Titlurile zilei

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a girat o afacere scandaloasă de 23 milioane euro. Rețeaua de drumuri județene a fost căpușată. Documentele care îl îngroapă pe șeful CJ

Publicat: 01 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Maricel Popa președintele Consiliului Județean Iași a girat o afacere scandaloasă de 23 milioane euro. Rețeaua de drumuri județene a fost căpușată. Documentele care îl îngroapă pe șeful CJ
Rețeaua de drumuri din județul Iași a fost căpușată de apropiații lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a ajuns să gireze un scandal ce ține de refacerea drumurilor. Rețeaua de drumuri din județul Iași a fost căpușată, totul fiind făcut cu acordul șefului CJ. Maricel Popa a acoperit o afacere a Direcției Județene de Drumuri în valoare de 23 milioane de euro cu care a luat ochii aleșilor din Consiliul Județean.

Rețeaua de drumuri din județul Iași a fost căpușată de conducerea celei mai importante instituții ieșene. Un set de lucrări neconforme făcute pe drumurile din județ au fost acoperite luni la rând de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Recent, șeful CJ și conducerea Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași au prezentat o economie de 12 milioane lei (2.5 milioane euro) în urma unor lucrări pe drumurile județene. Realitatea este însă cu totul alta, devizele fiind umflate înainte sau în timpul lucrărilor, ca acum să fie prezentate ca fiind reduse. În ultimii ani, CJ a actualizat devizele generale cu 114 milioane de lei (23,7 milioane euro) la mai multe sectoare de drumuri din județul Iași. Toate aceste actualizări de devize au fost făcute fără a se mai consulta și proiectanții, lucru care a atras atenția aleșilor județeni.

Drumurile din județul Iași au fost refăcute după ureche. Maricel Popa a scandalizat Consiliul Județean

Consilierii opoziției au atras atenția asupra faptului că rețeaua de drumuri din județul Iași a fost căpușată și au cerut explicații din partea lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean.

„După alegerile locale din 2016, Consiliul Județean Iași a intrat în era Maricel Popa. O perioadă neagră pentru județul Iași, o perioadă de stagnare a dezvoltării durabile și de infrastructură. Una din problemele grave ale administrației PSD care are urmări nefaste în fiecare zi din ultimii patru ani asupra locuitorilor, mediului de afaceri și transportului public este starea drumurilor județene”, a spus Constantin Șerban, consilier județean PNL.

Economia de pe urma drumurilor din județul Iași este falsă. Șeful CJ a girat o minciună grosolană

Maricel Popa a prezentat economia de 2.5 milioane de euro ca pe o victorie personală. Realitatea este însă cu totul alta. În calcul a intrat DJ 281C: intersecție DN 28A (Blăgești) – Hărmănești – Todirești – Coasta Măgurii – Cotnari -intersecție DN 28B (Cotnari), de la km 0+000 la km 25+053, dar și DJ 207M intersecție DN 28 – A.I.Cuza, de la km 0+000 la 6+178. CJ a votat și DJ 249E DN 28 (Tomești)– Țuțora, de la km 0+000 la km 7+837, dar și actualizarea devizului general de la DJ 248 E: Alexești — Cuza Vodă de la km 0+000 la km 3+040.

Consilierii au avizat și actualizarea devizului la DJ 2080: Ciohorăni (DN 2) – Cozmești (DJ 208), de la km 2+612 la km 9+441, precum și DJ 208L Pașcani – Brătești – Miroslovești de la km 0+000 la km 8+800. În calcul intră și DJ 208 G Kogălniceni – Oboroceni – intersecție DJ 280 D, de la km 18+223 la km 23+896. Toate acestea însă au fost umflate generos anterior, ca acum Maricel Popa să aibă de unde să scadă.

23 milioane de euro, deviz umflat pentru zeci de kilometri de drumuri din județul Iași

Mai multe artere din masterplanul general cu rețeaua de drumuri din județul Iași au intrat la reabilitare cu devizul actualizat, suma totală fiind de 23 milioane de euro. Culmea, aceste devize au fost decise fără consultarea proiectanților la drumuri. Aspectele au fost semnalate și de consilierii județeni.

„La ultima ședință a Consiliului Județean din 24 iunie, instituția care administrează drumurile județene, D.J.A.D.P Iași, a prezentat un proiect de hotărâre prin care ne aduce la cunoștință că a efectuat o economie de 12 milioane de lei în urma lucrărilor de execuție la 7 drumuri județene. Această sumă urmează a fi folosită în declanșarea unor proceduri de licitație în vederea execuției unor lucrări noi. Nimic mai fals! «Economia» este o înșelătorie cu documente și reprezintă culmea tupeului celor 2 autori: directorul D.J.A.D.P Iași, Ovidiu Ciprian Ciucan, și președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa”, a mai spus Constantin Șerban.

Realitatea din spatele economiei trâmbițate de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași

Pentru DJ 208 G s-a actualizat devizul cu 29,42 la sută, în vreme ce pentru DJ 248E, cu 87.72 la sută. De asemenea, pentru DJ249E s-a actualizat devizul cu 58 la sută. Consilierii județeni au arătat că actualizarea devizelor nu a avut la bază niciun criteriu, unele fiind actualizate cu 87 la sută, iar altele cu 0 procente.

„«Economia» a fost posibilă ca urmare a majorării devizului general de lucrări al fiecărui drum în parte de la suma inițială cu procente între 3 la sută și 87 la sută. Majorarea nu s-a efectuat după un calcul matematic sau ținând cont de legislație. Ea s-a efectuat ținând cont de interesele firmelor care au executat lucrările, 2-3 firme de casă ale PSD Iași. Așa-zisa economie urmează a fi investită în declanșarea unor proceduri pentru noi lucrări: unele deja începute și la care se va reactualiza devizul general și altele noi, ce se doresc a fi doar începute pentru că peste puțin timp va începe campania electorală”, a adăugat Constatin Șerban.

Dezastru total pe drumurile din județul Iași. 40 kilometri asfaltați în mandatul lui Maricel Popa

Consilierul județean liberal a arătat cum rețeaua de drumuri din județul Iași a fost folosită în scop electoral de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean.

„Finanțare pentru terminarea acestor lucrări nu există și este lesne de înțeles că ele se vor deteriora până în 2021, când se va obține finanțare pentru finalizarea acestora. Banul public este la bunul plac al cuplului Popa-Ciucan. Din păcate, pentru cetățenii județului Iași, ca urmare a acestei colaborări strânse și eficiente dintre cei doi, în 4 patru ani s-au finalizat doar 40 kilometri de drum din cei 260 promiși de Maricel Popa în campania electorală din 2016”, a încheiat alesul județean PNL.

Adauga un comentariu