Titlurile zilei

Mediul de afaceri, în pericol! Antreprenorii din Iași se tem că urmează ce e mai rău. „Un sfert din business-uri se vor închide” – FOTO

Publicat: 27 oct. 2023
_____ Vizualizări 13 Comentarii
Mediul de afaceri în pericol Antreprenorii din Iași se tem că urmează ce e mai rău. Un sfert din business-uri se vor închide - FOTO
Antreprenorii din Iași nu susțin noile modificări fiscale aplicate din anul 2024

Mediul de afaceri din Iași nu susține noile modificări fiscale ce se vor aplica din anul 2024. Antreprenorii afirmă că nu este momentul pentru taxe mai mari și spun că sunt discriminați. Afacerile mici și mijlocii vor fi cele mai afectate de noile modificări fiscale

Antreprenorii din Iași susțin că noile modificări fiscale ce se vor aplica din ianuarie 2024 au fost făcute doar pentru o categorie de IMM-uri, fiind vorba de măsuri discriminatorii. Aceștia vor plăti taxe și impozite mai mari de anul viitor. Este și cazul antreprenoarei Gabriela Ilie, care deține, în Iași, două cofetării artizanale. Femeia este nemulțumită de noile măsuri fiscale.

„Nu doar prăjiturile conțin zahăr, ci și muștarul sau ketchupul. Foarte multe produse conțin zahăr, inclusiv cele de panificație. Îmi permit să spun că este o măsură discriminatorie și dacă s-ar fi aplicat corect în privința tuturor substanțelor, aditivilor care pot cauza probleme de sănătate, care pot duce la obezitate, atunci să spunem că ar fi fost corect.

Dar s-a început cu zahărul și s-a indus această idee că nu sunt bune produsele de cofetărie, patiserie, care conțin zahăr și nu s-a început cu alte produse, cum sunt cele cu nitriți sau nitrați. Am citit că nitritul de sodiu, dacă ajunge în stomac, în prezența acidului clorhidric este cancerigen și agresiv. Și nu spun guvernanții «nu mai tăiați salam și puneți în sandvișul copilului», ci «nu îi mai luați plăcintă», care la noi este făcută după rețete tradiționale, cu produse de calitate, și asta poate spune oricine a consumat produsele noastre sau le poate verifica oricând, oriunde.

Au mâncat și părinții noștri, și bunicii noștri și au trăit mai mult ca noi. Nu cred că putem spune asta și despre aditivii alimentari, de coloranții folosiți în mod excesiv sau cele care sunt preambalate și la care nu știm să citim eticheta din cauza ingredientelor cu denumiri ciudate, scrise mărunt și sunt foarte lungi”, susține Gabriela Ilie, fondator „Bucate Alintate”.

Modificările fiscale afectează atât PFA-urile, cât și SRL-urile.

Mediul de afaceri din Iași nu susține noile modificări fiscale

Antreprenoarea din Iași plătește în jur de 10.000 de lei lunar numai pentru taxele și impozitele pentru angajați, la care se adaugă cel puțin 10.000 de lei pentru costurile pentru chirie sau impozitele pentru firmă. De aceea va fi nevoită să mărească prețurile prăjiturilor și produselor de patiserie din 2024.

„Un laborator artizanal care se respectă nu folosește zahărul ca pe o materie primă mai ieftină care trage la cântar și care poate fi vândut în produsul finit la un preț mult mai mare. Folosim cantități rezonabile de zahăr. Deja am redus cantitatea de zahăr folosită în siropuri la o treime față de rețeta tradițională, siropul cu care se însiropează prăjiturile la noi în laborator.

Clienții îmi spun că nu sunt foarte dulci, nu avem probleme de sănătate. Dar de la 1 ianuarie vor vedea în prețul final și această creștere de TVA. Undeva trebuie să umblăm la prețuri pentru că taxele și impozitele ne împovărează. Auzeam un comentariu al unui specialist din mediul economic care spunea că la noi nu există instrumente de măsurare statistică, așa cum există în alte țări. Dar ar fi interesant ca după 6 luni de la intrarea în vigoare a acestor măsuri să vedem care sunt rezultatele, câți bani în plus s-au colectat la buget.

Pentru că asta se dorește, o colectare mai bună la buget și acoperirea golurilor de la bugetul de stat. Cele mai mari datorii nu le au patiseriile și afacerile mici de familie, ci coloșii despre care știm cu toții”, mai spune Gabriela Ilie.

Firmele din Iași riscă falimentul

Antreprenorii din HoReCa susțin că din a doua parte a anului viitor vor falimenta mai multe afaceri din domeniu.

„Din păcate, vă spun sincer că, în 2025, dacă nu chiar anul viitor, după ce vor intra în vigoare noile măsuri, mulți patroni din HoReCa vor închide afacerile. Estimez că un sfert din afaceri se vor închide. Vă spun că oamenii din Iași care au afaceri mici sau mijlocii se confruntă cu taxe mai mari și lipsă de personal sau de clienți de ceva timp.

Noi am fost nevoiți să renunțăm la 2 angajați pentru că povara fiscală era prea mare și ne ocupăm eu și soția de cafenea. Nu avem un rulaj extraordinar de clienți, dar chiar și așa, tot trebuie să ne ocupăm de ei și taxele sunt aproape la fel pentru toți proprietarii de cafenele. Noi ne pregătim pentru ce este mai rău”, susține Andrei, patronul unei cafenele din Iași.

Specialist în economie: „Orice înăsprire a fiscalității se transpune în veniturile reale ale cumpărătorilor”

Specialiștii în economie susțin că românii vor fi afectați de noile modificări fiscale.

„Orice înăsprire a fiscalității se transpune în veniturile reale ale cumpărătorilor, deci diminuează puterea de cumpărare. Un mare economist, A. Laffer, bazându-se pe studii empirice, a redactat o teorie în acest sens, sintetizată printr-o curbă care-i poartă numele, curba Laffer, și care arată că o creștere a nivelului general al fiscalității conduce și la diminuarea încasărilor la buget.

Crește economia subterană, crește șomajul, scad investițiile, scade consumul. Este universal valabil că trebuie să avem ceva economii, ca fond de rezervă. Poate că o optimizare a consumului nu ar strica, încă se cumpăra prea mult și inutil”, susține unul dintre specialiștii în economie din Iași.

Astfel, mediul de afaceri din Iași nu este de acord cu noile modificări fiscale ce se vor aplica din 2024.

Comentarii
  • Un tort mai de doamne ajuta, de la care sa nu ajungi in spital, a ajuns 150-200 lei kg !
    Nu exista scumpiri ale materiilor prime, energiei care sa justifice aceste preturi umflate de mai bine de 2 ani.
    Adio, dragi horecari!
    Sper ca urmeaza florariile…

  • Pentru Anonim2122: Nu-ti convine pretul? Pune mana si fa-ti singur acasa. Si vei iesi la 1/4 din pret. Daca nu ai timp, ca sa iti faci singur, scoate banii si plateste.

  • Nu exista afacere sigura, orice afacere are un risc.
    Amuzant este că masurile bugetare vin tocmai de la aia pe care i-au votat oamenii de afaceri. Prostia se plătește. Poate la alegerile viitoare vor sta naibii acasă.

  • O prajitura costa 8 lei. Asta cea mai ieftina, din cate stiu.
    Ambalajele lasa de dorit.
    Vanzatoarele se comporta de parca e cofetaria lor si iti baga pe gat produsele mai vechi.

    Va meritati soarta! 🤢

  • Pentru Eu Ieșeanul
    Cumpăram cu drag de la producătorii locali de pe Facebook Iași până acum vreo doi ani….torturi cu 60-80 lei kilogramul…tocmai de încurajare a afacerilor/micilor producători din Iași.
    Dar… după cum am zis…nu există justificări pentru trecerea de la 60 lei la 200 lei.
    Pot să pun mâna să îmi fac și un tort…nu îmi e lene/rușine.
    Adio și n-am cuvinte.

  • Corect Anonim2122. Si eu fac singur tort daca am nevoie cu ajutorul Youtube si un cantar de bucatarie. Daca nu am timp, fac comanda la cineva cu 70 lei kg si e f bun dar nu dau 150 – 200 lei kg nici in ruptul capului. Niste sacali lacomi! Sper sa da-ti faliment!

  • Preturile sunt reglate de piata. Nu pot exista preturi de 200 Lei pe kg la un tort, daca nu ar fi clienti dispusi sa plateasca suma asta.
    E plin de magazine alimentare cu „produse traditionale romanesti” in Vest, la preturi duble fata de produsele locale. Si magazinele astea colcaie de fraieri care se inghesuie, la propriu, dispusi sa plateasca sumele respective. Suntem o tara de tampiti, ne meritam soarta.

  • Ba din contra, muncesc ca niste sclavi, insa sunt pupatori de moaste si needucati. Ei sunt „pelerinii” care invadeaza Iasul de Sf. Parascheva. Bani nemunciti exista peste tot in lume, insa fraieri doar la noi.

Adauga un comentariu