Educatie intima

PENTRU FEMEI: Ai uter retrovers? Vezi daca poti ramane insarcinata

Publicat: 13 oct. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
PENTRU FEMEI Ai uter retrovers Vezi daca poti ramane insarcinata
7
Una dintre cele mai frecvente preocupari legate de uterul retrovers este ca pune in pericol fertilitatea. 
Uterul retrovers nu este o anomalie, deci nu trebuie privit ca atare. Avand forma de para, uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata inainte, deasupra vezicii urinare, pozitie numita anteversa si considerata normala. In schimb, uterul retrovers este orientat usor spre posterior, in unele cazuri pozitia sa putand fi situata spre dreapta sau spre stanga. Retroversia uterina este prezenta de cele mai multe ori de la nastere, caz in care este inofensiva, deci fara riscuri pentru sanatate. Uterul retrovers poate aparea si din cauza predispozitiei genetice, probabilitatea de a avea retroversie uterina fiind mai mare la femeile ale caror mame au aceeasi problema. Stiai ca in jur de 20 la suta din femei au uterul retrovers din nastere? Insa mai trebuie sa stii ca, in unele situatii, retroversia uterului poate ascunde prezenta unor boli, chiar tumori uterine.
Modificarea pozitiei uterului poate fi influentata de tumori uterine, de boala inflamatorie pelvina si, mai ales de endometrioza. In mod normal, endometrul (mucoasa uterului) trebuie sa se afle in interiorul uterului. La femeile care sufera de endometrioza, tesutul endometrial se implanteaza in afara uterului, afectand, de obicei, ovarele si trompele uterine. Acest tesut poate influenta mobilitatea uterului, pe care il determina sa adopte pozitia retroversa.
Nu afecteaza fertilitatea
Cele mai multe probleme pe care le ridica uterul retrovers se refera la consecintele pe care le-ar putea avea asupra fertilitatii. Un uter retrovers nu te impiedica sa ramai insarcinata. Insa, pot aparea complicatii daca retroversia uterina este insotita de unele afectiuni, cum ar fi, de exemplu, boala inflamatorie pelvina, care poate da infertilitate.
In majoritatea cazurilor, uterul retrovers nu prezinta simptome. Uneori, este insa posibil sa apara unele dureri in timpul contactelor sexuale (dispareunie) si dureri abdominale pe durata menstruatiei (dismenoree). De asemenea, in unele situatii, retroversia uterului poate da usoare dureri pelviene in perioada in care se produce ovulatia.
Mentinerea sarcinii in cazul uterului retrovers nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare. Medicii ne asigura ca un uter retrovers nu pune in pericol dezvoltarea intrauterina a fatului. Oricum, in jurul lunii a treia de sarcina, uterul se „indreapta”, pentru a intra in abdomen. Exista si posibilitatea, mai ales intre saptamanile 12 si 14 de sarcina, ca uterul sa ramana „incarcerat” in cavitatea pelviana, ceea ce duce la aparitia unor dureri abdominale si la dificultati de urinare. Aceasta complicatie necesita monitorizare, din cauza riscului de avort.
Adauga un comentariu