Diete si regimuri

Obezitate: o pastila arde grasimea stocata in corp

Publicat: 17 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Obezitate o pastila arde grasimea stocata in corp
Majoritatea medicamentelor utilizate în prezent pentru tratarea obezității vizează creierul pentru a suprima pofta de mâncare.

Cercetătorii australieni au dezvoltat un medicament care funcționeaza direct asupra țesutului gras pentru a combate obezitatea. Acesta ar putea determina grăsimea să ardă energie.

Oamenii de știință australieni și chinezi tocmai au dezvoltat o pastilă capabilă să acționeze direct asupra țesutului gras. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista științifică Nature Communications. Medicamentul ar ataca zonele în care grăsimea este depozitată în corp pentru ardere.

Reduceți grăsimea fără a afecta sistemul nervos

Cercetătorii sunt în primul rând de la Departamentul de Neuroștiințe, Garvan Medical Research Institute de la Spitalul Saint Vincent, Sydney, Australia. Metodologia lor de lucru se învârtea în jurul funcționării neuronale a subiecților, în acest caz șoareci, pe care au fost analizate efectele medicamentului.

„Majoritatea medicamentelor utilizate în prezent pentru tratarea obezității vizează creierul pentru a suprima pofta de mâncare și pot avea efecte secundare grave care limitează utilizarea acestora”, spune dr. Yan-Chuan Shi, care a condus cercetarea. Abordare alternativă care vizează direct țesutul gras, care poate fi o modalitate mai sigură de a preveni și trata obezitatea.”

Echipa de oameni de știință s-a concentrat astfel pe întreruperea efectelor moleculei de neuropeptidă Y (NPY), generată de medicament, care ajută corpul nostru să-și regleze producția de căldură. Se pare că medicamentul transformă grăsimile „stocatoare de energie” în grăsimi care ard energie.

Oamenii de știință au efectuat teste timp de șapte săptămâni pe șoareci. S-au format două grupuri de rozătoare, supuse unei diete bogate în grăsimi. Autorii cercetării au descoperit că șoarecii care au beneficiat de tratamentul lor experimental au câștigat cu 40% mai puțină greutate comparativ cu al doilea grup, potrivit Medisite.

„În timpul studiului nostru, am constatat că blocarea acestui receptor Y1 [inhibat de medicament] în țesutul adipos [celulele grase] a transformat grăsimea stocând energia în energia de ardere a grăsimilor, ceea ce a activat producția de căldură și a redus creșterea în greutate”, notează dr. Yan-Chuan Shi. Aceasta reducere semnificativa a cresterii in greutate a fost cauzata de o crestere a productiei de caldura corporala si o reducere a grasimii corporale.

O pastilă dietetică pentru bărbați?

Succesul acestei lucrări reprezintă progrese considerabile în lupta împotriva obezității. O provocare majoră rămâne: dezvoltarea unui medicament care ar funcționa la om. Testele au început deja la indivizii supraponderali, potrivit dr. Shi:

„Când am aplicat (tratamentul experimental) pe celulele adipoase umane izolate de persoanele obeze, am constatat că celulele au început să activeze aceleași gene implicate în producția de căldură ca și la șoareci, sugerând că concentrarea asupra receptorului Y1 ar putea crește, de asemenea, metabolismul grăsimilor și reduce creșterea în greutate la om.”

Această lucrare arată că este posibil să se dezvolte un medicament împotriva obezității, fără a afecta sistemul nervos și, astfel, să păstreze sănătatea mintală a pacientului de o pierdere semnificativă în greutate.Adauga un comentariu