Local

Nu mai faceți economii și cereți salarii mai mari! Cristian Popescu, prodecan FEAA, Iași: „Corect ar fi ca, în situații de inflație, salariile să fie indexate cu rata inflației”

Publicat: 20 iun. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Nu mai faceți economii și cereți salarii mai mari Cristian Popescu prodecan FEAA Iași Corect ar fi ca în situații de inflație salariile să fie indexate cu rata inflației
Specialiștii în economie sfătuiesc ieșenii să le ceară angajatorilor salarii mai mari și să nu mai economisească

Specialiștii din Iași oferă sfaturi celor care vor să facă economii și le recomandă angajaților să ceară salarii mai mari. Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” avertizează că prețurile la alimente vor crește în continuare

Ieșenii care vor să facă economii ar trebui să renunțe la această idee, spun specialiștii. Aceștia susțin că inflația erodează economiile de aceea nu este momentul potrivit pentru a pune bani deoparte. Mai mult, ieșenii ar trebui să ceară salarii mai mari pentru a face față scumpirilor din ultima perioadă și care vor fi în continuare.

„Noi, ca și indivizi, putem încerca să ne protejam, deși este dificil. Deși am pledat mereu pentru economisire, acum nu mai este cazul. Inflația erodează economiile. Dacă aveam în gând să achiziționăm o mașină, un teren, mobilă nouă etc, poate că acum e momentul s-o facem. Mai ales dacă suntem salariați și nu avem speranța că salariile noastre reale vor rămâne neatinse de inflație. Putem fi și revendicativi. Corect ar fi ca, în situații de inflație, salariile să fie indexate cu rata inflației. Lucru care nu se prea întâmplă. Dar, dacă angajatorii nu inițiază, angajații pot sa revendice. Din păcate, inflația a ieșit cu mult din zona de confort. Deja, apropiindu-ne de 15 la sută, vorbim despre o inflație galopantă, așa cum este descrisă de economiști”, susține Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Specialist în economie: „Este de așteptat ca prețurile să crească în continuare”

Aceștia mai spun că ar trebui luate măsuri pentru ca inflația să nu mai crească galopant. În continuare vor fi creșteri de prețuri, mai spun specialiștii.

„Este puțin probabil să se mai autoregleze inflația și de aceea sunt necesare politici monetare și bugetare severe. Dacă cele monetare au început să fie implementate (majorarea ratelor dobânzii, sterilizarea masei monetare etc), măsurile bugetare sunt firave, aproape inexistente. Este de înțeles că astfel de măsuri nu sunt populare, presupunând diminuarea cheltuielilor publice, o mai justă fundamentare a bugetului de stat și exigente sporite privind comportamentul fiscal și poate tocmai de aceea politicienii ezită să ia deciziile corecte. Creșterile de prețuri au multiple cauze, unele interne, altele externe. Cele externe sunt greu de controlat, mai ales în contextul unui deficit mare al balanței comerciale. Importăm inflație atunci când importăm combustibili, gaze, cereale, carne, ulei etc. Soluții pe termen scurt nu există, astfel încât este de așteptat ca prețurile să crească în continuare pentru că acesta este trendul în toată economia globală. Cauzele sunt binecunoscute: conflictul din Ucraina, care a generat o criză energetică și este pe cale să genereze o criză alimentară, apoi blocajele de aprovizionare generate de valurile pandemice. La orizont se prefigurează o criză financiară care va accentua dezechilibrele deja existente. Prin urmare, în asemenea context total nefavorabil, război, criza energetică, criza alimentară, criza financiară, eficiența politicilor antiinflație este discutabilă”, mai spune Cristian Popescu, prodecan FEAA.

La începutul acestui an le recomandau ieșenilor să investească în imobiliare.

Cererea pentru apartamentele din Iași a scăzut

Piața imobiliară din Iași se confruntă cu probleme majore după ce a scăzut semnificativ cererea din partea clienților. Specialiștii în imobiliare spun că s-au scumpit locuințele constant de la începutul anului 2022, iar clienții care vor să cumpere nu își permit din cauza salariilor mici. Astfel, un apartament din centrul Iașului se vinde și cu 2.100 de euro metrul pătrat, plus TVA. În zona metropolitană prețurile sunt cuprinse între 1.350 de euro metrul pătrat până la 1.400 de euro, metrul pătrat. În Bucium apartamentele se vând cu 1.300-1.400 de euro metrul pătrat, în Tătărași și în Copou, cu 1.700 de euro metrul pătrat. Duplex-urile ajung și la 150.000 de euro, mai spun specialiștii în imobiliare.

Prețurile la alimente au crescut alarmant, fiind cele mai mari scumpiri din ultimii 10 ani, mai spun specialiștii în economie.

Comentarii
  • DA DAR AVEM SI NOI LA AEROPORT O JAVRA CARE NU ARE NIMIC PE NUMELE EI CARE A FURAT CU TOATE CONDUCERILE CARE ARE RELATII LA C.J. SI O TINE IN SPATE CINEVA SE STIE CINE SI CARE EA DA STARTUL LA INFLATIE EA STIE MAI BINE CA ISAREXCU CAT E INFLATIA.APROPO E GENUL CARE PROGRAME NU STIE CARE A PARLITO CARE A VRUT SI CARE SUGE DOAR PT EA …..SA MERGI IN VIITOR CU CRACANATA E NASOL,,,,,, CAND SE PUNE PROBLEMA DE CEVA NOU EA E GICA CONTRA ….ASA CA DRAGI ROMANI INFLATIAO DA CRACANATA DE LA AEROPORT …..DOAMNE CATI SE ROAGA S-O VADA IN PUSCARIE …..E REA A DRACULUI ,PROASTA, NEFE …O MAI SPALA VIOOOOOO ZIC COLEGII SALARII STAU IN PIXUL EI …..TOATA ZIUA SE PLANGE CA NU ARE BANI IAR SCOAFA PLEACA CU SACUL ……SA FIE DE PASTILE ……

  • iar ați scos molia economistă din dulapul cu tratate tip galbraith???? domnișorul acesta are mult de citit și de învățat, e o cocotă cu barbișon fără creier ,doar cu impresii…ba economisim, ba cerem salarii mai mari, ba indexăm ba suntem prudenți…hellllooooo

  • Sfaturi de manelist.
    De asta ar trebui să se facă educație financiară încă de la grădinița, n-am mai avea prodecani la FEEA analfabeți economic.

Adauga un comentariu