Local

Proteina C reactiva (CRP) si boala coronariana

Publicat: 29 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proteina C reactiva CRP si boala coronariana

Laboratoarele Praxis

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina produsa de ficat, ca raspuns la inflamatie, fiind unul din cei mai sensibili reactanti de faza acuta.  Acest proces poate avea o multitudine de cauze, de la infectie la boli inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoida) sau chiar cancer. Cand aveti o infectie, globulele albe din sange actioneaza pentru a o combate, producand o serie de proteine, dintre care unele stimuleaza ficatul sa formeze proteina C reactiva . Concentratiile serice ale CRP-ului cresc mult (de 100 de ori sau mai mult) dupa traumatisme severe, infectii bacteriene, inflamatii, interventii chirurgicale sau in cursul unor proliferari tumorale.

In mod traditional, determinarea CRP-ului a fost utilizata pentru evaluarea si monitorizarea afectiunilor inflamatorii. In ultimii ani, insa, numeroase cercetari au confirmat faptul ca pacientii cu concentratii serice bazale crescute ale CRP-ului prezinta un risc crescut de boala coronariana si infarct miocardic. Studiile realizate au subliniat valoarea predictiva a determinarilor CRP-ului seric asupra riscului cardiovascular atat la barbati cat si la femei astfel: colesterolul „rau” (LDL) se depune pe peretii vaselor de sange si, in timp, formeaza placa ateromatoasa, care poate obstrua arterele. Iar rezultatul se va traduce intr-un atac de cord sau accident vascular cerebral. Cercetarile arata ca doar 50% dintre persoanele, care au suferit atacuri de cord au avut niveluri ridicate de colesterol LDL. De aceea, multi medici folosesc testul proteinei C reactive pentru a afla cine este expus riscului. Iata de ce: colesterolul LDL nu doar acopera peretii arterelor, ci ii si afecteaza, iar aceste daune provoaca inflamatii pe care organismul incearca sa le vindece prin trimiterea unei „echipe de raspuns” de proteine numite „reactanti de faza acuta”. Proteina C reactiva este una dintre aceste proteine. Un studiu a constatat ca testarea nivelului de proteina C reactiva este un indicator mai bun al bolilor cardiovasculare decat testul LDL. Insa este important sa retinem ca un test CRP nu este un test pentru bolile de inima. Este un test pentru inflamatia din organism. Dar testul CRP nu poate determina unde anume are loc inflamatia.

Potrivit unui studiul publicat de AHA  (American Heart Association) barbatii adulti sanatosi care au un nivel de proteina C reactiva mare au un risc de trei ori mai mare sa aiba un atac de cord decat cei cu un nivel scazut de CRP. De mentionat ca niciunul dintre participantii la studiu nu fusese anterior diagnosticat cu boli de inima.

Studiul pentru sanatatea femeilor, realizat la Harvard, a aratat ca nivelul de proteina C reactiva mare a fost un indicator mai bun pentru afectiunile coronariene si pentru accidentul vascular cerebral la femei decat nivelul mare de colesterol. Dar colesterolul ridicat este un factor de risc mai frecvent citat.

Medicii pot recomanda testarea nivelului de proteina C reactiva impreuna cu alte teste pentru a evalua riscul de boli de inima sau accident vascular cerebral al unei persoane. Exista, de asemenea, noi cercetari care sugereaza ca proteina C reactiva poate fi utilizat ca predictor in boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), boala inflamatorie a intestinului (BII) ,artrita reumatoida, lupus.

Concentratiile crescute ale CRP-ului seric pot semnala:

  • inflamatie a arterelor coronare ca raspuns la agenti infectiosi;
  • severitatea raspunsului inflamator in vasele arterosclerotice;
  • extinderea inflamatiei asociate cu ischemia miocardica;
  • extinderea inflamatiei asociate cu necroza miocardica;
  • cantitatea si activitatea citokinelor proinflamatorii circulante;

Exista doua tipuri de teste pentru CRP seric:

  • unul prezinta un domeniu masurabil care include valorile obtinute la pacientii cu procese infectioase sau inflamatorii (3-200 mg/L)
  • celalalt poate detecta concentratii mai mici ale CRP-ului cu sensibilitate analitica in jur de 0,1 mg/L. Din acest motiv este denumit CRP ultrasensbil („high-sensitive” CRP). Acest test este important pentru estimarea riscului de evenimente cardiace;

In vederea estimarii riscului cardiac, AHA (American Heart Association) si CDC (Centers for Disease Control and Prevention) au formulat urmatoarele recomandari de testare a hsCRP:

  • testarea nu trebuie efectuata la pacientii cu semne de infectie, inflamatie sistematica sau traumatisme
  • pentru estimarea riscului cardiovascular se va folosi o valoare hsCRP medie, rezultata din 2 valori masurate la un interval de 2 saptamani; daca la una dintre determinari se depisteaza o valoare >10 mg/L trebuie cautata o cauza inflamatorie, iar testarea sa fie repetata peste 2 saptamani;
  • vor beneficia cel mai mult de testare persoanele la care determinarea markerilor standard a furnizat un risc moderat (de exemplu, un risc de 10-20% de a dezvolta afectiuni cardiovasculare in urmatorii 10 ani);
  • rolul hsCRP in preventia secundara (la pacientii deja diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare) este limitat, deoarece nu influenteaza populatii adulte;

Cum interpretam rezultatele testului hs-CRP:

  • un nivel hs-CRP mai mic de 1,0 mg/L – risc scazut de boli de inima
  • un nivel hs-CRP cuprins intre 1,0 mg/L si 3,0 mg/L – risc moderat de boli de inima
  • un nivel hs-CRP mai mare de 3,0 mg/L – risc ridicat de boli de inima

Un nivel ridicat al hs-CRP ar putea fi, de asemenea, un semn de cancer, infectie, boli inflamatorii intestinale, lupus, artrita reumatoida, tuberculoza etc. Sarcina, mai exact daca va aflati in a doua jumatate a perioadei si utilizarea pastilelor contraceptive pot explica un nivel mare al proteinei C reactive.

hsCRP nu trebuie sa inlocuiasca markerii standard ai riscului cardiovascular.

Proteina C reactiva mare poate avea mai multe cauze:

  • infectii
  • nivelul mare de colesterol LDL care s-a depus pe peretii vaselor de sange, depunere care provoaca inflamatie
  • bolile inflamatorii – se cunosc peste 100 de boli inflamatorii, dintre care amintim bolile inflamatorii intestinale, lupusul si artrita.
  • anumite tipuri cancer
  • exercitiile fizice foarte extenuante pot determina o crestere brusca a CPR, chiar daca in mod normal proteina C reactiva ar fi avut valori normale
  • anumite medicamente
  • arsuri
  • diverse traume
  • infarct

Persoanele care prezinta niveluri CRP crescute trebuie sa intrerupa fumatul, sa scada in greutate, sa reduca valorile tensiunii arteriale, sa practice exercitii fizice si sa urmeze o dieta echilibrata, indiferent de nivelul colesterolului seric. In plus, se crede ca terapia cu statine poate fi utila in scaderea nivelurilor  CRP.

Bibliografie:

  • Merck Manual -20th Edition
  • Ghid de biochimie medicala: Maria Greabu, Alexandra Totan, Maria Mohora, Liliana Foia, Anica Dricu, Alina Elena Parvu, Marilena Motoc
  • Insert reactiv Randox

 

Adauga un comentariu