National

Ministrul de Interne, Lucian Bode, despre lista galbenă: „Nu are nicio obligaţie doar cel care are vaccinul”

Publicat: 13 mai 2021
Lucian Bode în costum și cravată albastră
Lucian Bode, ministrul de Interne

Lucian Bode, ministrul de Interne, a precizat că în ceea ce privește lista galbenă, decizia se ia în funcţie de indicele la care se află România. De asemenea, acesta a adăugat că „încurajăm turiştii străini sau români să-şi petreacă concediile în țară”.

Ministrul Lucian Bode a clarificat controversele referitoare la lista ţărilor cu risc epidemiologic, subliniind că aceasta este întocmită în funcţie de indicele la care se află România. El a explicat că scopul este ca turiştii străini şi români să îşi petreacă concediile în România.

”Am avut foarte multe mesaje primite din partea românilor din Diaspora, de exemplu din Spania. Spuneau de ce trebuie să intre în carantină când vin în România, dacă în Spania măsurile se relaxează. Noi luăm decizia cu privire la întocmirea listei ţărilor din zona galbenă cu risc epidemiologic ridicat în funcţie de indicele la care se află România. Ţările care sunt peste România sunt considerate automat în zona galbenă”, a declarat Lucian Bode, la B1 TV, joi seară.

Lucian Bode, despre lista galbenă: „Criteriul nostru să fie aplicat şi la ei şi să nu aibă nicio obligaţie”

Ministrul de Interne a menționat că, în funcţie de limita de incidenţă, se va stabili ce se întâmplă cu persoanele venite din afara ţării.

”Aici vom veni, în funcţie de limita de incidenţă, vom stabili ce facem cu persoanele venite din afara ţării legate de carantinare şi cele care vin în România dintr-o zonă verde, spre exemplu. Criteriul nostru să fie aplicat şi la ei şi să nu aibă nicio obligaţie. Azi, dacă noi avem 2,3, iar Spania 2,5 şi vii în România, nu ai vaccin, nu ai test PCR, intri 14 zile în carantină. Cine vine cu test PCR intră 10 zile în carantină la domiciliu. Nu are nicio obligaţie doar cel care are vaccinul. În consecinţă, vom veni cu o clarificare şi pe această zonă”, a declarat Bode.

Lucian Bode a mai spus că principalul scop este atragerea de turişti.

”Scopul nostru e să protejăm în continuare cetăţenii români, să luăm măsuri de relaxare graduală, dar în acelaşi timp vrem să încurajăm turiştii străini sau români să-şi petreacă concediile în România”, a mai precizat Lucian Bode.

Lista zonelor considerate cu risc epidemiologic este periodic actualizată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Autoritățile au emis noua listă a statelor şi zonelor considerate cu risc epidemiologic ridicat. Persoanele care ajung în România din aceste țări vor sta în carantină. Grecia și Spania sunt două dintre destinațiile turistice pentru românii care trebuie să știe că acestea sunt pe lista statelor din zona galbenă, în cazul cărora este nevoie de intrarea în carantină la revenirea în România.

Excepție fac persoanele vaccinate sau care fac dovada trecerii prin boala COVID-19. De asemenea alte două destinații apreciate de către români au fost incluse pe listă. Este vorba despre Emiratele Arabe Unite şi Tunisia.

„Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2″, se arată în Hotărârea CNSU nr. 26 din 10.05.2021.

Adauga un comentariu