Local

Norul de praf saharian afectează Iașul? Care sunt recomandările specialistului în mediu, Silviu Gurlui

Publicat: 18 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Norul de praf saharian afectează Iașul Care sunt recomandările specialistului în mediu Silviu Gurlui
Silviu Gurlui avertizează toți ieșenii că praful provocat de norul saharian nu trebuie neglijat și trebuie respectate măsurile de igienă pentru a avea parte de protecție

Norul de praf saharian care a pătruns în țara noastră are o intensitate scurtă, deoarece particulele care au ajuns peste Iași sunt submicrometrice. Prin inspirația particulelor pot apărea diferite afecțiuni și alergii specifice acestor tipuri de poluanți

Norul de praf saharian a afectat multe zone din România, însă, la momentul actual, Iașul nu este pe lista zonelor foarte afectate. Poluarea masivă, din cauza norului saharian, a afectat Vestul și Sudul țării noastre. Specialistul în mediu, Silviu Gurlui, face niște precizări importante pentru ieșeni, considerând că acel nor de praf saharian nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar nici de neglijare.

o masina cu praf
Praful provenit din norul saharian s-a remarcat și în Iași

Norul de praf saharian afectează Iașul?

 o poza cu o masina murdara
Praful provenit din norul saharian, se poate observa, are o altfel de consistență față de cel de pe străzi

În aceste zile s-a remarcat prezența norului de praf saharian și în Iași. Unele străzi din Iași, mașini și clădiri au fost acoperite de un strat subțire maroniu. Un specialist în climă mărturisește faptul că praful nu este periculos pentru plante, însă pentru unii oameni poate fi nociv. Cele mai afectate persoane de praful cauzat de norul saharian sunt cele care suferă de astm sau alte boli respiratorii.

Silviu Gurlui susține că episodul de poluare a fost relativ scurt ca și intensitate, pentru că particulele care s-au așezat peste Iași sunt ultrafine, micrometrice și submicrometrice, dar acesta avertizează toți cetățenii ieșeni că nu trebuie să neglijeze acest fenomen, pentru că poate fi extrem de periculos.

”Episodul a fost relativ scurt ca și intensitate. Aceste particule, cele care au pătruns în Iași, sunt ultrafine, micrometrice și submicrometrice. Însă, prin inspirație, pot produce afecțiuni și alergii specifice acestor tipuri de poluanți”, a precizat prof. dr. Silviu Gurlui, expert în mediu.

De asemenea, multă lume neglijează fenomenul de poluare anunțat în Iași, însă nu este recomandat, deoarece praful provenit din norul saharian își poate schimba proprietățile fizico-chimice și poate produce diferite infecții precum ciuperci, bacterii provenite din resturi biologice, microfibre sau praf radioactiv. Norul saharian poate avea un potențial nociv și nu trebuie neglijat niciun semn.

”Multă lume neglijează aceste particule, trecându-le la capitolul «și altele». În realitate, călătoria lor în spațiu poate schimba proprietățile fizico-chimice. În funcție de locul de unde provin, între aceste particule pot apărea micro-resturi biologice, ciuperci, bacterii provenite din resturi, microfibre, microstructuri provenite din dezintegrarea unor animale sau, în cel mai nefericit caz, praf radioactiv. Așadar, norul e mult mai complicat și are mai mult potențial nociv decât la prima vedere”, a mai adăugat expertul.

 o poza cu o harta
Praful provenit din norul saharian poate fi nociv

Cum ne putem proteja împotriva prafului saharian?

 o masina cu un parbriz plin de praf
Praful acesta afectează cel mai mult persoanele care suferă de astm sau alte boli respiratorii, însă poate fi nociv și în cazul persoanelor sănătoase

Praful provenit din norul saharian nu este totuna cu praful de pe străzi. Particulele din praf pot fi foarte periculoase și pot afecta o gamă largă de persoane. Pentru a ne proteja trebuie să aplicăm o serie de reguli de igienă, precum purtarea corectă a măștii, spălarea mâinilor, a fructelor, legumelor, curățarea și dezinfectarea periodică a hainelor și a încălțămintei.

”Din acest motiv trebuie să aplicăm reguli clare de igienă, precum masca, spălarea fructelor, curățarea hainelor și a încălțămintei. Praful acesta nu e totuna cu praful existent pe străzi. Neglijența implică costuri mari”, a mai precizat prof. dr. Silviu Gurlui.

Depunerile de praf în Iași vor continua să apară până la sfârșitul săptămânii, mai ales în intervalele cu ploaie și curenți. La început vor fi vizate regiunile din Sud și Vest, dar, mai apoi, norul de praf saharian va pătrunde și va afecta din ce în ce mai mult Iașul.

Adauga un comentariu