Eveniment-Social

În top 100 cele mai bune universități, din Europa Emergentă și Asia Centrală 2022 se află „Alexandru Ioan Cuza” și Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Publicat: 18 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În top 100 cele mai bune universități din Europa Emergentă și Asia Centrală 2022 se află Alexandru Ioan Cuza și Tehnică Gheorghe Asachi din Iași
În ultimul clasamentul QS pentru Europa Emergentă și Asia Centrală 2022, în primele 100 cele mai bune universități din acest areal se află: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (locul 85) și Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași (locul 97)

O nouă veste bună pentru învățământul superior din Iași! În top 100 cele mai bune universități din Europa Emergentă și Asia Centrală 2022 se află „Alexandru Ioan Cuza” și Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Acestea sunt poziționate pe locul 85, respectiv 97. În total, clasamentul include 450 de entități academice, din Polonia până în Kazahstan, număr considerabil mai mare decât cel de anul trecut (400). Cele mai bine reprezentate în acest top, realizat pe baza a 10 indicatori – printre care expertiza facultăților, ponderea studenților internaționali sau reputația academică – sunt Rusia și Turcia

La nivel de top 100 cele mai bune universități din Europa Emergentă și Asia Centrală 2022 se află „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași. Acestea sunt poziționate pe locul 85, respectiv 97. În total, clasamentul include 450 de entități educaționale, din Polonia până în Kazahstan, număr considerabil mai mare decât cel de anul trecut (400).

Cele mai bine reprezentate în acest top, realizat pe baza a 10 indicatori – printre care expertiza facultăților, ponderea studenților internaționali sau reputația academică – sunt Rusia și Turcia. Pe de altă parte, „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca este cea mai bine clasată dintre cele 20 de universități românești incluse în clasamentul QS pentru Europa Emergentă și Asia Centrală 2022. Cu toate acestea, cele mai bine reprezentate instituții de învățământ superior sunt din țări precum Polonia, Cehia, respectiv Ungaria.

România are o singură universitate în top 50, șase în top 100 și 20 în total în clasamentului QS al instituțiilor academice din Europa Emergentă și Asia Centrală – 2022

Pe de altă parte, România are o singură universitate în top 50, șase în top 100 și 20 în total în cea mai recentă ediție a clasamentului QS al instituțiilor din Europa Emergentă și Asia Centrală – 2022. Acesta a fost publicat miercuri, 15 decembrie 2021, iar prima clasată la nivel național a fost Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În total, clasamentul include 450 de universități, din Polonia până în Kazahstan, număr considerabil mai mare decât cel de anul trecut (400). Cele mai bine reprezentate în acest top, realizat pe baza a 10 indicatori – printre care expertiza facultăților, ponderea studenților internaționali sau reputația academică – sunt Rusia și Turcia.

Din România, pe primele locuri sunt universitățile românești mari: „Babeș-Bolyai”, Universitatea București, Politehnica București, „Cuza” din Iași sau Universitatea de Vest din Timișoara. La coada clasamentului local apar universitățile din Alba Iulia, Târgu Mureș, Arad sau Constanța, respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București.

Care sunt universitățile românești incluse în clasamentul QS regional!

Astfel, universitățile românești incluse în clasamentul QS regional: Universitatea „Babeș-Bolyai” – locul 43, Universitatea din București – locul 67, Universitatea Politehnica din București – locul 81, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – locul 85, Universitatea de Vest din Timișoara – locul 94, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași – locul 97, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – locul 119, Universitatea Politehnică din Timișoara – 153, Universitatea „Transilvania” din Brașov – locul 156, Academia de Studii Economice din București – locul 171, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – locul 172, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – locul 182, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – locul 201-210, Universitatea din Craiova – locul 211-220, Universitatea din Oradea – locul 211-220, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – locul 301-350, Universitatea „George Emil Palade” din Târgu Mureș – locul 301-350, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – locul 301-350, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – locul 301-350, Universitatea „Ovidius” din Constanța – locul 401-450.

Față de România, Polonia este prezentă cu 28 de instituții, 6 în top 50. Republica Cehă este prezentă cu 18 universități, din care 5 în top 50, iar Ungaria cu 16, dintre care 4 în top 50. Bulgaria este prezentă cu 5, din care una în top 50. Clasamentul general pentru regiune este dominat de universități din Rusia, în top 10 apărând instituții de învățământ superior din Republica Cehă, Polonia sau Estonia. Primele 10 clasate sunt: Universitatea de Stat „Lomonosov”din Moscova (Rusia), Universitatea „Carolina” din Praga (Republica Cehă), Universitatea de Stat din Sankt Petersburg (Rusia), Universitatea din Tartu (Estonia), Universitatea „Jagiellona” din Cracovia (Polonia), Universitatea din Varșovia (Polonia), Universitatea „Masaryk” din Brno (Republica Cehă), Universitatea de Stat din Novosibirsk (Rusia), Universitatea de Stat din Tomsk (Rusia) și Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova (Rusia).

Adauga un comentariu