Titlurile zilei

O afacere imobiliară de milioane cu o casă celebră din Copou! Proprietarul trăiește în Germania și în locuința sa se întâlneau mari personalități din Iași. Mai multe persoane ar vrea să pună mâna pe bijuteria arhitecturală (EXCLUSIV)

Publicat: 31 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O afacere imobiliară de milioane cu o casă celebră din Copou Proprietarul trăiește în Germania și în locuința sa se întâlneau mari personalități din Iași. Mai multe persoane ar vrea să pună mâna pe bijuteria arhitecturală EXCLUSIV
Afacere imobiliară la Iași cu o casa celebră, situată în cartierul Copou și în vecinătatea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Cu siguranță, aceasta ar putea fi o afacere imobiliară importantă din Iași! În joc este o casă celebră, situată în Copou, pe Bulevardul Carol I și în vecinătatea Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Proprietarul este o misterioasă femeie, stabilită tocmai în Germania. În spatele a toate acestea este un pot de peste un milion de euro

O spectaculoasă afacere imobiliară s-ar putea derula la Iași! Interesant este că, deja, în zonă au fost făcute achiziții de case pe milioane bune de euro. De data aceasta este vorba despre o frumoasă și impozantă casă, amplasată în imediata apropiere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Aceasta se află în proprietatea Despinei Simionescu, care locuiește în Germania. Ea a intrat în posesia imobilului și a celor câteva sute de metri pătrați din jurul acesteia în urma unui scandal-monstru. De ani buni, Simionescu a scos la vânzare construcția. Cu toate acestea, de aproape trei ani nu au mai apărut date despre toate acestea.

„Noi avem această intenție, de a achizițona casa aceasta…”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”

În acest context, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și-a anunțat intenția ca cea mai veche instituție modernă de învățământ superior a României să devină proprietara imobilului.

„Noi avem această intenție, de a achizițona casa aceasta! Din ceea ce a spus și proprietarul, aici a locuit un înaintaș al familiei, care a fost jurist și, chiar în imobil, a fost redactată o revistă în Drept. Mai mult, cu ani în urmă, tot ea spunea că și-ar dori să o lase monștenire, având în vedere cele spuse mai sus, Facultății de Drept a Universității «Cuza», dar nu am mai auzit nimic de atunci. În încercarea noastră de a intra cu cei care administrează acum casa, și din ce știam era un avocat, nu am reușit până acum să facem acest lucru”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC din Iași.

Din câte se pare, la acest moment, monumentul se află în administrarea unor arendași.

„Cu ani în urmă, noi am făcut o evaluare în acestă casă, imobil care este clădire de patrimoniu! De ceva timp, nu am mai primit niciun semn de la proprietar, aflat în Germania! Știu că sunt niște arendași care au în grijă clădirea, dar nu am mai fost informați despre ce intenții au. Știu că proprietarul a scos imobilul la vânzare, încă de acum peste 5 ani”, a menționat și Virgil Băbîi, coordonator Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași.

Deși a preluat-o în urma unui scandal-monstru, Despina Esmeralda Simionescu a anunțat că vrea să o doneze Facultății de Drept din cadrul Universității „Cuza”

De reamintit că, la mijlocul anilor ’90, frații Călin și Despina Esmeralda Simionescu, pe de o parte, și Consiliul Județean Iași (CJI), pe de altă parte, au început, din anul 1995, o cruntă bătălie în instanță pentru valoroasa clădire din Copou, cunoscută drept „Casa Jora”. Astfel, după 10 ani de procese, abia în 2005, Esmeralda Simionescu a intrat în posesia acesteia. Dar nu în liniște, ci după un scandal-monstru în care au fost implicați inclusiv executori judecătorești, polițiști și oficiali ai statului german. La acel moment, acolo funcționa Centrul Cultural German. Pentru a-ți lua proprietatea, conducerea și angajații acestei instituții au fost evacuați cu forța. Încă de atunci, Despina Simionescu mărturisea:

„Vreau să donez această casă Facultății de Drept din Iași, pentru că o mare parte din familia mea a făcut Dreptul aici. Aici veneau la tatăl meu personalități ale vremii ca Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu sau Petre Andrei. În această casă a fost chiar și o revistă, «Moldova Juridică», făcută de tatăl meu, împreună cu Demostene Botez”.

Clădirea a fost estimată, inițial, la aproximativ 1.5 milioane de euro

Aceasta este în topul clădirilor trecute pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) și figurează la numărul 21 de pe Bulevardul Carol I. Bijuteria arhitecturală datează din secolul al XIX-lea. Ca valoare pe piața imobiliară, clădirea a fost estimată inițial și la aproximativ 1.5 milioane de euro. Un alt aspect interesat este că, în 2017, Esmeralda Simionescu a inițiat o acțiune de declasare (scoaterea de pe Lista Monumentelor Istorice) pentru a putea să o vândă, eventual, mai ușor. Un alt moment important în toata această încâlcită poveste ține de intervenția autorităților locale. Acestea au încercat să o despăgubească pe Simionescu. Într-o hotărâre aparținând Consiliului Județean Iași, din anul 1999, comisia de aplicare a Legii 112/1995, pentru reglementarea situației juridice, acordă următoarele despăgubiri familiei Simionescu: 258.611 lei vechi pentru valoarea imobilului, evaluare făcută, însă, tocmai în 1990, și suma de 6.128.892 de lei pentru terenul aferent, evaluare făcută în februarie 1992.

Pe data de 12 iulie 2001, în cadrul unui proces, Judecătoria Iași a estimat că imobilul din Copou valorează circa 3.8 miliarde de lei vechi

Ulterior, pe data de 12 iulie 2001, în cadrul unui proces, Judecătoria Iași a estimat că imobilul din Copou valorează circa 3.8 miliarde de lei vechi. Mai mult, în cursul anului 2000, Tribunalul Iași a stabilit un drept de creanță către Consiliul Județean și Societatea Româno-Germană, în valoare de 1.7 miliarde lei vechi, însă s-a constatat că cele două instituții trebuie să plătească o taxă de timbru în valoare de 53 de milioane de lei vechi. Peste toate acestea, 5 ani mai târziu, familia Simionescu devenea proprietarul cu acte în regulă al „Casei Jora”. Totuși, de atunci și până acum, clădirea a fost închisă și nu s-a mai investit nimic în ea. Cu toate acestea, ea este într-o stare bună și anul trecut au mai fost făcute lucrări de întreținere și de igienizare.

Adauga un comentariu