Actualitate

Jurnalistul Iosefina Pascal: „Vedem cât de uşor este în era asta 100% a digitalizării, să rămâi fără bani. O eliminare totală a cash-ului va duce la distrugerea sectorului financiar-bancar și a economiei”

Publicat: 11 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jurnalistul Iosefina Pascal Vedem cât de uşor este în era asta 100 a digitalizării să rămâi fără bani. O eliminare totală a cash-ului va duce la distrugerea sectorului financiar-bancar și a economiei
Jurnalistul Iosefina Pascal

Incisivul jurnalist Iosefina Pascal a discutat în cadrul unui scurt video postat pe rețelele de socializare despre mai multe subiecte de actualitate, printre care se numără și falimentul deceniului și eșecul digitalizării în domeniul bancar. Prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank (SVB), care a fost închisă vineri, 10 martie, de autoritățile americane, a creat un val de panică în sectorul bancar, piețele punându-și întrebări cu privire la consecințele celui mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 încoace.

Deși este puțin cunoscută publicului larg, SVB se specializase în finanțarea start-up-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la sfârșitul anului 2022, avea active de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

Dispariția sa reprezintă nu numai cel mai mare faliment bancar de la Washington Mutual în 2008, ci și al doilea cel mai mare faliment al unei bănci de retail din SUA.

„Cred că cea mai tare chestie e că asistăm la cel mai mare faliment bancar din istoria SUA din 2008 încoace. Vorbim despre banca din Sillicon Valley, care a fost închisă de autorităţile de reglementare după un întreg haos, după pierderi de aproape 2 miliarde de dolari.

Acum, ce e interesant este că pe tot parcursul acestei săptămâni, cei care au urmărit, au văzut că oamenii au început să retragă foarte mulţi bani din conturi, având oarece informaţii, probabil din interior, că vor fi închise aceste conturi. Totodată, astăzi a avut loc şi o eroare, să îi spunem aşa, de digitalizare şi de bani virtuali în esenţă, toţi clienţii au raportat dificultăţi în accesarea banilor din conturi. Mai exact, s-au trezit că depozitele lor bancare ce să vezi, nu mai existau!

Sigur că probabil a fost o eroare tehnică, dar vedem cât de uşor este în era asta 100% a digitalizării, să rămâi fără bani”, a spus Iosefina Pascal.

Iosefina Pascal: „Ca să nu te trezeşti cu tot felul de guverne care introduc monede digitale”

Se pare că banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat. Așadar, autoritățile americane au intrat oficial în posesia băncii și au încredințat conducerea acesteia agenției americane responsabile cu garantarea depozitelor (FDIC).

De altfel, vineri, 10 martie,  în fața sediului central al băncii din Santa Clara, câțiva clienți nervoși se întrebau cum își vor putea accesa fondurile, unii încercând să ghicească ce se întâmplă prin ușile de sticlă închise.

„Tot interesant este că în Marea Britanie, mai multe ONG-uri s-au coalizat, ONG-uri serioase, din domeniul financiar-bancar, pentru a cere guvernului Marii Britanii să nu fie introduce criptomonedele emise de stat. Foarte interesant este motivul pentru care cer acest lucru, şi anume, ceea ce spunem şi noi, conspirationistii, desigur, că vor fi 100% controlabile şi că o eliminare totală a cash-ului va duce la distrugerea sectorului financiar-bancar şi a economiei.

Lucru pe care altfel, l-au supus la vot chiar elveţienii. Deci elveţienii au făcut referendum, sau urmează să organizeze, pentru introducerea în Constituţia Elveţiei a obligativităţii sau a dreptului de a utiliza bani cash.

Pentru că nu e obligatoriu să îi utilizezi, dar e obligatoriu că acest drept fundamental să existe consemnat în Constituţie, ce să vezi, ca să nu te trezeşti cu tot felul de guverne care introduc monede digitale şi bani cu termeni de valabilitate de tip sau pe model chinezesc”, a spus Iosefina Pascal.

Adauga un comentariu