Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Ucraina va accepta să negocieze cu Rusia doar în anumite condiții

Publicat: 09 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina. Ucraina va accepta să negocieze cu Rusia doar în anumite condiții
Război în Ucraina, ziua 259

Război în Ucraina, ziua 259. Administraţia de la Kiev a semnalat, marţi, că ar accepta reluarea negocierilor cu Rusia dacă ar avea ca obiectiv restabilirea suveranităţii ucrainene asupra întregului teritoriu.

UPDATE 23.00: Guvernator: Trupele ruse folosesc muniție incendiară pentru a ataca regiunea Șumî

Forțele ruse au lovit de 20 de ori, la 9 noiembrie, unul dintre satele din comunitatea Esman de lângă granița ruso-ucraineană, potrivit guvernatorului regiunii Șumî, Dmitro Jivițki. În urma atacului, un lan de porumb a luat foc, dar nu au fost raportate victime, a adăugat acesta. Protocolul ONU privind armele incendiare interzice utilizarea acestora împotriva civililor.

UPDATE 22.35: Apărând decizia Rusiei de a se retrage, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat al generalului Surovikin a dat o declarație

Apărând decizia Rusiei de a se retrage, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat al generalului Surovikin, a declarat: „Desigur, acesta nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu agonizăm, să nu cedăm la paranoia, ci să tragem nişte concluzii şi să lucrăm asupra îndreptării greşelilor noastre”.

UPDATE 21.45: UE va încerca să adopte săptămâna viitoare noi sancțiuni împotriva Iranului, potrivit Berlinului

UPDATE 21.00: Ramzan Kadîrov laudă retragerea parțială a forțelor rusești din Herson

Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin din regiunea rusă Cecenia, a declarat că susține decizia Ministerului rus al Apărării și a comandantului din Ucraina de a retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson, potrivit CNN.

UPDATE 19.45: Oficial ucrainean: Informațiile rusești trebuie „percepute în mod critic” după anunțul de retragere parțială

Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Forțelor Armate Ucrainene, a declarat miercuri că „am spus de mai multe ori și vom repeta din nou: toate informațiile trebuie percepute critic”, mai ales atunci când vin de la „autoritățile militare și politice ale țării agresoare”.

„Operațiunea noastră de apărare este în curs de desfășurare, proces pe care nu îl comentăm, păstrând „modul de tăcere mediatică” pentru a putea realiza obiectivele strategice. Între timp, inamicul comentează fiecare pas al acestuia. Pentru ce se face acest lucru?” a declarat Humeniuk.

UPDATE 19.00: Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe și strategice” când a invadat Ucraina

Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe și strategice” când a invadat Ucraina, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în Marea Britanie, scrie The Guardian.

UPDATE 18.40: Prima reacție a Ucrainei după ce ministrul rus al Apărării a ordonat retragerea trupelor din Herson a venit de la consilierul prezidențial Mihailo Podoliak

Prima reacție a Ucrainei după ce ministrul rus al Apărării a ordonat retragerea trupelor din Herson a venit de la consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, care a declarat pentru Reuters că „este prea devreme” pentru a vorbi despre retragerea trupelor ruse din orașul Herson.

UPDATE 18.00: „Viața și sănătatea trupelor noastre au întotdeauna prioritate”

The Guardian a postat pe Twitter un videoclip cu Serghei Shoigu, dând ordinul de retragere a trupelor ruse din Herson. „Viața și sănătatea trupelor noastre au întotdeauna prioritate”, susține el.

Here’s Shoigu giving the order to pullout: „The lives and health of our troops always takes priority. Take into account the threat to the civilian population and respect the wishes of those who wish to leave. And secure the transfer of military equipment across the Dnipro” pic.twitter.com/InuLjbk97s

UPDATE 17.00: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat miercuri retragerea trupelor peste Nipru

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat miercuri retragerea trupelor peste Nipru, anunță TASS. Anunțul marchează una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război, comentează Reuters.

UPDATE 15.40: Rușii vor să blocheze ofensiva ucraineană la Herson – Un pod strategic ar fi fost aruncat în aer

Podul Dariivka peste râul Inhuleţ din zona temporar ocupată a regiunii sud-ucrainene Herson a fost aruncat în aer, transmite, miercuri, RIA-Melitopol.

Podul este situat pe malul drept al Niprului, lângă oraşul Herson, aflat sub controlul trupelor ruse. Potrivit RIA-Melitopol, cel mai probabil, podul a fost aruncat în aer de armata rusă. De asemenea, conturi locale de Telegram transmit că au fost aruncate în aer şi punctele de trecere peste canalul de lângă Snihurivka spre oraşul Herson.

UPDATE 15.05: Podul Kerci nu va fi gata complet până în septembrie 2023, spune Ministerul britanic al Apărării. Rușii au atacat cu drone Dnipro

Forțele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Doneţk, spune președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Punctele-cheie ale conflictului din regiunea industrială Doneţk se află în jurul oraşelor Bahmut, Soledar şi Avdiivka. Armata ucraineană a transmis că a distrus două depozite de muniții rusești în sudul țării și că cel puțin 30 de luptători ceceni au fost uciși și alți 15 au fost răniți într-o luptă în Lisiceansk. „Povești” și „propagandă”, a fost replica liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune în analiza de miercuri că „eforturile Rusiei de a repara Podul Crimeei continuă, dar este puțin probabil ca acesta să fie complet operațional mai devreme de septembrie 2023”.

UPDATE 13.55: Nicolae Ciucă se va întâlni cu omologul ucrainean. Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina va fi deschis

Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni, joi, cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal. Cei doi oficiali vor participa la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Vicovul de Sus, dar vor discuta și despre războiul din Ucraina.

„O altă decizie e legată de o hotărâre de Guvern prin care asigurăm începând de mâine (joi – n.r.) deschiderea unui nou punct de trecere între România și Ucraina. Este vorba despre trecerea frontierei de la Vicovul de Sus”, a anunțat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de guvern.

UPDATE 12.45: Ucrainenii anunță că au distrus depozite de muniții rusești și că au ucis ceceni în Lisiceansk. Kadîrov: „Povești, pregătim surprize”

Forțele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Doneţk, spune președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Punctele-cheie ale conflictului din regiunea industrială Doneţk se află în jurul oraşelor Bahmut, Soledar şi Avdiivka.

Armata ucraineană a transmis că a distrus două depozite de muniții rusești în sudul țării și că cel puțin 30 de luptători ceceni au fost uciși și alți 15 au fost răniți într-o luptă în Lisiceansk. „Povești” și „propagandă”, a fost replica liderului cecen Ramzan Kadîrov.

UPDATE 11:00: Declarații șocante ale ambasadorul Rusiei în SUA: ”Nu începem războiul, ci îi punem capăt. Occidentul va lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”

Potrivit lui Anatoly Antonov, sarcina de a crea o bombă murdară a fost atribuită către două organizații ucrainene.

Potrivit TASS, Guvernul de la Kiev este în proces de orchestrare a unei provocări care implică o bombă murdară sau un incident într-o centrală nucleară, a declarat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, într-un articol publicat miercuri.

”Astăzi ne confruntăm cu amenințarea unui dezastru de radiații. Kievul intenționează să comită o provocare prin explodarea unei ”bombe murdare”. Detonarea unui astfel de dispozitiv exploziv radiologic va avea o amploare comparabilă cu o explozie a unei arme nucleare cu randament redus. Unda de explozie va dispersa substanțe radioactive pe o suprafață de până la câteva mii de metri pătrați. Teritoriile contaminate se vor transforma într-o zonă de excludere pentru 30-50 de ani”, a spus ambasadorul într-un articol, postat pe canalul oficial Telegram al ambasadei.

UPDATE 09.30: Vladimir Putin ține aproape de Biserică: a decorat un preot ortodox, care a murit pe frontul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat marţi postum cea mai înaltă decoraţie a Rusiei unui preot ortodox, ucis recent în Ucraina, care le recomandase mamelor soldaţilor ruşi să aibă mai mulţi copii pentru a le alina durerea, relatează AFP, informează Agerpres.

Într-un comunicat, Kremlinul a indicat că Mihail Vasiliev a primit titlul de „Erou al Federaţiei Ruse” pentru „curajul şi eroismul său în îndeplinirea datoriei sale civice”.

Duminică, Patriarhia Moscovei a anunţat decesul acestui preot „în zona operaţiunii speciale din Ucraina”, în timp ce îşi îndeplinea „îndatoririle de cleric”.

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ruse, unul dintre stâlpii puterii lui Vladimir Putin, urmează să oficieze miercuri o liturghie specială în jurul trupului defunctului la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova.

UPDATE 08.10: Trupele rusești atacă din Belarus: operatorii de drone au înființat centre speciale la graniță

Republica Belarus continuă să ajute Rusia în războiul împotriva Ucrainei, oferindu-i infrastructura, teritoriul și spațiul aerian. De asemenea, unități de operatori de drone de atac sunt înfiinţate în cadrul trupelor de frontieră ale Republicii Belarus, semnalează serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În plus, potrivit armatei ucrainene, pe teritoriul belarus continuă formarea grupului comun de trupe Belarus-Rusia. „Conform informațiilor preliminare, personalul militar al brigăzii belaruse de asalt aerian 38 a achiziționat până la 100 de seturi de truse individuale de prim ajutor pentru nevoile personalului regimentului 15 de puști motorizate ale Federației Ruse, plus veste și alte echipamente”, se arată în raportul de miercuri dimineață al Statului Major General al Ucrainei.

Potrivit Kievului, structurile de forţă belaruse și-au înăsprit măsurile de căutare, identificare și reținere a cetățenilor cu poziție pro-ucraineană, precum și a celor care critică autoritățile sau războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina ar accepta negocieri cu Rusia dacă ar avea ca miză restabilirea suveranităţii
  • Mesajele date de Kiev după ce s-a aflat că SUA au cerut Ucrainei să se arate dispusă la negocieri de pace
  • Aproape trei sferturi dintre români cred că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii
  • Banca elvețiană UBS, percheziționată de procuratura germană din cauza oligarhului rus Alisher Usmanov
Adauga un comentariu