Eveniment-Social

Raportul rectorului UMF Iași, pentru anul universitar 2022-2023. Cea mai importantă realizare a fost implementarea primei sesiuni digitale

Publicat: 29 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raportul rectorului UMF Iași pentru anul universitar 2022-2023. Cea mai importantă realizare a fost implementarea primei sesiuni digitale
Raportul rectorului UMF Iași, pentru anul universitar 2022-2023

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a prezentat, marți, 26 martie 2024, în Sala Senat a UMF Iași, Raportul Rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru anul universitar 2022-2023. Cea mai importantă realizare a fost implementarea primei sesiuni digitale.

Raportul rectorului UMF Iași, pentru anul universitar 2022-2023

În anul 2023, a fost implementat un sistem modern de evaluare a cunoștințelor studenților, care implică evaluarea din timpul anului, examenele practice eliminatorii și examenul teoretic în format digital. Astfel, probele teoretice au fost susținute sub forma unor teste grilă, date pe tabletă, întrebările elaborate de cadrele didactice au fost stocate într-o bază specială de date, iar studenții au obținut notele pe loc, corectura fiind asigurată de un soft integrat. Un alt avantaj al examenelor digitale constă în faptul că studenții au posibilitatea de a-și programa examenul oricând doresc, într-un interval de timp prestabilit.

„Acest sistem de evaluare a fost conceput prin integrarea elementelor din practicile universităților europene. Am considerat că, realizând această schimbare, am mai făcut un pas important pentru procesul de reformă curriculară, care trebuia făcut pentru a ne alinia la standardele europene și internaționale și pentru a ne pregăti studenții pentru o piață a muncii globală, care utilizează deja aceste metode de evaluare”, a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul universității.

O altă decizie importantă pentru universitate a fost reducerea normei didactice și încurajarea profesorilor de a se dedica mai mult timp activității de cercetare, precum și reducerea formațiunilor de studiu, astfel încât să poată fi asigurat un raport optim între studenți și cadrele didactice. Un alt rezultat al acestor demersuri a fost creșterea numărului de posturi didactice disponibile, creându-se premisele pentru atragerea tinerilor în sistemul educațional.

„Cu un corp studențesc internațional alcătuit din peste 2.900 de studenți și parteneriate solide cu peste 90 de instituții academice din întreaga lume, UMF Iași se distinge ca o instituție veritabil cosmopolită. Diversitatea lingvistică și culturală îmbogățește experiența educațională, facilitând schimbul de idei și cunoștințe într-un mediu academic stimulativ și incluziv”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu în raportul său.

Reabilitarea și modernizarea Policlinicii de Stomatologie Infantilă, care va deveni sediul Facultății de Medicină Dentară

Anul 2023 a însemnat, pentru dezvoltarea patrimonială a universității, continuarea derulării executării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Policlinicii de Stomatologie Infantilă Iaşi, menită să asigure spații generoase și moderne pentru activitățile Facultății de Medicină Dentară. Lucrările de construcții, finalizate la începutul anului 2024, urmează a fi completate de dotarea spațiilor cu echipamente și mobilier specifice învățământului medical, specializarea Medicină Dentară.

Tot în vederea asigurării infrastructurii necesare activității didactice și de cercetare în cadrul Facultății de Medicină Dentară, universitatea a preluat clădirea de patrimoniu a Policlinicii Boltă (Casa Asigurării Meșteșugarilor), imobil pe care urmează să-l consolideze, reabiliteze și să-l folosească pentru activitățile didactice și de cercetare.

De asemenea, anul 2023 a însemnat derularea de lucrări de amenajări interioare și refacere fațade la Căminul de medici C9, iar pentru Căminul de medici C10 sunt în curs de derulare formalitățile de pregătire a documentațiilor necesare contractării lucrărilor.

Componentă-pilon a planului strategic actual, universitatea vizează asigurarea infrastructurii pentru Centrul de Cercetări Fundamentale. Anul trecut a fost finalizat DALI-ul, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici și s-a atribuit contractul de lucrări.

„Pentru asigurarea facilităților pentru studenți urmărim crearea de noi spații necesare unei cantine studențești în str. Universității 16 și organizarea unor spații generoase  destinate unei biblioteci virtuale (spații special amenajate), la momentul 2023 fiind în continuare în curs de elaborare/aprobare documentații necesare lucrărilor ca urmare a realizării unui studiu de fezabilitate, indicatorii proiectați fiind aprobați în prima parte a lunii ianuarie 2024. Investiția vizată este estimată a fi în valoare de cca 65 milioane lei și urmează a se derula pe parcursul a cca 36 luni.

În ceea ce privește spațiile alocate disciplinei de educație fizică, pentru asigurarea unitară a condițiilor optime, ne-am propus edificarea unei noi săli de sport, fiind înaintate demersurile pentru construirea uneia noi în spațiul din Str. Sărăriei 220, în acest scop fiind contractate serviciile de realizare a documentației PUZ”, se mai arată în raportul rectorului.

Tot în anul 2023, au fost finalizate lucrările în vederea amenajării holului central al clădirii Academiei, menite să dea o nouă imagine universității – valoarea acestora fiind de peste 2,5 milioane de lei.

În vederea dezvoltării infrastructurii educaționale și de cercetare, au fost demarate discuții pentru crearea în comun cu Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași a unui Centru de cercetări avansate de medicină fetală, neonatologie și ginecologie. Proiectul va include edificarea unui spațiu adecvat, cu o suprafață desfășurată de cca 2.500 mp, dar și partea de echipare corespunzătoare. Valoarea estimată a investiției este de cca. 10 milioane de euro.

Una din cele mai importante noutăți este că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a făcut primul pas în demersul de a dezvolta o rețea de spitale universitare. În urma evaluării realizate de Comitetul interministerial privind transferul rețelei sanitare (structură abilitată să avizeze cererile de transfer și să facă propunerile pentru emiterea de hotărâri de Guvern), UMF Iași a obținut punctaj maxim, 100 de puncte, pentru proiectele de preluare a Spitalelor CFR Iași și CF Pașcani din subordinea Ministerului Transporturilor.

Adauga un comentariu