Prima pagină » Eveniment-Social » O singură școală din județul Iași este eligibilă în programul de combatere a abandonului școlar
O singură școală din județul Iași este eligibilă în programul de combatere a abandonului școlar

O singură școală din județul Iași este eligibilă în programul de combatere a abandonului școlar

23 mart. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Ministerul Educației a publicat lista cu cele 82 de unități de învățământ eligibile în programul de combatere a abandonului școlar, runda a doua, seria a doua. Printre acestea se numără și Școala Profesională Tătăruși, județul Iași.

Școala Profesională Tătăruși, județul Iași, este eligibilă în programul de combatere a abandonului școlar

O singură școală din județul Iași apare în lista celor 82 de unități de învățământ din România ce sunt eligibile în programul de combatere a abandonului școlar, runda a II-a, publicată de Ministerul Educației.

Laura Mariana Muraru, directorul Școlii Profesionale Tătăruși, a transmis faptul că în trecut au fost situații aproape de abandon școlar, dar s-a intervenit la timp.

„Rata de abandon școlar a fost zero, dar noi am avut situații aproape de abandon școlar. Când am depus proiectul, am motivat că s-a intervenit la timp prin consilierul educativ, prin profesorii și diriginții care au mers la domiciliului elevilor și i-au încurajat să meargă la școală. Nu am ajuns la abandon, practic, noi am depus proiectul, ni s-a transmis că școala este eligibilă și ne-am gândit că prin acest proiect am putea îmbunătăți rezultatele elevilor, pentru a veni în sprijinul elevilor și, de ce nu, să putem beneficia și noi de digitalizare. La momentul de față, avem înscriși 474 de elevi, preșcolari, învățământ primar, gimnaziu și o clasă de învățământ profesional”, a transmis prof. Laura Mariana Muraru, director Școala Profesională Tătăruși.

Acest program este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”

Prin acest proiect se dorește combaterea abandonului școlar, care este un fenomen ce a luat amploare. Abandonul școlar generează șomaj, excluziune socială, sărăcie și probleme de sănătate. Sunt multe motive care pot explica de ce unii tineri renunță prea devreme la studii, probleme personale sau familiale, dificultăți de învățare sau o situație socio-economică precară. Alți factori importanți sunt funcționarea sistemului de învățământ, atmosfera din școli și relațiile dintre profesori și elevi.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o valoare de 543 de milioane de euro. Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat și pilotat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale și cu finanțare prin Instrumentul de asistență tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.

PNRAS reprezintă răspunsul Ministerului Educației la problematica părăsirii timpurii a școlii și a abandonului școlar, se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon, în special celor ce aparţin grupurilor vulnerabile, minorităţilor rrome, celor din mediul rural și urban mic, elevilor cu dizabilităţi sau cerințe educaționale speciale (CES), celor din comunităţi dezavantajate economic, copiilor în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsei locuinței, familiei monoparentală, familiilor dezorganizate, precum și celor expuși altor riscuri sociale.

Programul este unul de susținere a reformei sistemului educațional, iar obiectivele sale sunt pliate pe realitatea și nevoile educaționale ale fiecărui elev în parte și ale tuturor elevilor dintr-o școală, iar în implementarea lui se vor regăsi și componente sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`