International

Liderii din 4 țări ale Uniunii Europene îi cer șefului Consiliului UE să discute despre încetarea focului din Gaza

Publicat: 11 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Liderii din 4 țări ale Uniunii Europene îi cer șefului Consiliului UE să discute despre încetarea focului din Gaza
Liderii din 4 țări ale Uniunii Europene îi cer șefului Consiliului UE să discute despre încetarea focului din Gaza

Liderii Irlandei, Spaniei, Belgiei și Maltei au scris o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, solicitând o discuție la un viitor summit al UE cu privire la necesitatea încetării a focului în Gaza.

„Vă scriem având în vedere demersul făcut de Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care invocă Articolul 99 din Carta Națiunilor Unite pentru Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a aborda urgent catastrofa umanitară care se desfășoară în Gaza”, au spus liderii în Gaza.

Leo Varadkar, președintele spaniol Pedro Sanchez, prim-ministrul maltez Robert Abela și prim-ministrul belgian Alexander de Croo au descris bilanțul morților, distrugerile și situația umanitară provocate de războiul din Gaza drept „alarmante”.

CNN a obținut o copie a scrisorii de la un oficial al UE.

Toți cei patru lideri au cerut anterior în mod public o încetare a focului în Gaza

Toți cei patru lideri au cerut anterior în mod public o încetare a focului în Gaza și au oferit unele dintre cele mai puternice condamnări ale acțiunilor Israelului în Gaza din partea liderilor UE.

„Având în vedere gravitatea situației și potențialul escaladării în Cisiordania și la nivel regional, este imperativ pentru noi să ținem o dezbatere serioasă asupra războiului în timpul viitorului Consiliu European care va avea loc pe 14 și 15 decembrie”, au subliniat liderii.

Liderii au cerut, de asemenea, să fie luate „măsuri eficiente” pentru a proteja „civilii nevinovați”

Liderii au cerut, de asemenea, să fie luate „măsuri eficiente” pentru a proteja „civilii nevinovați” din Gaza afectați de conflict. Ajutorul umanitar trebuie livrat „nestingherit” în enclavă, au spus liderii.

În scrisoare, ei au subliniat, de asemenea, „necesitatea urgentă” pentru un „proces politic pe baza implementării soluției cu două state”.

„Nu putem reveni la status quo-ul înainte de 7 octombrie, cu Hamas controlând Gaza și cu Autoritatea Palestiniană subminată de lipsa oricărei perspective politice serioase”.

Ei au sugerat convocarea unei conferințe internaționale de pace cu Israel și Hamas „pentru a implementa soluția celor două state”.

Liderii au încheiat scrisoarea avertizând că „este în joc credibilitatea UE”.

„Sunt ore întunecate pentru milioane de oameni din Palestina și Israel. În toată Europa, incidentele antisemite au reapărut și acest lucru nu poate fi tolerat. Este timpul ca Uniunea Europeană să acționeze”, au spus aceștia.

Adauga un comentariu