International

Percheziții în închisorile din Austria, după atacul terorist de la Viena. Ce au găsit polițiștii

Publicat: 07 nov. 2020
Percheziții făcute de polițiștii austrieci
Percheziții făcute de polițiștii austrieci

Autorităţile austriece au făcut percheziţii amănunțite în închisorile din Austria, după ce atacul terorist de la Viena.

Un militant islamist eliberat pe cauţiune a ucis recent patru oameni într-un atac terorist la Viena, transmite sâmbătă dpa. Atacatorul, care fusese condamnat pentru că a vrut să se alăture grupării teroriste Stat Islamic, a fost eliberat înainte de termen, pentru bună purtare.

Perchezițiile au vizat 229 de deţinuţi închiși pentru delicte având legătură cu terorismul sau care dădeau semne de radicalizare, a anunţat Ministerul Justiţiei.

Percheziții în închisorile din Austria

Celulele şi etajele au fost deopotrivă percheziţionate, 12 închisori anunţând că au găsit material suspect, îndeosebi documente scrise care indicau un potenţial fond extremist.

Kujtim Fejzulai, atacatorul de la Viena, era un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic. El fusese condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic. La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Patru persoane au fost ucise și mai multe rănite în atacul terorist din Viena. Atacatorul, un tânăr de 20 de ani condamnat în trecut pentru implicare într-o organizaţie teroristă și eliberat condiționat din închisoare, a fost ucis de forțele de ordine. Alte 14 persoane au fost reținute și audiate în acest caz. Martorii descriu momentele de groază prin care au trecut: „A fost un atac profesionist. Nu tragea la întâmplare, era antrenat”.

Percheziții în Germania, în legătură cu atacul terorist din Viena

Mai multe percheziții au avut loc în această vineri, 6 noiembrie, în Germania, legate de atacul de la Viena, în urma căruia patru persoane au murit şi 22 au fost rănite.

Perchezițiile s-au făcut în zorii acestei zile în Germania, ca parte a investigațiilor asupra atacului islamist de la Viena, potrivit „Die Welt” și „Bild”. Mai exact, au fost percheziții la locuințele a patru persoane din Saxonia Inferioară, Hessa și Schleswig-Holstein.

Anchetatorii suspectează legături cu autorul atacului de la Viena. În urma atacului reclamat de ISIS, au fost arestate mai multe persoane, dintre care 8 aveau condamnări, cu precădere pentru infracţiuni legate de terorism.

Atacatorul ucis, un tânăr de 20 de ani, care a vrut să plece în Siria ca să lupte pentru ISIS

Atacatorul ucis era un simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic. Este vorba despre un tânăr de 20 de ani, care a vrut să plece în Siria ca să lupte pentru ISIS. Reprezentanții poliției austriece au precizat că nu exclud ipoteza mai multor atacatori, cel puțin unul dintre ei fiind dat în urmărire.

„Suspectul era înarmat cu o centură de explozibili, care s-a dovedit a fi falsă și cu o armă automată. El era un simpatizant al organizației teroriste Stat Islamic. O anchetă detaliată este în prezent în desfășurare în mediul atacatorului, dar nu pot intra în amănunte, pentru a nu peciclita investigația noastră”, a declarat ministrul de interne din Austria, Karl Nehammer.

Tânărul era monitorizat de poliție pentru că se număra printre cei 90 de cetățeni austrieci care au vrut să plece în Siria pentru a lua parte la război de partea ISIS. Potrivit sursei citate, el a fost împiedicat să plece, dar poliția nu a crezut că poate organiza un atac terorist acasă.

Adauga un comentariu