Remedii naturiste

Pentru ce este bună cura de sevă de mesteacăn?

Publicat: 09 mart. 2021
Pentru ce este bună cura de sevă de mesteacăn?
Un pahar mare de sevă de mesteacăn pe stomacul gol dimineața, timp de 21 de zile.

O cură de sevă de mesteacăn se face între martie și aprilie. Și aceasta nu este de modă nouă: se practică încă din Evul Mediu. Ar fi chiar foarte bună pentru sănătate, mai ales atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit. Care sunt beneficiile sevei de mesteacăn? Cât de multă să consumi?

Seva de mesteacăn este lichidul încărcat cu nutrienți care circulă în acest copac. Se recoltează primăvara, când urcă de la rădăcini la ramuri. Pentru a face acest lucru, facem o mică gaură și introducem o țeavă din care va curge seva. Este o apă cu o aromă plăcută, ușor lemnoasă și dulce. Se găsește proaspăta doar în martie-aprilie. Apoi, este pasteurizata, fie fermentata (devine mai tulbure). Ideal este să o alegeți organică, locală, proaspătă sau fermentată. Adăugăm uneori extracte de muguri (coacăze negre, alune, castane) care vor aduce o notă de fructe.

Cura de detoxifiere

Deși nu există studii științifice pe această temă, seva de mesteacăn a fost utilizată încă din Evul Mediu împotriva pietrelor la rinichi, ulcerelor, eczemelor și durerilor articulare. Este recomandată ca tratament de detoxifiere deoarece permite atât o curățare ușoară a corpului prin proprietățile sale de drenare, cât și o remineralizare generală prin bogăția sa în diverse minerale: calciu și siliciu bune pentru oase, magneziu și litiu bune pentru moral, potasiu împotriva hipertensiunii arteriale, fier anti-oboseală, zinc antioxidant. Nepasteurizata, conține și vitamina C, enzime și fermentații care sunt bune pentru microbiota intestinală.

Seva, numită și „apă de mesteacăn”, nu trebuie confundată cu sucul de mesteacăn. Acesta din urmă se obține prin decoct de frunze de mesteacăn, bogate în minerale și flavonoide (antioxidanți). Mai concentrata, nu se bea așa cum este, ci se diluează într-un pahar mare de apă. Renumita pentru stimularea funcțiilor de eliminare a organismului, este recomandata ca tratament de 3 săptămâni la schimbările de sezon.

Cum se consuma?

Un pahar mare de sevă de mesteacăn pe stomacul gol dimineața, timp de 21 de zile, care este durata medie a reînnoirii celulare. Dacă o recoltam primăvara, când seva proaspătă este disponibilă, este posibil să o consumam tot anul când ne simțim obosiți, când avem moralul scăzut sau când sistemul nostru imunitar este slăbit, iarna de exemplu. Cu toate acestea, nu trebuie ignorat un stil de viață sănătos în paralel: încetarea fumatului, alcoolului, produselor procesate.

Comentarii
Adauga un comentariu