Actualitate

Plângere penală la DNA împotriva ministrului Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila

Publicat: 09 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Plângere penală la DNA împotriva ministrului Sănătăţii dr. Alexandru Rafila
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a înregistrat, miercuri dimineaţa, o plângere la DNA împotriva ministrului Sănătăţii

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a înregistrat, miercuri dimineaţa, o plângere la DNA împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, transmite Uniunea Salvaţi România.

Ungureanu, care este şi vicepreşedinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat într-o postare pe Facebook depunerea plângerii penale împotriva lui Alexandru Rafila, dar şi a unor funcţionari din Ministerul Sănătăţii, pentru că, „în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile” emise de Parlament.

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere, ar fi prevenit zeci de morţi evitabile! Voi invoca în plângere şi încălcarea articolul 297 din Codul Penal. Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”, a scris Emanuel Ungureanu.

Alexandru Rafila, despre dozele de vaccin anti-COVID-19 achiziţionate de România în pandemie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat despre dozele de vaccin anti-COVID-19 achiziţionate de România în perioada pandemiei, că a reuşit să facă o economie de vreo 15 milioane de doze şi o economie globală de vreo 300 de milioane de euro, ceea ce este extrem de important. Sunt nişte sute de milioane de euro care se pot pierde, a mai afirmat el, explicând că totul depinde de negocierile cu Comisia Europeană şi cu producătorul, potrivit News.ro.

Referitor la vaccinurile cumpărate de statul român, ministrul a spus că doar de la Pfizer trebuia să primim 19 milioane de doze de vaccin, anul acesta şi 19 milioane anul viitor, fiind vorba de un angajament al guvernului precedent, şi care ajunge la aproape 39 de milioane de doze, pentru doi ani.

”Am reuşit la începutul anului, în ianuarie, să vindem la alte ţări 7,5 milioane de doze, mai exact 6,5 milioane de la Pfizer şi 1 million de doze de la Moderna, le-am vândut în Germania şi Ungaria, cea mai mare parte în Germania. Au mai rămas 11,2 milioane de doze pentru acest an şi 19 milioane de doze pentru anul viitor”, a spus ministrul.

Rafila a precizat că a avut repetate negocieri cu producătorul şi cu oficialii de la Bruxelles, dar şi cu alţi miniştri ai sănătăţii din alte ţări, iar discuţia a fost că putem reduce cantitatea de doze livrate din acest an la 3 milioane faţă de 11, 2 milioane, iar pentru anul viitor vom vedea, urmând o altă negociere.

”Am făcut o economie de vreo 15 milioane 9 de doze, o economie globală de vreo 300 de milioane de euro, ceea ce cred că este extrem de important”, a mai spus Alexandru Rafila, precizând că, în afară de asta, avem 6 milioane de doze care au expirat sau urmează să expire în depozite până la sfârşitul anului.

”Cel mai mare cost îl vom plăti prin afectarea încrederii populaţiei în vaccinare în general şi în mod evident distrugerea unor vacinuri şi cheltuirea banilor publici în condiiţiile unor contracte netransparente. Lipsa de transparenţă în cheltuirea banilor publici creează neîncredere şi duce la nevaccinare”, a ţinut să precizeze ministrul.

Întrebat cât pierde statul român din aceste vaccinuri, Rafila a răspuns: ”Sunt nişte sute de milioane de euro care se pot pierde, depinde foarte mult această pierdere cât de mare va fi, dacă negocierile Comisiei cu producătorii ajung la un rezultat”, ministrul adăugând că o cantitate de doze o putem primi în 10 ani ca un soi de vaccin gripal, cu formula adaptată în fiecare an, şi aceasta să fie o soluţie.

Adauga un comentariu