Prima pagină » Sanatate » Miopatie: slăbiciunea musculară care îți afectează viața. Află care sunt simptomele

Miopatie: slăbiciunea musculară care îți afectează viața. Află care sunt simptomele

23 mai 2025, 11:39,
Redacția BZI în Sanatate

Prin miopatie înțelegem un termen general care desemnează afecțiuni ale mușchilor scheletici, manifestate prin slăbiciune și oboseală musculară. Aceste boli pot avea cauze diverse și pot afecta calitatea vieții. În funcție de tipul și severitatea afecțiunii, simptomele pot varia de la ușoare până la invalidante.

Recunoașterea timpurie și un diagnostic corect sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a acestor boli. Miopatiile pot fi congenitale, genetice sau dobândite, apărând la orice vârstă.

Tipuri și cauze pentru miopatie

Există mai multe forme de miopatii, fiecare cu particularitățile sale. Miopatiile congenitale sunt prezente încă de la naștere și includ diverse boli genetice care afectează dezvoltarea mușchilor. Distrofiile musculare, cum ar fi distrofia Duchenne, sunt exemple cunoscute, caracterizate prin degenerarea progresivă a țesutului muscular.

Miopatiile dobândite pot apărea ca urmare a inflamației musculare (miopatie inflamatorie), utilizării prelungite a anumitor medicamente, tulburărilor metabolice sau afecțiunilor endocrine. De asemenea, miopatiile pot fi legate de boli sistemice, cum ar fi lupusul.

Cel mai întâlnit tip de miopatie inflamatorie este polimiozita, o boală autoimună care afectează mușchii scheletici și provoacă slăbiciune progresivă. Apare cel mai des la adulți, în special la femei de vârstă mijlocie, și se manifestă prin afectarea simetrică a mușchilor mari, în special ai umerilor, șoldurilor, gâtului și trunchiului. Sistemul imunitar începe să atace în mod eronat fibrele musculare, provocând inflamație, oboseală și dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Simptomele sunt subtile la început, dar pot deveni evidente pe măsură ce boala avansează. Pacientul poate observa că îi este greu să urce scările, să se ridice de pe scaun sau să ridice brațele deasupra capului. În unele cazuri, pot apărea și dificultăți la înghițire sau chiar probleme respiratorii, dacă mușchii implicați în aceste funcții sunt afectați.

Diagnosticul de polimiozită se stabilește pe baza unei combinații de simptome clinice, analize de sânge (care pot arăta niveluri crescute de enzime musculare), teste imagistice precum RMN-ul muscular, electromiografie și uneori biopsie musculară. Tratamentul include administrarea de corticosteroizi, precum prednisonul, pentru a reduce inflamația, iar în formele mai rezistente se recurge la imunosupresoare. Reabilitarea prin fizioterapie joacă un rol esențial în menținerea forței și funcției musculare.

Simptome și tratament adecvat

Simptomele miopatiilor includ slăbiciune musculară, în special la nivelul centurii scapulare și pelviană, dificultăți în ridicarea brațelor, urcatul scărilor sau mersul pe distanțe lungi. Uneori, pot apărea crampe musculare, dureri sau rigiditate.

Diagnosticul se bazează pe anamneză, examinare clinică și teste de laborator, precum analiza enzimelor musculare. Electromiografia și biopsia musculară oferă informații suplimentare despre natura leziunilor. Testele genetice pot confirma diagnosticul în cazurile de miopatii ereditare.

Tratamentul miopatiilor depinde de cauza specifică. Miopatiile inflamatorii răspund adesea la corticosteroizi și medicamente imunosupresoare, care reduc inflamația și ameliorează simptomele. În cazul distrofiilor musculare, tratamentul este în principal suportiv și implică kinetoterapie, fizioterapie și monitorizarea complicațiilor.

Este important de reținut că, în cazul apariției unor simptome de miopatie, trebuie consultat un specialist pentru o diagnosticare corectă și un tratament adecvat.

Miopatia este o afecțiune complexă care necesită o abordare multidisciplinară pentru a asigura o calitate a vieții cât mai bună. Deși nu toate tipurile de miopatii au tratament, intervențiile precoce și adaptate pot reduce simptomele și pot încetini progresia bolii.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Ea este femeia care ar fi "dependenta" de a fi însărcinată. A fost gravidă timp de 21 ani. Cum e posibil
Playtech.ro
Cât te costă să îți tragi apă sau curent electric până în curte în 2025. Ce taxe trebuie plătite
observatornews.ro
Casa Albă a făcut publice fotografii din interiorul Camerei de Criză din momentul atacului SUA asupra Iranului
Playsport.ro
Mergi liniștit în concediu și speră că mai ai la ce să te întorci. Cel care te-ar putea înlocui muncește non-stop, nu cere libere și nici mărire...
Evz.ro
Serialul care a isterizat România. Toată lumea îl comentează
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Horoscopul zilei de sâmbătă, 21 iunie. Nativii Leu vor fi în centrul atenţiei
Dailybusiness.ro
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025