Milionarul de la Kazan își încearcă norocul pe Metalurgiei! A revenit cu proiectul de birouri și parcări subterane – FOTO

19 oct. 2023, 02:00
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Patronul de la Kazan, firmă de instalații sanitare, nu renunță la proiectul imobiliar din zona industrială. Petru Bogdan Ilisei vrea să construiască un imobil de birouri, dar are nevoie de acceptul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism

Petru Bogdan Ilisei, patronul companiei Kazan, implicată în furnizarea echipamentelor de instalații sanitare, nu a abandonat proiectul imobiliar de pe bulevardul Metalurgiei, nr. 8. La adresa menționată, afaceristul deține o suprafață de teren de 1.466 de metri pătrați. În luna martie, reprezentanții săi s-au prezentat la Comisia de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași.

A fost inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei clădiri de birouri, dar membrii comisiei nu au avizat proiectul. Însă acesta a revenit în cadrul CTATU în cursul săptămânii trecute, dar deocamdată nu a fost emis avizul de oportunitate. Proiectul a fost inițiat prin societatea Rentdit SRL, cu sediul în Vaslui. Cele mai multe afaceri sunt identificate pe societatea Kazinst Grup SRL, care administrează brandul Kazan.

În perioada 2014-2021, firma a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 54 de milioane de euro. Conform PUZ, investitorul vrea mai multe funcțiuni pentru clădire: spații comerciale, servicii, birouri, locuințe de serviciu și parcare subterană.

Patronul companiei Kazan a cumpărat un teren ce a aparținut lui Fenechiu

Bogdan Ilisei a cumpărat terenul, în 2020, de la alt vasluian, Remus Allen, contra sumei de 400.000 de euro. Însă primul proprietar este societatea Engineering and General Constructing (Engeko) SA, controlată de Relu Fenechiu, condamnat la închisoare pentru fapte de corupție. Amplasamentul de pe bulevardul Metalurgiei este ocupat de mai multe clădiri ce vor fi demolate cel mai aprobabil, dacă investitorul va ajunge la etapa de autorizare. După ce a cumpărat terenul, patronul de la Kazan s-a folosit de proprietate ca să contracteze un împrumut de 3 milioane de euro de la Unicredit Bank SA. Rămâne de văzut ce indicatori urbanistici vor aproba membrii CTATU pentru proiectul afaceristului.

În CUG ar urma să fie construite mai multe blocuri

CTATU va analiza și un proiect imobiliar propus în zona CUG, pe șoseaua Nicolina, nr. 150, unde au fost construite mai multe ansambluri rezidențiale de către firma PEG Construct SRL. Terenul de 4 hectare este deținut de A.J.C. Ana Maria SRL, înființată de Constantin Irimia, în vârstă de 66 de ani. În firmă a fost cooptată fiica acestuia, Ana Maria. Terenul poate fi valorificat cu un ansamblu de 16 blocuri cu 4 etaje, conform indicatorilor urbanistici din zonă. În același areal este permis și un regim mai mare de înălțime.

În acest moment, pe teren sunt mai multe clădiri închiriate mai multor agenți economici. În trecut, Constantin Irimia desfășura activități legate de procesarea cărnii, dar afacerea a picat în timp.

Comentarii
 • Cine sunt membrii CTATU Iași ( Primăria Iași)? Ei sunt de vină că sunt așa multe blocuri/clădiri de birouri de o urâțenie rar întâlnită in acest oraș cu oameni frumoși și liberi?

  Ce scoală de arhitectură au terminat membrii CTATU? Ceva din TOP 500 univerisităti?Sau au făcut la Cucuieții din Deal, nu au mapă de lucrări,nu au nimic realizat până acum… ceva cu care să iasă in față.

  Cu ce se laudă membrii CTATU?
  .. pe scurt, fiecare membru al acestei comisii are la mapa de lucrări personală ceva cu care să iasă in față, ceva WOAW, ceva de care să fim mândrii?

  Sau sunt „niște” oarecare arhiteçti anonimi, fără realizări majore, multi dintre ei stand încă cu părinții iar alții prin cartierele de Luxe ale Iașului
  ( Bularga,Grăjdari,etc)

 • L-ați văzut în trafic? E un marlete care crede că banii ii dau prioritate. Sper sa se găsească un tramvai sau camion care să îl aducă cu picioarele pe pământ.

 • Iar tzaranoii din VS!!!

 • Gata cu clădirile in oraș daca nu fac și parc pe lângă ele .

 • Petrica Cainaru

  Nu are bani sa-si plateasca angajatii, auzi la el milionar, tzepar ordinar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *