștept cu nerăbdare să-mi reiau activitatea”

Dr. Elena Turtă se gândește din ce în ce mai intens la întoarcerea la locul de muncă și abia așteaptă ca perioada de autoizolare impusă după spitalizare să se termine. Deși a simțit pe propria piele efectele inecției cu coronavirus, aceasta este mai pregătită ca niciodată să lupte în prima linie.

„Cu siguranță în momentul în care porți costum specific de protecție și ai grijă ca dezechiparea să se efectueze corespunzător, riscurile de reinfectare sunt minime. Au existat studii în literatura de specialitate care au arătat că te poți reinfecta. Există o mică teamă, dar nu o las să predomine. Aștept cu nerăbdare să-mi reiau activitatea. Nu mă tem, aștept să revin la locul de muncă”, încheie medicul sucevean.

Comments are closed.

Adauga un comentariu