Local

Încă două tramvaie turcești sunt în drum spre Iași! În cursul săptămânii viitoare vor ajunge în Depoul CTP

Publicat: 06 apr. 2022
tramvaiele turcesti Bozankaya
Săptămâna viitoare vor ajunge în Depoul CTP tramvaiele patru și cinci Bozankaya, din Turcia

Săptămâna viitoare vor ajunge în Depoul CTP Iași tramvaiele 4 și 5 produse de firma turcă Bozankaya. Contractul semnat de către Primăria Municipiului Iași vizează un număr de 16 tramvaie construite special pentru capitala Moldovei. Valoarea totală a achiziției este de aproximativ 63,2 milioane de euro. Deși s-a cheltuit o suma mare de bani pentru acest contract, primele 3 tramvaie încă nu au fost puse în circulație

Compania de Transport Public (CTP) Iași așteaptă să ajungă încă două tramvaie, care vin tocmai din Turcia. Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a semnat la data de 11 septembrie 2019 un contract cu compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş., prin intermediul căruia Iașul va beneficia de 16 tramvaie noi și moderne, cu o lungime de aproximativ 30 m și o capacitate de 270 de călători, până în 2023.

tramvaiele turcesti Bozankaya
Tramvaiele turcești ajunse în Iași din septembrie încă un au fost puse în circulație din cauza omologării lente

Tramvaiele turcești sunt în drum spre Iași: Valoarea totală este de aproximativ 63,2 milioane de euro

tramvaiele turcesti Bozankaya
În proiectele cu finanțare europeană sunt incluse și lucrări de modernizare ale liniilor de tramvai

După ce orașul Iași a primit primele trei tramvaie Bozankaya, se preconizează ca săptămâna viitoare să mai ajungă încă două. Acestea au fost scoase din fabrică și trimise direct către Depoul CTP Iași.

”Al patrulea și al cincilea tramvai Bozankaya, construite pentru Municipiul Iași, au ieșit din fabrică și vor ajunge în Depoul Companiei de Transport Public Iași în cursul săptămânii viitoare! Primele trei vagoane de același tip, provenite de la compania Bozankaya, din Turcia, au fost primite în lunile septembrie, octombrie și decembrie ale anului trecut. Celelalte 11 tramvaie vor ajunge la Iași în cursul anilor 2022 și 2023”, susțin reprezentanții Primăria Municipiului Iași.

De asemenea, aceștia susțin că pe lângă achiziționarea vagoanelor Bozankaya, în proiectele cu finanțare europeană sunt incluse și lucrări de modernizare ale liniilor de tramvai.

”Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a fost împărțită în trei loturi corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană, care includ și lucrări de modernizare ale liniilor de tramvai. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 167.747.481,3 lei cu TVA, adică circa 33,95 de milioane de euro. Așadar, 2,12 milioane de euro pentru fiecare vehicul. Valoarea totală a celor trei proiecte europene menționate este 332.579.670,28 lei, aproximativ 63,2 milioane de euro”, mai spun reprezentanții primăriei.

primarul Mihai Chirica
Proiectul semnat de către primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, vizează un număr de 16 vehicule construite special pentru orașul Iași

Primele 3 tramvaie Bozankaya încă nu au fost puse în circulație!

tramvaie din depoul CTP
Structura tramvaielor este foarte asemănătoare cu cea a tramvaielor PESA și sunt create special pentru a oferi condiții prielnice de călătorie pasagerilor

Dacă tramvaiele poloneze PESA circulă deja prin tot Iașul de mai mult de jumătate de an, vagoanele turcești încă un au fost scoase pe traseu. O prima cauză a acestei probleme ar fi procesul lent al omologării, care este obligatoriu pentru vehiculele produse în țările din afara Uniunii Europene pentru a putea circula în România.

Responsabilii pentru procesul de omologare sunt Autoritatea Feroviară Română (AFER). Încă din luna august 2021 conducerea CTP Iași, împreună cu reprezentanții Municipiului Iași, au întocmit o cerere adresată reprezentanților AFER în care au solicitat soluționarea procesului de acordare a agrementului tehnic, depusă către compania Bozankaya în regim de urgență.

Structura tramvaielor este foarte asemănătoare cu cea a tramvaielor PESA și sunt create special pentru a oferi comoditate și condiții prielnice de călătorie pasagerilor.

”Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio-video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing”, menționează reprezentanții Primăriei din Iași în legătură cu tramvaiele turcești care deja sunt în Depoul CTP Iași, alte două urmând să ajungă săptămâna viitoare.
Adauga un comentariu