Secretele istoriei

Inventii din Grecia Antica

Publicat: 19 feb. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Inventii din Grecia Antica
3

Ceasul cu alarma – secolul al III-lea inaintea erei noastre

Inventarea ceasului cu alarma ii este atribuita inginerului grec Ctesibius, care utiliza ceasuri alcatuite dintr-o clepsidra cu un cadran si un ac indicator care arata timpul. La un moment dat, i-a venit ideea de a inventa un sistem de alarma si a oscilat intre doua optiuni: aruncarea unor pietricele pe un gong care producea sunete la un timp prestabilit sau activarea unor trompete.

Odometru – secolul al III-lea inaintea erei noastre

Grecii antici beneficiau de drumuri, dar nu stiau exact cum sa culculeze distantele parcurse. Astfel a aparut, in secolul al III-lea inaintea erei noastre, ceea ce poarta numele de odometru: un instrument care indica distanta parcursa de un vehicul. Aceasta inovatie a revolutionat transportul in Grecia Antica, iar odometrul a fost utilizat inclusiv de romani. Totusi, in prezent planeaza incertitudini cu privire la numele inventatorului odometrului: unii spun ca a fost opera lui Arhimede, in timp ce altii il crediteaza pe Hero din Alexandria, considerat cel mai mare experimentator din antichitate.

Vezi si Trei inventii bizare din trecut – FOTO

Macaraua – 515 inaintea erei noastre

Este unul dintre cele mai banale utilaje prezente in zilele noastre pe santierele de constructii. Macaraua, caci despre ea vorbim, a fost inventata in Grecia Antica, in jurul anului 515 inaintea erei noastre. Confectionata din lemn si dotata cu un scripete, macaraua avea un design semnificativ mai simplu decat in prezent, insa ajuta muncitorii sa lucreze mai repede si mai eficient pe santier prin transportul rapid al unor materiale.

Astrolabul – 200 inaintea erei noastre

Pe langa numeroasele inventii practice, grecii antici erau pasionati si de ceea ce vedeau pe cer. Astfel se face ca, aproximativ in anul 200 inaintea erei noastre, grecii antici au dezvoltat astrolabul, un instrument care era utilizat pentru identificarea stelelor pe cer. Practic, vorbim despre un inclinometru evoluat, instrument care permitea masurarea unghiurilor unui obiect in stransa corelatie cu gravitatia.

Adauga un comentariu