Sanatate

Junghi intercostal. Cum poate fi depistat și ce opțiuni de tratament există

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Junghi intercostal. Cum poate fi depistat și ce opțiuni de tratament există
Există mai multe opțiuni de tratament pentru ameliorarea nevralgiei intercostale

Nevralgia intercostală, cunoscută și sub denumirea de junghi intercostal, reprezintă o serie de afecțiuni patologice ce se manifestă prin durere intensă și extrem de neplăcută, implicând nervii intercostali. Acești nervi, de natură senzorială, provin din măduva spinării și parcurg traiectul de-a lungul suprafeței toracelui, având ca punct de referință marginile inferioare ale coastelor.

Cauzele junghiului intercostal

În esență, junghiul intercostal se manifestă printr-un simptom cheie, și anume inducerea de dureri acute și intense în diverse părți ale pieptului, afectând peretele toracic pe o parte sau întreaga parte superioară a trunchiului. Această afecțiune este cauzată de iritarea acută, severă, inflamația sau comprimarea (ciupirea) nervilor intercostali, care se află localizați chiar sub zona dureroasă, la ieșirea din coloana vertebrală.

Iritarea sau deteriorarea nervilor poate fi cauzată, printre altele, de leziuni mecanice în zona pieptului sau a spatelui; infecții virale care deteriorează trunchiurile nervoase, inclusiv herpesul zoster (varicelă); ciupirea nervilor de către procesele osoase ale vertebrelor sau presiunea exercitată asupra lor de structurile din jur (ligamente, mușchi, vase de sânge); și traumatisme survenite în urma unei intervenții chirurgicale care a implicat deschiderea toracelui pentru a avea acces la gât, zona plămânilor, cavitatea pericardică sau diafragma (de exemplu, operația de toracotomie). În anumite situații, cauza nevralgiei intercostale poate să nu fie clară. În aceste cazuri, afecțiunea este denumită nevralgie intercostală idiopatică.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru ameliorarea nevralgiei intercostale, iar mulți oameni consideră că o combinație de tratamente funcționează cel mai bine.

Utilizarea tehnicilor locale și non-medicamentoase poate fi benefică. Unele medicamente topice fără prescripție medicală pot oferi o ameliorare temporară a durerii. Printre acestea regăsim creme cu capsaicină (extract de piper roșu) sau plasturi pentru piele cu aceasta; geluri, creme sau plasturi cu lidocaină; creme și geluri antiinflamatorii nesteroidiene; tratamente termale, masaj, comprese reci și echipamente de fizioterapie.

Tratamentul medicamentos poate implica utilizarea antidepresivelor, uneori folosite pentru a trata durerea nervoasă și nevralgia. Medicul poate prescrie, de asemenea, anticonvulsivante pentru a trata durerea severă. În cazurile severe, medicul poate prescrie medicamente combinate pentru durere, inclusiv opioide, pentru a ajuta la gestionarea durerii. Totuși, acestea sunt medicamente puternice, cu multe efecte secundare, și sunt, de obicei, considerate o ultimă soluție.

Opțiuni de tratament pentru ameliorarea durerii

Blocul nervos intercostal este o injecție care combină un anestezic local cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. Medicul va folosi raze X pentru a ghida injecția sub nervul afectat din zona toracică. Deși poate dura câteva zile pentru a deveni eficient, blocurile nervoase intercostale pot alina durerea pentru câteva luni.

De asemenea, medicul poate administra o injecție epidurală toracică, care presupune injectarea de medicamente antiinflamatoare în zona din jurul spațiului care înconjoară măduva spinării. O altă opțiune este stimularea nervoasă prin radiofrecvență pulsată, o procedură minim invazivă care utilizează un ac cu electrozi pentru alinarea durerii pe termen scurt.

Alte opțiuni de tratament posibile include fizioterapie sau terapia ocupatională, terapie cognitiv-comportamentală și tehnicile de relaxare.

Indiferent de opțiunea aleasă pentru tratarea unui junghi intercostal, este recomandat să încercați să rămâneți cât mai activ din punct de vedere fizic pentru a vă menține mușchii scheletici puternici și sănătoși. Fără tratament, durerea cronică poate duce la mai multe complicații, inclusiv insomnie, apetit scăzut, anxietate și depresie.

Adauga un comentariu