Sanatate

Factorii care favorizează apariţia traumatismelor sportive și ce poți face pentru a preveni accidentările

Publicat: 18 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Factorii care favorizează apariţia traumatismelor sportive și ce poți face pentru a preveni accidentările

Traumatismele sportive apar în cele mai multe dintre situații ca urmare a suprasolicitării, efectuării incorecte a mișcărilor sau în condiții inadecvate. Însă, există mai mulți factori care pot conduce la accidente sportive, iar cunoașterea acestora te poate proteja de perioade lungi de recuperare și întreruperea activității sportive.

Exercițiile de încălzire

Indiferent de activitatea fizică efectuată, exercițiile de încălzire au un rol crucial în prevenirea leziunilor. Acestea constau în mișcări lente, ce permit musculaturii, ligamentelor și tendoanelor să fie pregătite pentru un efort mai crescut. Pe parcursul încălzirii, apar unele modificări în organismul uman, precum:

  • creșterea temperaturii și dilatarea vaselor de sânge;
  • amplificarea fluxului sanguin;
  • oxigenarea mai eficientă a musculaturii;
  • activarea sistemului cardiovascular pentru eforturi intense.

De asemenea, este important ca exercițiile de încălzire să includă mișcări pentru toate grupele musculare, chiar dacă în cadrul antrenamentului vor fi utilizate doar anumiți mușchi. În lipsa încălzirii, crește riscul de apariție al:

  • întinderilor musculare;
  • entorselor;
  • luxațiilor;
  • scăderii performanței.

Mușchii sunt cei mai afectați în lipsa exercițiilor de încălzire. Spre exemplu, la cei care practică tenis, leziunile de coafa rotatorie sunt cele mai frecvente tipuri de traumatisme ce au loc în lipsa exercițiilor de încălzire. Acestea pot fi prevenite prin implementarea a minimum 10-15 minute de exerciții înainte de începerea antrenamentului propriu zis.

Efectuarea mișcărilor

Corectitudinea efectuării mișcărilor este esențială pentru prevenirea traumatismelor sportive. Mișcările incorecte pot conduce atât la traumatisme acute, cât și cronice. Leziunile acute pot fi reprezentate de:

  • entorse;
  • luxații;
  • întinderi musculare;
  • bursite;

Spre deosebire de acestea, există și o serie de leziuni cronice care pot fi induse de efectuarea unor mișcări incorecte, precum cele de la nivelul cartilajului. Astfel, apar forțe de frecare la nivelul cartilajului, care în timp conduc la distrugerea acestuia, afecțiune cunoscută ca artroză. Diagnosticată în stadiile timpurii, simptomele pot fi ameliorate, dar în stadii avansate pot fi necesare proteze de genunchi sau la nivelul altor articulații afectate.

Prin urmare, este important a deprinde efectuarea corectă a mișcărilor. De aceea, este indicat a apela la un antrenor, în special dacă ești la început. De asemenea, respectă perioadele de odihnă. În acest mod, eviți suprasolicitarea articulațiilor și permiți refacerea țesuturilor.

Echipamentul

Echipamentul potrivit este esențial pentru prevenirea accidentelor. Este indicat a utila un echipament adecvat activităților desfășurate, deoarece acesta are rol în:

  • protecția zonelor vulnerabile;
  • susținere și stabilitatea articulară;
  • amortizarea șocurilor mecanice;

De asemenea, este indicat a utiliza echipament care prezintă proprietățile optime pentru a te proteja. Echipamentul vechi, menținut în condiții inadecvate sau care prezintă defecte nu este indicat a fi purtat.

Un echipament bun te poate proteja împotriva leziunilor, susține stabilitatea articulațiilor și previne apariția entorselor, luxațiilor sau deteriorarea cartilajului. Astfel, în cazul alergătorilor purtarea unor încălțări ce au tălpi care absorb șocul mecanic sunt esențiale pentru reducerea impactului asupra articulațiilor și pentru un confort suplimentar în timpul antrenamentului.

Acordarea unei atenții deosebite asupra efectuării antrenamentelor sportive este esențială pentru a preveni accidentările. Poartă un echipament adecvat, respectă indicațiile antrenorului și perioadele de odihnă și cel mai important, ascultă-ți corpul. Dacă experimentezi vreun disconfort nu ezita să consulți medicul. De asemenea, mergi periodic la control și asigură-te că ai o sănătate optimă.

Adauga un comentariu