Boli si tratamente

Scaderea consumului de sare salveaza viata hipertensivilor

Publicat: 22 ian. 2020

Sarea crestea tensiunea arteriala. Hipertensiunea arterială afectează mai mult de 150 de milioane de adulți din Statele Unite, ceea ce prezintă un risc crescut pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. Deoarece se consideră că consumul de sare contribuie la tensiunea arterială ridicată prin stimularea setei și conduce la un aport mai mare de lichide, reducerea aportului de sare este considerată a fi o strategie importantă pentru scăderea tensiunii arteriale. În mod separat, studii recente au sugerat că aportul mai mare de sodiu nu stimulează de fapt setea și aportul de lichide, ci promovează pierderea în greutate prin modificarea necesităților totale de energie ale organismului.

Un nou studiu condus de Stephen Juraschek, profesor asistent de medicină la Beth Israel Deaconess Medical Center, aruncă o nouă lumină asupra acestor constatări conflictuale. Cercetatorii au descoperit ca reducerea aportului de sodiu la adulti cu hipertensiune arteriala a scazut setea, volumul de urina (un marker al aportului de lichide) si tensiunea arteriala, dar nu a afectat necesarul de energie metabolica. Aceste rezultate, publicate în jurnalul Hipertensiune arterială, susțin noțiunea tradițională că scăderea aportului de sodiu este esențială pentru gestionarea hipertensiunii arteriale.

Sarea crestea tensiunea arteriala

Folosind date din abordările dietetice finalizate pentru stoparea hipertensiunii arteriale (DASH) – Studiu de sodiu, un studiu randomizat de alimentare controlată, publicat în 2001, cercetătorii au examinat efectele a trei niveluri diferite ale aportului de sodiu (scăzut, mediu și mare) asupra sângelui, presiunea la participanți după două diete distincte – o dietă tipică americană (dieta de control) sau o dietă sănătoasă (dieta DASH). În această analiză secundară a studiului DASH-sodiu, cercetătorii au măsurat impactul aportului de sodiu asupra aportului de energie, a greutății, a setei auto-raportate și a volumului de urină in 24 de ore.

Cercetătorii au descoperit că, deși aportul redus de sodiu nu a afectat cantitatea de energie necesară pentru a menține o greutate stabilă, a scăzut setea participanților. Mai mult, volumul de urină a fost fie neschimbat, fie mai mic, cu aportul redus de sodiu. Împreună, aceste rezultate sugerează că la adulții cu tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială, un aport de sodiu mai mic scade setea, volumul de urină (și probabil aportul de lichide) și tensiunea arterială. Aceste modificări au avut loc fără a modifica cantitatea de energie necesară pentru a menține constantă greutatea corporală.

„Studiul nostru contribuie în mod semnificativ la această dezbatere științifică și subliniază importanța reducerii de sodiu ca mijloc de scădere a tensiunii arteriale”, a spus Juraschek. „Recomandările de sănătate publică care vizează scăderea aportului de sodiu la nivelul întregii populații pentru tensiunea arterială ar trebui să continue, fără teama de a contribui la creșterea în greutate.”



loading...

Adauga un comentariu