Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Zelenski a propus Grupului G7 organizarea unui summit pentru pace şi a cerut resurse suplimentare

Publicat: 13 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina. Zelenski a propus Grupului G7 organizarea unui summit pentru pace şi a cerut resurse suplimentare
Război în Ucraina, ziua 293

Război în Ucraina, ziua 293. Preşedintele Ucrainei a propus, la reuniunea Grupului G7, organizarea unui summit mondial pentru obţinerea păcii şi a explicat că are nevoie de armament suplimentar şi energie.

UPDATE 22.50: Rusia ar putea lansa o „ofensivă de amploare” în ianuarie sau februarie, avertizează Ucraina

Forțele ruse ar putea fi capabile să lanseze o „ofensivă de amploare” în Ucraina până la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, în pofida înfrângerilor succesive și a dificultăților militare, a afirmat marți ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

„Cred că capacitatea Rusiei de a desfășura o ofensivă, poate chiar o ofensivă de amploare, ar putea fi restabilită undeva la sfârșitul lunii ianuarie – februarie. Asta încearcă să facă. Iar noi, bineînțeles, facem tot ce-i posibil pentru a împiedica să se întâmple acest lucru”.

UPDATE 22.00: Statele Unite finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina

Statele Unite finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, o decizie care ar putea fi anunţată chiar în această săptămână, au declarat marţi trei oficiali americani pentru agenția Reuters.

Ucraina a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot de fabricaţie americană, pentru a se proteja de bombardamentele intense cu rachete ruseşti inclusiv asupra infrastructurii sale energetice.

Doi dintre oficiali, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că anunţul ar putea fi făcut joi, dar că se aşteaptă aprobarea oficială a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, şi a preşedintelui Joe Biden.

UPDATE 21.00: „Atacurile rusești cu rachete au transformat toată Ucraina într-o linie de front”

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marți că masivele atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei au transformat „întreaga țară într-o linie de front”, potrivit CNN. Potrivit lui Kuleba, „nu contează dacă ești militar sau civil, ești atacat”.

UPDATE 20.00: Afaceri în Ucraina deja? Occidentalii vor să creadă asta

Este greu să te gândești la contracte semnate în timpul bombardamentelor din Ucraina, însă liderii ucraineni și occidentali fac deja presiuni pentru investiții private pentru a începe reconstrucția unei țări devastate de aproape un an de război, potrivit AFP.

UPDATE 19.40: Kuleba: Ucraina are nevoie de mai multă artilerie pentru a lupta iarna aceasta

Ucraina are nevoie de mai multe arme occidentale, în special de artilerie, pentru a se „bate toată iarna” împotriva agresiunii ruse, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, relatează AFP, citată de Agerpres. „Ţinând cont de amploarea războiului (…), va trebui să ne batem toată iarna”, a spus Kuleba la o conferinţă de presă online. Pentru aceasta, Ucraina are nevoie de „mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, muniţii, vehicule blindate, în special cele cu şenile”, a enumerat ministrul ucrainean. El a menţionat şi „nevoia foarte importantă” de tunuri suplimentare de calibrul 155 mm.

UPDATE 18.45: Emmanuel Macron a salutat marţi rolul companiilor franceze în Ucraina, însă le-a îndemnat să facă „mai mult” pentru reconstrucţia acestei ţări

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat marţi rolul companiilor franceze în Ucraina, însă le-a îndemnat să facă „mai mult” pentru reconstrucţia acestei ţări, „fără a aştepta sfârşitul războiului”, conform AFP.

UPDATE 16.30 Volodimir Zelenski, cu gândul la sfârșitul războiului: ‘Mi-e dor să văd marea şi să beau câteva beri’

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut într-un interviu că încă nu se îndeamnă să se gândească la ce va fi după terminarea războiului, dar că i-ar plăcea să meargă la mare şi să bea câteva beri, transmite marţi EFE, scrie AGERPRES.

Într-un interviu acordat din Kiev jurnalistului american David Letterman şi care a fost filmat într-o staţie de metrou din capitala ucraineană, Zelenski a vorbit despre războiul din ţara sa şi despre suferinţa cetăţenilor ucraineni de la invazia rusă din 24 februarie.

Când Letterman l-a întrebat despre viitorul său şi despre viitorul Ucrainei, liderul de la Kiev a răspuns că, cel mai probabil, ”voi continua să fiu preşedinte, deşi, sincer, nu mă gândesc la ce va veni după, nu sunt pregătit încă”.

”Dar mi-ar plăcea să merg la mare, serios, mi-e dor să văd marea şi să beau câteva beri”, i-a mărturisit Zelenski ziaristului american în interviu, difuzat pe Netflix, într-o serie numită ”Următorul meu invitat nu are nevoie de prezentare: cu David Letterman şi Volodimir Zelenski”.

”Să presupunem că (preşedintele rus Vladimir) Putin are complicaţii de la o răceală şi moare sau cade în mod accidental de la o fereastră. Credeţi că asta (războiul – n.r.) va continua?”, îl întreabă Letterman pe Zelenski.

”Nu, n-ar mai fi război, n-ar mai fi”, răspunde liderul ucrainean, care califică apoi regimul rus drept autoritar şi periculos, pentru că se bazează pe o singură persoană care controlează absolut totul.

UPDATE 15.30 Aliatul lui Putin face verificări la sânge: Autoritățile din Belarus au descins să verifice antrenamentele trupelor speciale

Autoritățile din Belarus au lansat o verificare neanunțată a pregătirii de luptă a trupelor sale, a anunțat marți dimineață Ministerul Apărării, potrivit Sky News. Inspecția vizează întreaga armată. „Activitățile vor avea un caracter cuprinzător, trupele vor trebui să se deplaseze în zonele desemnate cât mai curând posibil, să își desfășoare echipamentul de geniu, să organizeze protecția și apărarea și să instaleze poduri de trecere peste râurile Neman și Berezina”, a anunțat ministerul din Belarus.

Oficialii au mai spus că echipamentele și personalul militar vor fi mutate, iar circulația pe anumite drumuri publice va fi restricționată. Analiștii internaționali consideră că este puțin probabil ca președintele Alexander Lukașenko să ordone intrarea Belarusului în război.

„Scopul acestor eforturi este de a bloca forțele ucrainene la granița cu Belarus pentru a le împiedica să consolideze operațiunile ucrainene în alte părți ale teatrului de operațiuni. Este extraordinar de puțin probabil ca Belarus să invadeze Ucraina în viitorul apropiat, indiferent de cursul acestor operațiuni. În plus, o intervenție belarusă în Ucraina nu ar putea face mai mult decât să atragă temporar forțele terestre ucrainene din alte părți ale teatrului de operațiuni, având în vedere puterea de luptă efectivă extrem de limitată de care dispune Minskul. Eforturile Kremlinului de a face presiuni asupra Belarusului pentru a sprijini campania ofensivă rusă din Ucraina fac parte dintr-un efort pe termen lung de a cimenta și mai mult controlul asupra Belarusului”, scrie în evaluarea realizată în weekend de Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 14.00: Kremlinul, mesaj clar pentru Ucraina: care sunt condițiile de pace ale Rusiei

Kremlinul a comunicat marţi că Ucraina trebuie să ia în considerare „realităţile” care au apărut în conflict, pentru ca între cele două părţi să fie pace, informează Rador.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins propunerea în trei paşi din partea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a readuce pacea, adăugând că progresul nu este posibil „fără luarea în considerare a realităţilor”.

Cel mai probabil, Dmitri Peskov se referă la recunoașterea de către Ucraina a regiunilor anexate de către Rusia. În repetate rânduri, Kievul a precizat că nu va recunoaște niciodată anexarea acestor regiuni.

UPDATE 13.01: Denis Pușilin: Rusia controlează puțin peste jumătate din regiunea Donețk

Înaintarea în unele zone din regiunea Donețk este dificilă, a declarat marți cel mai înalt oficial instalat de Moscova în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, adăugând că mai mult de jumătate din regiune se află sub control rusesc, transmite Reuters.

Așa-numita „Republică Populară Donețk” este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a „anexat” în septembrie, după referendumuri „de fațadă”.

„Puțin mai mult de 50% din teritoriul Republicii Populare Donețk a fost eliberat”, a afirmat Denis Pușilin, liderul instalat de ruși în porțiunea controlată de Moscova, pentru agenția de presă de stat rusă RIA.

UPDATE 12.00: Mutare neașteptată: Zelenski îi cere lui Putin să pună războiul pe pauză, de Crăciun!

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus o încetare a ostilităților de Crăciun. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, a spus liderul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina oferă o soluție de pace înainte de Crăciun. „Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători, miliarde de oameni sărbătoresc Crăciunul”, a spus Zelenski.

În viziunea liderului ucrainean, rușii ar trebui să facă primul pas prin retragerea militarilor de pe linia frontului. „Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”, a precizat Zelenski. Rușii au anunțat de mai multe ori că orice negociere pentru pace presupune renunțarea Ucrainei la teritoriile anexate de Rusia în ultimele luni.

UPDATE 11.00: Moartea lui Putin, soluția lui Zelenski petru terminarea războiului: Asta s-a întâmplat în Uniunea Sovietică

Într-un interviu cu David Letterman, președintele Volodymyr Zelensky a spus că crede că războiul Rusiei în Ucraina se încheie dacă președintele Vladimir Putin moare.

„Regimul autoritar este teribil și este un risc mare, deoarece totul nu poate depinde de o singură persoană. Și, prin urmare, atunci când o persoană pleacă, instituțiile se opresc”, a spus el. „Asta s-a întâmplat în Uniunea Sovietică”.

Zelensky a mai spus că va rămâne în funcția de președinte până la „victoria noastră”.

Când a fost întrebat despre planurile de viitor în politică, el a spus: „Nici măcar nu mă gândesc la asta. Voi fi sincer – îmi doresc foarte mult să merg la mare. Du-te doar pe litoral și bea o bere”.

UPDATE 10.30: Oficial SUA, dezvăluiri despre armamentul folosit de soldații lui Putin în Ucraina: Rusia folosește cartușe vechi de 40 de ani

Rusia folosește cartușe vechi de 40 de ani, cu rată ridicată de eșec, pentru că începe să epuizeze muniția după 10 luni de război în Ucraina, scrie Reuters, citând un oficial american, anunță Mediafax.

Rusia apelează la muniție veche de zeci de ani, cu rate ridicate de eșec, pentru că își epuizează stocurile după invazia de aproape 10 luni din Ucraina, a declarat luni un înalt oficial militar american.

„Au scos din stocul său de muniție îmbătrânită, ceea ce indică faptul că sunt dispuși să folosească acea muniție mai veche, dintre care unele au fost produse inițial în urmă cu mai mult de 40 de ani”, a declarat oficialul militar, vorbind sub protecția anonimatului.

„Cu alte cuvinte, încarci muniția și îți încrucișezi degetele și speri că va trage sau când va ateriza că va exploda”, a mai spus oficialul.

UPDATE 10.00: Ajutorul financiar oferit de Ungaria, respins de ucraineni. Motivul invocat

Ucraina a înștiințat oficial Ungaria că nu dorește să primească un sprijin financiar din partea Budapestei, în afara pachetului de asistenţă financiară de 18 miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

”Guvernul (ungar) a alocat pentru Ucraina 187 de milioane de euro în cadrul programului de sprijin de 18 miliarde de euro”, dar ”pentru Kiev cel mai important este ajutorul financiar comun” şi nu doreşte alte opţiuni, a precizat Szijjarto, citat de Agerpres.

El a reiterat că Ungaria se opune ajutorului financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, întrucât acesta presupune din nou emiterea de datorie comună de către blocul comunitar, şi a propus în schimb ca Budapesta să ofere Kievului pe bază bilaterală suma de 187 de milioane de euro ce ar reveni din partea Ungariei în acest plan de asistenţă.

Dar celelalte 26 de state membre ale UE au ajuns sâmbătă la un acord pentru a debloca acest ajutor de 18 miliarde de euro oferit Ucrainei, în pofida veto-ului ungar. Soluţia găsită este de a atrage această sumă prin emitere de datorie cu garanţii oferite doar de statele membre, nu de bugetul comunitar.

UPDATE 08.15: Charles Michel: UE trebuie să asigure continuarea sprijinului acordat Ucrainei

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor UE să „garanteze continuarea sprijinului militar şi financiar pentru Ucraina” în cadrul summitului care va avea loc joi la Bruxelles, informează AFP.

Summitul, care se va desfăşura pe durata unei singure zile, va fi precedat miercuri de un summit al liderilor celor 27 cu omologii din cele zece state membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Charles Michel a făcut apel luni, în scrisoarea de invitaţie, la adoptarea unor decizii care să asigure asistenţă pentru milioanele de civili lipsiţi de electricitate, încălzire şi apă curentă în Ucraina, odată cu sosirea zăpezii şi a scăderii sub zero a temperaturilor.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski a propus Grupului G7 organizarea unui summit pentru pace şi a cerut resurse suplimentare
  • Oficial SUA: Rusia folosește cartușe vechi de 40 de ani
  • Liderii G 7 au afirmat, luni, că îl vor trage la răspundere pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru „crimele de război” comise în Ucraina şi au avertizat că utilizarea armelor de distrugere în masă va fi urmată de „consecinţe”
  • Kievul anunță bombardamente masive ale rușilor în orașul Herson, din care trupele Moscovei s-au retras acum o lună
  • Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord politic pentru suplimentarea asistenței de securitate acordate Ucrainei și altor state partenere
  • „Negustorul morții” s-a înscris în partidul fondat de Vladimir Jirinovski
  • Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că e pregătit să discute cu Vladimir Putin
  • Cehia și-ar putea susține industria de armament cu lucrători din Ucraina
  • Un „pachet însângerat” a ajuns la Ambasada Ucrainei din Grecia
Adauga un comentariu