Titlurile zilei

Femeia din Iași care a prostit toate instituțiile statului. De 15 ani a deschis un azil pentru bătrâni fără autorizație și nimeni nu are ce să îi facă – FOTO

Publicat: 20 iul. 2023
_____ Vizualizări 18 Comentarii
Femeia din Iași care a prostit toate instituțiile statului. De 15 ani a deschis un azil pentru bătrâni fără autorizație și nimeni nu are ce să îi facă - FOTO
Azilul clandestit de la Măcărești a fost controlat de autorități. Patroana Cristina Chiriac este cercetată penal

Cristina Chiriac este femeia din Iași care a prostit toate instituțiile statului. De 15 ani îngrijește bătrânii într-un azil improvizat, fără nicio autorizație

Azilul de bătrâni clandestin este situat în satul Măcărești din comuna ieșeană Prisăcani și este administrat de Cristina Chiriac. De 15 ani, aceasta are grijă de zeci de bătrâni fără a fi deranjată de vreo instituție de control. Mai mult decât atât, pentru a fenta legea și pentru a nu fi nevoită să autorizeze spațiul, femeia a făcut tuturor beneficiarilor mutație în clădirea unde afacerea murdară funcționează.

A prostit toate instituțiile statului, azilul funcționează fără nicio autorizație

În satul Măcărești, vecinii cunosc afacerea profitabilă pe care a dezvoltat-o, pe parcursul celor 15 ani, Cristina Chiriac. Aceasta deține un azil clandestin, fără a avea vreo formă juridică și fără autorizații. Mai mult decât atât, bătrânii sunt lăsați pe mâna ei, fără a fi întocmit vreun act legal. Totul merge pe o simplă înțelegere verbală în care aparținătorii beneficiarilor stabilesc detaliile. Practic, femeia a prostit toate instituțiile statului. Vecinii povestesc cum aceasta a început să aibă grijă de câte un bătrân, iar ulterior a simțit potențialul afacerii și acum are 30 de persoane în casă.

„La început avea câte un bătrân pe care îl îngrijea, după a început să aducă din ce în ce mai mulți, are camere, paturi multe. Acum cred că sunt peste 20 (n.r. – bătrâni) acolo, sunt și care stau la pat, nu se mișcă. Îi îngrijește, le dă medicamente, mai vine un medic pe la ei uneori. Ei au mutație și procură ca să poată să aibă acces la pensie. Știam că fiecare trebuie să îi plătească câte 2.500 de lei, dar au fost cazuri când i-a luat și cu mai puțin”, a povestit un vecin.

Mirosuri insuportabile din curtea unde funcționează azilul: „Nu are canalizare, tot ce fac la WC sau unde mai fac ei aruncă în spate, e un miros de îți mută nasul!”

Mai mult decât atât, vecinii susțin că din curtea unde este situat azilul vin mirosuri insuportabile. În spatele clădirii, Cristina Chiriac ar arunca toate dejecțiile. Aceștia nu au dorit să își dezvăluie identitatea de frică, susținând că patroana azilului are în spate persoane influente care o susțin și știu de afacere.

„Doamne ferește, să o închidă odată! Am văzut că a venit controlul pe ea, de ar închide-o! Să mergeți să vedeți ce e în spate (n.r. – în spatele clădirii), mizerie, e infecție acolo. Nu are canalizare, tot ce fac la WC sau unde mai fac ei aruncă în spate, e un miros de îți mută nasul! Chemați pe cineva să facă ceva, cine știe săracii oameni, dacă sunt spălați și îngrijiți. Să nu mă dați la ziar că v-am spus că mi-e frică, e pe pile și relații, face bani așa de 15 ani, are intrare peste tot, sunt oameni mari în spate și mi-e frică, să nu îmi puneți numele”, a mai declarat un alt vecin.

Cristina Chiriac și-a plănuit afacerea în detaliu

Femeia a calculat fiecare detaliu astfel încât să fie pusă la adăpost. Manevra e simplă, aparținătorii încheie o înțelegere verbală cu aceasta, privind atât medicația, cât și regimul alimentar, aceștia îi predau buletinul beneficiarului, pentru a putea să le ridice pensia și pentru înscrierea la medicul de familie. Ulterior, se stabilește o dată exactă când aparținătorii se întâlnesc cu Cristina Chiriac pentru a plăti serviciile. Femeia a povestit procedura reporterilor BZI atunci când aceștia au luat legătura cu ea din postura unor potențiali clienți.

„Costul lunar este de 2.500 de lei, plus alte lucruri, cum ar fi scutece sau medicamente. Să îmi lăsați, eventual, buletinul, pentru doctor și pensie. Nu e problemă, doar ne întâlnim la data stabilită și doar îmi dați banii. Deocamdată suntem foarte aglomerați, ar trebui să mai așteptați până se eliberează un loc. Am în grijă și bătrâni de 80 de ani, de 99 de ani, am de toate vârstele. Medicul de familie vine o dată pe lună să îi verifice, am un medic din Ciurea. Nu am nicio problemă cu autoritățile, toți știu de mine. Fac acest lucru de mulți ani de acum”, a povestit Cristina Chiriac reporterilor BZI în luna aprilie 2023.

Astfel, chiar Cristina Chiriac confirmă faptul că autoritățile cunosc de mult timp afacerea cu care se ocupă, însă acestea au închis ochii ani de zile, protejând-o.

Comisiile mixte întrunite prin ordinul prefectului au făcut control la azilul din Măcărești

Potrivit declarațiilor transmise de Bogdan Cojocaru, prefectul județului, comisiile mixte, formate din inspectori OPC, DSVSA, AJPIS, ITM, DSP, IPJ și ISU, au fost la Măcărești pentru a verifica situația. Acesta a declarat faptul că în urma constatărilor a fost deschisă o anchetă.

„Comisia mixtă de control a efectuat mai multe verificări, singura situație deosebită este cea din comuna Prisăcani, sat Măcărești, unde la adresa menționată au fost identificate 28 de persoane. Dintre acestea, o parte locuiesc în chirie, iar o parte au mutație acolo. Societatea nu este acreditată ca și furnizor de servicii sociale. Astfel, în acest caz s-a demarat o anchetă penală. După ce aceasta va fi finalizată vom putea pune în aplicare ce ne va comunica procurorul”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

BZI a scris din luna aprilie despre azilul clandestin și nicio instituție de control nu a avut curiozitatea să se deplaseze la Măcărești

Reporterii BZI au publicat afacerea ilegală descoperită într-o vilă de lângă orașul Iași, în satul Măcărești, comuna Prisăcani, unde bătrânii sunt lăsați pe mână unei femei, fără a fi nevoie de vreun act legal, ci doar de o simplă înțelegere verbală în care se stabilesc toate detaliile. Aceștia sunt cazați câte 6 într-un „salon”, însă există mai multe persoane care locuiesc acolo, dar nicio instituție de control nu i-a trecut pragul până nu a izbucnit, la Voluntari și Afumați, scandalul privind condițiile inumane din azilele de bătrâni, iar instituțiile statului au fost forțate să facă verificări.

Dacă nu ar fi fost scandalul de la Voluntari și Afumați, nicio instituție nu s-ar fi deplasat la locuința Cristinei Chiriac să verifice azilul clandestin și lucrurile ar fi funcționat în continuare. BZI a sesizat această situație din luna aprilie 2023. Atunci, DSP Iași a spus că nu poate face control, deși azilul nu avea nicio autorizație de funcționare. În urma verificărilor efectuate în aceste zile, proprietara așa-zisului azil riscă dosar penal. Instituțiile de control se puteau autosesiza, dar inspectorii au preferat să rămână în birouri.

Cristina Chiriac este cercetată penal

Poliția a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitarea unei funcții fără drept. Ulterior, acesta a ajuns pe mesele procurorilor ieșeni, demarând o anchetă penală. Rămâne de văzut ce detalii vor mai ieși la iveală și ce declarații vor face procurorii care au preluat acest caz.

În paralel, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice efectuează cercetări.

„Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii, în vederea stabilirii întregii situații de fapt și pentru luarea măsurilor legale”, au transmis reprezentanții poliției.

Ce spune DSP Iași după ce a fost obligată să facă verificări la așa-zisul azil.

„În cazul centrului de la Măcăreşti, Prisăcani, se derulează un dosar de cercetare penală. Prin urmare, toate informațiile și concluziile cu privire la acest centru vor fi prezentate la finalizarea anchetei. Alături de alte 6 instituții, DSP Iași a făcut parte dintr-o echipă mixtă care a efectuat un control la Măcărești.

Reprezentantul DSP Iași a purtat discuții cu proprietara și cu beneficiarii pentru a verifica modul în care este evaluată starea de sănătate a acestor persoane. În urma acestor discuții, DSP Iași a luat legătura cu medicul de familie care vizitează acest centru și a constatat că acesta eliberează rețete, administrează medicația și deține un plan de monitorizare pentru aceste persoane”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Astfel, femeia care a prostit toate instituțiile statului va trebui să dea socoteală autorităților. Rămâne de văzut care va fi rezultatul anchetelor și ce măsuri vor fi luate.

Comentarii
  • Un elocvent exemplu de „increngatura institutionala” prin care se protejeaza afaceri dubioase si impenetrabile. Daca in articol se face referire la aceeasi politie care a „rezolvat cazul” din birou sau de institutia prim procurorului care si-a declinat orice actiune in acest sens, atunci rezultatul va fi unul previzionar…poate DIICOT-ul reuseste ceva…

  • Evaziune fiscală, desfășurarea de activități fără autorizație, înșelăciune, abuz de încredere, furt. La pușcărie îi este locul.

  • Nu le-a prostit, le-a plătit! Stat mafiot! „Capitalismul” romanesc, bazat pe evaziune și alte ilegalitati, imbirligaturi cu statul „de drept”, jecmaneala din bani publici, lăcomie și lipsa de minime sentimente umane, distruge societatea romaneasca!!

  • Poate acum luati masuri si cu postasii care dau pensiile cui apuca, nu conteaza cine o ridica, are buletinul? E bine, Nu e bine deloc. Am reclamat asta si mi au ras in nas.

  • Sigur stiau toate autoritatile locale si judetene, dar e mai bun borcanul cu miere.
    Si cate astfel de camine clandestine mai sunt in judet, dar cine sa descopere si sa i-a masuri ?
    Observ ca unii oameni scriu in comentarii despre astfel de centre.

  • Asa deci, o femeie cu putii ani de scoala de la tara duce de nas institutiile statului care trebuiau sa ia act de verificare pana acum, au lasati o persoana incompetenta sa mulga batranii de bani, inghesuindu-i in camere inadecvate, cu conditii insalubre, si cu aruncatul fecalelor in spatele casei. Bietii batrani! dar apartinatorii chiar au vrut sa scape de proprii parinti aruncandu-i in case de goaza la persoane din acestea care isi propasesc shmecheria pe muls bani! Au difuzat televiziunile strainie si a scris presa straina despre camine si azile de goaza din Romania in Secoluil XXI-lea. Statul tot nepasator format din functionari cu salarii doldora dorm in continuare, iar Tara e impinsa tot mai mult in groapa neagra, a prostiei. Statul sa nu mai aiba pretenti de a fi primit in Schenghen. Nu stainii ne umilesc, ci acei fii ai tarii incompetenti si nepasatori, politruci. Halal! Mai au pretentii la copii. Ce educatie le dau! asa vor o Romanie normala.

  • Dupa parerea mea sunt prea multe institutii infiintate care nu fac nimic nici un fel de control iau doar salarii grase de la stat si spor de stat pe scaun.
    Trebuie desfiintate sa ramina doar o institutie care sa munceasca sa raspunda de toate azilele care sunt infiitate legal. Cele nelegale desfiintate. Un om ormal la cap nu isi duce parintele la azil trebuie sa gindeasca ca parintii lui cind era mic nu l-a dus la orfelinat.

  • Dupa parerea mea sunt prea multe institutii infiintate care nu fac nimic nici un fel de control iau doar salarii grase de la stat si spor de stat pe scaun.
    Trebuie desfiintate sa ramina doar o institutie care sa munceasca sa raspunda de toate azilele care sunt infiitate legal. Cele nelegale desfiintate. Un om ormal la cap nu isi duce parintele la azil trebuie sa gindeasca ca parintii lui cind era mic nu l-a dus la orfelinat.

  • – – – Daca sunt bine tratati si ingrijiti nu vad de ce va doare atat de mult … Ca plateste sau nu taxe catre stat e o cu totul alta poveste mai mult sau mai putin discutabila . Grav este faptul ca pt. unii o potentiala evaziune fiscala minora e mult mai importanta decat vanzarea Romaniei de catre tradatori aflati la putere , prelugirea contractului pagubos cu OMV , vanzarea Hidroelectrica , concesionarea pe sume modice a resurselor strategice , achizitionarea de avioane de lupta inutile , atitudinea provocatoare fata de vecini cu care ar trebui pastrate relatii amiabile , acceptare vaxxinarii romanilor cu seruri experimentale , explozia nejustificata ( sau justificata de minciuni !)a preturilor s.a.m.d. Haideti totusi sa dam importanta lucrurilor la justa lor valoare . Zi buna sa aveti

  • Mă îndoiesc că Poliția și Primăria Prisăcani nu știau că sunt 30 de bătrâni într-o casă din localitate, mai ales că bătrânii aveau mutație, deci domiciliu în comună. Evaziunea s-a făcut cu complicitatea autorităților, probabil cucoana cotiza lunar unde trebuie.

  • Stia Primaria ca janghina aia de primar venea intruna acolo la azil, batranii au votat in urna mobila, unii nu sunt in deplinatate mintala sa voteze sau sa semneze acte.Escroaca si primarul sunt mana in mana. La fel si controalele, Unde au fost pana acum institutiile de control? Escroaca incaseaza aprox 600 milioane lunar, are de unde da. La puscarie.

  • @Liviu, mare talalau esti. Ai dat si tu cu botu la Cristina escoaca de ii tii partea? Hai sa facem toti la fel , de ce sa mai respectam legile? Aberezi mult si prost.

Adauga un comentariu