Local

Mai mulți studenți care au revenit în băncile facultăților ieșene și-au pierdut locurile de muncă! Studenții sunt nemulțumiți: ”Am ales să abandonez facultatea”

Publicat: 08 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai mulți studenți care au revenit în băncile facultăților ieșene și-au pierdut locurile de muncă Studenții sunt nemulțumiți Am ales să abandonez facultatea
Chiar dacă unii profesori le-au dat răgaz studenților să-și găsească chirie și să-și respecte preavizul la muncă, o parte dintre ei se gândesc să încerce să facă față și locului de muncă, însă dacă nu vor găsi înțelegere din partea lor în apropierea examenului, vor renunța la facultate

Mai mulți studenți care au revenit pe băncile facultăților ieșene și-au pierdut locurile de muncă, în timp ce alții fac față cu greu. Aceștia mărturisesc faptul că sunt nemulțumiți de această decizie și mulți dintre ei au avut în plan să abandoneze facultatea, pentru că lipsa banilor se resimte în fiecare zi

Studenții ieșeni sunt indignați de revenirea la facultate în format fizic, deoarece în pandemie și-au luat job-uri, pe care acum și le-au pierdut. Mulți părinți au fost dați peste cap de pandemie și mulți dintre ei nu mai au o situație financiară prea bună, motiv pentru care studenții sunt din ce în ce mai îngrijorați.

”Eu provin dintr-o familie numeroasă. Suntem 7 frați și în pandemie magazinul părinților noștri a dat faliment. Și-au căutat alte locuri de muncă și au doar un venit de minim pe economie și atunci situația noastră a devenit din ce în ce mai grea. În această situație, am ales să renunț la facultate, pentru că nu am vrut să-mi pun părinții în atâta dificultate”, spune plină de tristețe Ana-Maria, studentă la Jurnalism în cadrul Universității ”Al.I.Cuza”.

 o poza cu o universitate
Unele universități din Iași s-au gândit la acest lucru și au găsit situații alternative pentru a veni în ajutorul studenților aflați în impas

Studenții care au revenit în băncile facultăților ieșene: ”E greu, ținând cont că mai am 3 frați”

o poza cu o studenta
De asemenea, mulți studenți care au revenit în băncile facultății au pus studiile pe primul loc și, cu toate că în sistem exclusiv online era mult mai ușor, au renunțat la locul de muncă pentru a-și continua studiile

Antonia Nistor este studentă la Facultatea de Litere din Iași și mărturisește faptul că începerea facultății i-a dat toate planurile peste cap, pentru că și-a găsit un loc de muncă foarte bun și a trebuit să renunțe din cauza trecerii în format fizic, cu toate că este mult mai greu.

”Mi-am găsit un loc de muncă foarte bun. Am făcut actele, toate demersurile și urma să semnez contractul, însă atunci am aflat că se vor trece cursurile în format fizic și am renunțat. Dar e greu. Lipsa banilor proprii se resimte, ținând cont că suntem 3 frați. Încerc să mă descurc așa, cu ce îmi trimit părinții”, mărturisește Antonia Nistor, studentă în Iași.

Chiar dacă unii profesori le-au dat răgaz studenților să-și găsească chirie și să-și respecte preavizul la muncă, o parte dintre ei se gândesc să încerce să facă față și locului de muncă, însă dacă nu vor găsi înțelegere din partea lor în apropierea examenului, vor renunța la facultate.

”O să încerc să merg și la muncă și, când apuc, la facultate, pentru că părinții mei nu au cu ce să mă întrețină, însă dacă nu voi găsi înțelegere, voi renunța, chiar dacă nu-mi doresc lucrul acesta”, destăinuie cu ochii în lacrimi Roxana, studentă la Facultatea de Psihologie din Iași.

o poza cu o persoana cu ochelari
Antonia Nistor este studentă la Facultatea de Litere din Iași și mărturisește faptul că începerea facultății i-a dat toate planurile peste cap

Care sunt soluțiile alternative oferite de conducerea universităților

o poza cu profesorul Ilie Moisuc din Iasi
Lect. univ. dr. Ilie Moisuc, un director al Departamentului de Românistică, Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării şi literatură comparată din Iași susține faptul că în cazul studenților cu situații speciale, sociale sau medicale sunt soluții alternative

Unele universități din Iași s-au gândit la acest lucru și au găsit situații alternative, pentru a veni în ajutorul studenților aflați în impas. Astfel, lect.univ.dr. Ilie Moisuc, un director al Departamentului de Românistică, Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării şi literatură comparată din Iași susține faptul că în cazul studenților cu situații speciale, sociale sau medicale sunt soluții alternative.

”Pentru situațiile speciale în care se află unii studenți, din cauza faptului că s-a trecut de la învățământul exclusive online la cel cu prezență fizică, Universitatea a luat în calcul o variantă. În hotărârea de Senat s-a menționat posibilitatea unor soluții alternative pentru aceste cazuri. Dacă un student, din motive sociale sau motive medicale, nu poate participa la ore, există posibilitatea de o soluție alternativă. Aceste soluții alternative pot fi particularizate de către fiecare profesor în parte”, precizează lect. univ. dr. Ilie Moisuc, directorul Departamentului de Românistică, Jurnalism și Științe ale comunicării și literature comparată din Iași.

De asemenea, mulți studenți care au revenit în băncile facultății au pus studiile pe primul loc și cu toate că în sistem exclusiv online era mult mai ușor, au renunțat la locul de muncă pentru a-și continua studiile și pentru a trăi anii de studenție.

”Mi-am pierdut locul de muncă pentru că nu făceam față la un program full time, cu facultatea fizică. Dar nu am luat niciodată în calcul varianta de a abandona facultatea, deoarece îmi doresc să termin și să am o diplomă, chiar dacă va fi un pic mai greu”, afirmă Andreea Maria, o studentă din anul II de la Facultatea de Litere din Iași.

Adauga un comentariu