Eveniment-Social

Sfântul Mare Mucenic Dumitru, ocrotitorul armatei! Ce este bine să facă toți creștinii în această zi de sărbătoare! – FOTO

Publicat: 26 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sfântul Mare Mucenic Dumitru ocrotitorul armatei Ce este bine să facă toți creștinii în această zi de sărbătoare - FOTO
An de an, pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir

An de an, pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. Acesta este unul dintre cei mai iubiți din calendarul creștin-ortodox, fiind considerat ocrotitorul armatei și al tuturor oamenilor. De asemenea, Sfântul Dumitru este și ocrotitorul orașului Salonic.

Sfantul Dumitru
Sfântul Mare Mucenic Dumitru Izvorâtorul de Mir a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar la 26 octombrie 413, moaștele sale au ajuns în Tesalonic

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Dumitru, ocrotitorul armatei

o imagine cu mai multi soldati
Acesta este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul creștin-ortodox, fiind considerat ocrotitorul armatei și al tuturor oamenilor

Sfântul Mare Mucenic Dumitru s-a născut în secolul al III-lea, a trăit în timpul domniei lui Dioclețian și Maximian, în Salonic. Acesta a fost fiul voievodului cetății Tesalonicului și a fost botezat în taină de părinții săi, de teama prigoanelor îndreptate împotriva creștinilor. În ascuns, părinții l-au învățat toate tainele credinței creștine. Sfântul a fost cunoscut pentru credința puternică, dar și datorită faptelor de milostenie, împărțind nevoiașilor toată averea moștenită de la părinți. Deși a fost ofițer în armata romană, și-a dedicat întreaga viață credinței creștine.

În timpul persecuțiilor creștine, Sfântul Mare Mucenic Dumitru a fost martirizat, deoarece nu a vrut să se lepede de credința sa, iar astfel a devenit unul dintre cei mai iubiți. Sfântul Mare Mucenic Dumitru Izvorâtorul de Mir a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar, la 26 octombrie 413, moaștele sale au ajuns în Tesalonic. De atunci, an de an, în oraș se organizează pelerinaje ce au în centru sfintele moaște. Punctul culminant al acestora îl constituie deschiderea raclei. În acel moment, episcopul se roagă și sfințește untdelemn pe care îl toarnă peste mirul izvorât din trupul Sfântului Dumitru. Acest ulei sfințit este, mai apoi, dăruit creștinilor, având puteri miraculoase în dobândirea sănătății sufletești și trupești.

 o imagine cu ploaia
Conform tradiției, zilele în care sunt sărbătoriți Sfântul Mare Mucenic Dumitru și Sfântul Dumitru cel Nou sunt supranumite „zilele de gheață”

Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă de Sfântul Dumitru

o imagine cu niste prajituri
În unele comunități, există tradiția să se facă pomeni pentru sufletele celor adormiți. Pomenile constau adesea în dulciuri și alimente, care sunt împărțite persoanelor nevoiașe

An de an, ziua Sfântului Dumitru este marcată, în bisericile ortodoxe, prin slujbe și rugăciuni speciale. Creștinii participă la aceste slujbe pentru a se ruga pentru sănătate, protecție și iertare. În unele comunități există tradiția să se facă pomeni pentru sufletele celor adormiți. Acestea constă în dulciuri și alimente care sunt împărțite persoanelor nevoiașe. Există anumite zone ale țării în care se coace o pâine specială ce poartă numele de „pâinea Sfântului Dumitru”.

Acestea sunt sfințite în data de 26 octombrie, iar apoi sunt împărțite credincioșilor care au luat parte la liturghie. Există și zone în care în ziua Sfântului Dumitru se organizează procesiuni religioase, credincioșii purtând, pe străzi, icoane și lumânări aprinse pe a-i aduce un omagiu sfântului. Data de 26 octombrie marchează începutul anotimpului rece. Conform tradiției, zilele în care sunt sărbătoriți Sfântul Mare Mucenic Dumitru și Sfântul Dumitru cel Nou sunt supranumite „de gheață”. Acestea dezvăluie cum va fi iarna și ne pregătesc pentru zilele geroase ce vor veni.

De asemenea, în aceste zile de sărbătoare își fac prezența niște ploi de sânge, care fac referire la o serie de ploi abundente. Acestea prevestesc că va urma o iarnă lungă și friguroasă. Totodată, se poate bănui cum va fi iarna și în funcție de comportamentul pe care îl au păsările și animalele sălbatice. Dacă încep să-și amenajeze culcușurile, înseamnă că urmează o iarnă grea. În trecut, în ziua în care se sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Dumitru, ocrotitorul armatei, bătrânele făceau anumite farmece, crezând că vor influența asprimea iernii în acest fel.

Adauga un comentariu